Žmonės, kurių kraujospūdis žemas, dažnai skundžiasi bloga savijauta. Kaip ją pagerinti?
Pagrindinės taisyklės
Hipotonikai (nors ir ne visi) yra linkę priaugti svorio, todėl jiems reikėtų apriboti suvartojamų kalorijų kiekį. Per dieną žmogus vienam kūno masės kilogramui turi gauti 1 gramą grynų baltymų. Turėkite omenyje, kad suvalgę 100 g mėsos grynų baltymų gausite mažiau. Norint sužinoti, kokią produkto dalį jie sudaro, būtina skaityti, kas parašyta ant pakuotės arba pasitikrinti produktų sudėties lentelėse.
Turintiems antsvorio suvartojamų riebalų kiekį reikėtų apriboti iki 40 g per dieną. Pageidautina, kad didesnę jų dalį sudarytų augaliniai aliejai ir žuvų taukai. Mėsa ir paukštiena turėtų būti liesa, pramoninių mėsos gaminių geriau valgyti kaip galima mažiau – pakeiskite juos neriebiais pieno produktais.
Angliavandenių norma suaugusiam žmogui – apie 300–500 g per dieną. Jų gausite su kruopomis, kietagrūdžių kviečių makaronais, pupomis ir daržovėmis. Konditerinių gaminių visiškai atsisakyti nebūtina, tačiau mėgautis jais patartina nedidelėmis porcijomis ir ne dažniau kaip kelis kartus per savaitę.
Per dieną pavalgyti reikėtų 4–5 kartus. Svarbu nepersivalgyti, kadangi dėl pilno skrandžio pasislenka diafragma ir pasunkėja širdies darbas. Nuo valgio iki miego turėtų praeiti ne mažiau kaip 2 valandos.
Taip pat hipotonikams patartina gerti daug negazuoto mineralinio vandens – tai padės normalizuoti kraujospūdį. Vienam kūno masės kilogramui reikėtų per dieną 30 ml (kitaip tariant, 80 kg žmogui reikia maždaug 2,1 litro. Čia įskaičiuojami bet kokie skysčiai, tačiau didžiąją jų dalį turėtų sudaryti vanduo).
Ką apriboti?
Apriboti reikėtų alkoholį, energinius ir saldžius gazuotus gėrimus, kadangi piktnaudžiavimas jais sukelia rimtų sveikatos problemų.
Druska – dar vienas dalykas, kuriuo nereikėtų per daug žavėtis. Ji skatina skysčių kaupimąsi organizme, o žmonės, kurių kraujospūdis žemas, dėl veninės sistemos ypatumų ir taip yra linkę „tinti“. Per dieną jiems rekomenduojama apsiriboti 1 šaukšteliu druskos. Berti ją reikėtų į paruoštus patiekalus, ir vengti maisto, kur jos yra labai daug.
Į nepageidajamų produktų sąrašą patenka konservai, gėrimai ir produktai su konservantais, kvapikliais bei dažikliais, taip pat cukrus, balta duona ir miltų gaminiai (skatina nutukimą ir cukrinį diabetą). Atsisakykite bet kokio maisto, kuris sukelia jums pilvo pūtimą.
Ko pridėti?
Į hipotoniją linkusiems žmonėms reikia pakelti tonusą. Šiam reikalui tinka įvairūs prieskoniai, pavyzdžiui, pipirai, cinamonas, imbieras, erškėtuogės ir ženšenis.
Galima gerti kavą ir stiprią juodąją arba žaliąją arbatą (žinoma, protingais kiekiais). Rytais stimuliuojamuosius gėrimus puikiausiai pakeičia razinos, datulės ir kiti džiovinti vaisiai.
Vartokite daugiau produktų, kuriuose gausu kalio, magnio ir jodo.
Kiekvienai dienai
Specialių dietų į hipotoniją linkusiems žmonėms nėra, tačiau patartina atsižvelgti į keletą paprastų rekomendacijų.
Rekomenduojama:
- Kruopų patiekalai, virti makaronai;
- Vegetariškos sriubos;
- Liesa mėsa, žuvis, paukštiena;
- Neriebus pienas, rūgštaus pieno gėrimai ir varškė;
- Virtos ir keptos daržovės;
- Vakarykštė duona;
- Prinokę minkšti vaisiai ir uogos, šiek tiek medaus arba uogienės.
Nepatartina:
- Šviežia duona, mieliniai gaminiai;
- Pupelės, pupelių sriuba, žuvies ir riebios mėsos sultiniai;
- Riebi mėsa, žuvis ir paukštiena;
- Rūkytos mėsos gaminiai;
- Sūdyta žuvis, riebūs sūriai;
- Ankštinės kultūros;
- Marinuotos, raugintos ir sūdytos daržovės.