Naudingosios miežių savybės

Miežiai – pati seniausia žmonių auginama grūdinė kultūra. Apie gydomąsias jos savybes žinoma jau nuo neatmenamų laikų. Kuo gi naudingi miežiai?

Visų pirma, tai puikus vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Miežiuose yra praktiškai visų B grupės vitaminų, taip pat – vitamino A, D, E, PP. Pastebėtina, kad organizmas juos įsisavina daug geriau negu iš papildų, kuriuos perkame vaistinėje. Na, o kalbant apie mineralines medžiagas – ši grūdinė kultūra pasižymi kalcio, cinko, mangano, geležies, fosforo, jodo, vario, bromo, kobalto, chromo, stroncio, magnio ir molibdeno gausa.

Maždaug 6 % miežių sudaro ląsteliena, todėl virškinimo sistemai jie yra labai naudingi. Gana daug ir angliavandenių (maždaug 65 %). Tai reiškia, kad miežinė košė yra puikus energijos užtaisas visai dienai. Baltymai, esantys miežių sudėtyje, yra vertingesni už kviečių baltymus. Mūsų organizmas juos pasisavina beveik 100 %.

Taip pat reikia paminėti ir tai, kad šie grūdai padeda pašalinti iš organizmo šlakus ir toksinus, todėl jie gali pasitarnauti kaip natūralūs vaistai nuo alergijos.

Kaip ir kam jie dar gali būti naudojami?
 

  • Miežių gira. Jums reikės: 2 kg miežių, 600 g cukraus, 10 litrų vandens, 400 g mielių ir kmynų. Miežius pakepinkite, kol įgaus šviesiai rusvą atspalvį, tada užpilkite juos vandeniu ir valandą arba pusantros pavirkite. Nuovirą būtina nukošti, įberti į jį cukraus ir kmynų, tada atvėsinti. Po kurio laiko sudėkite mieles ir palikite šiltoje vietoje. Po dviejų parų girą išpilstykite į butelius ir padėkite į šaldytuvą, o dar po 3 dienų – galite gerti (miežių gira stimuliuoja virškinimą ir teigiamai veikia medžiagų apykaitą, padeda greičiau atgauti jėgas po didelio fizinio krūvio).
  • Miežių kisielius. Miežius sudaiginkite, o tada išdžiovinkite. Sumalkite kavamale arba mėsmale, įpilkite truputį šalto vandens, tada užpilkite verdančiu vandeniu ir virkite 2–4 minutes. Palikite pastovėti 20 minučių ir nukoškite. Kisielius paruoštas. Jis itin naudingas žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu ir skrandžio opa. Tačiau reikia atminti, kad laikyti jį galima ne ilgiau kaip 15 dienų. Po to būtina ruošti naują.
  • Priemonė nuo pneumonijos. Jums reikės 2 valgomųjų šaukštų miežių ir tiek pat razinų. Sumaišykite ir užpilkite 1,5 litro vandens, uždenkite dangtį ir virkite ant silpnos ugnies, kol liks tik pusė skysčio. Į gautą nuovirą įmaišykite 1 valgomąjį šaukštą medaus ir vartokite. Ši priemonė naudinga ne tik sergant pneumonija, bet taip pat ir bronchitu, stipriai kosėjant.
  • Priemonė nuo gastrito. 20 g kruopų užpilkite stikline labai karšto vandens, o po 4 valandų užkaiskite ant silpnos ugnies. Pavirkite 10–15 minučių, atvėsinkite ir nukoškite per kelis marlės sluoksnius. Kasdien prieš valgį vartokite po 1 šaukštą.
  • Pagalbinė priemonė nuo hemorojaus. Miežius sudaiginkite ir išdžiovinkite, tada sumalkite kavamale arba mėsmale. 2 valgomuosius šaukštus maltų miežių užpilkite 2 litrais verdančio vandens ir palikite pritraukti 4 valandoms. Geriama kartu su medumi 4 kartus per dieną po pusę stiklinės.
» Rašyti komentarą