Jeigu jums prasidėjo sloga, sutriko skrandžio veikla, užpuolė alergija arba niežulys, nebūtina pradėti ryti piliules – gali būti, kad efektyvių priemonių rasite ne tik savo vaistinėlėje, bet taip pat ir šaldytuve arba lentynėlėje, kurioje laikote įvairius produktus.
Žinoma, kai kurių naminių priemonių efektyvumas smarkiai perdėtas, tačiau tiesa ta, kad vis dėlto yra ir tokių, kurios iš tiesų veikia. Seni geri receptai – nebūtinai šarlatanų pramanai. Kokios gi natūralios priemonės gali jums padėti susirgus?
Medus
Daugelis žmonių vos pajutę pirmuosius peršalimo simptomus griebiasi arbatos arba pieno su medumi. Ši priemonė jau nuo seno naudojama gerklės, slogos, žaizdų ir įpjovimų gydymui. Protėvių tradicijos atgimsta – neseniai atlikti tyrimai parodė, kad medus užgydo ir nežymius nudegimus, o olandų mokslininkai rado jame defensin-1 baltymų.
Ką daryti: užtepkite šilto medaus ant nudegusios vietos, uždėkite marlės tvarstį, keiskite jį kasdien. Tačiau jeigu pažeista vieta dar ir patinsta, pakyla temperatūra arba ima skaudėti, geriau pagalbos kreiptis į gydytoją – jis gali išrašyti antibiotikų.
Druska
Ją galima naudoti sinusito arba gerklės skausmo atveju. Druskos tirpalas slopina uždegimą ir padeda pašalinti gleives.
Ką daryti: ištirpinkite pusę šaukštelio nejoduotos druskos stiklinėje vandens ir skalaukite. Nosies plovimui naudojama švirkštynė. Ne kiekvienas ryšis šią procedūrą atlikti savarankiškai, todėl jeigu abejojate, kad viską padarysite taip, kaip reikia, kreipkitės į gydytoją – jis paskirs atitinkamas procedūras.
Mėtų arbata
Ją galima naudoti dispepsijos ir pilvo skausmų atveju. Aliejai, kurių yra pipirmėtės lapeliuose ir stiebuose, atpalaiduoja virškinamojo trakto raumenis, mažina dujų kaupimąsi žarnyne ir normalizuoja virškinimo sistemos veiklą.
Ką daryti: tiesiog užplikykite mėtų arbatą. Vis dėlto tuo atveju, jeigu žinote, kad skausmingi pojūčiai kyla refleksiškai (jaučiate padidėjusį rūgštingumą, degina krūtinėje), geriau mėtų arbatą laikykite kuo toliau nuo savęs. Problema gali komplikuotis dėl atsipalaidavusio apatinio sfinkterio – tada skrandžio sultys patenka į stemplę.
Mėsos prieskoniai
Mūsų dienomis galima įsigyti specialių prieskonių mėsai – jie ją suminkština, jų sudėtyje yra papaino (natūralaus fermento, išgaunamo iš papajų vaisių).
Ką daryti: papainas stimuliuoja elastino ir kolageno gamybą, stiprina odą, daro ją stangrią ir elastingą, skaido toksinus ir slopina niežulį po vabzdžių (uodų, vapsvų ir kt.) įkandimo. Tokius „prieskonius“ galima naudoti įgėlus bitei arba įkandus nenuodingam vorui – tai labai patogu. Pavyzdžiui, lauke kepate šašlykus, apibarstote mėsą prieskoniais, o jeigu atskrenda neprašytų svečių, kurie supainioja jūsų ranką su kepsniu, užtenka įkąstą vietą apdoroti tokiais pabarstais. Kitas variantas: sumaišykite nedidelį jų kiekį su vandeniu ir pasidarykite pastą. Laikykite ją ant pažeistos vietos 10–15 minučių, o tada nuplaukite šiltu vandeniu. Tačiau jeigu po įkandimo jaučiate pykinimą, pasunkėja kvėpavimas, prasideda traukuliai – tuojau pat kvieskite greitąją pagalbą.
Avižos
Avižos tinka egzemos, nudegimų ir dilgėlinės atveju. Kadangi jos pasižymi antioksidacinėmis ir uždegimus slopinančiomis savybėmis, galite nesunkiai nuraminti niežulį ir įveikti uždegimą.
Ką daryti: sutrinkite puodelį avižų (be jokių priedų) į miltus, sumaišykite su vandeniu ir supilkite į vonią.
Laiko patikrintos natūralios gydymo priemonės
» Rašyti komentarą