Kmynų gydomosios savybės: padeda įveikti nemigą ir apsaugo nuo vėžio

@ Shutterstock

Kmynas, kilęs iš senovės Egipto, yra vienas seniausių sėklinių augalų. Negana to, kad šis prieskonis itin plačiai naudojamas įvairių virtuvių kulinariniuose maisto šedevruose (daugiausiai – Baltijos ir Skandinavijos šalyse, Rusijoje, Vokietijoje, o kitose šalyse naudojamas šiek tiek giminingas prieskonis – kmyninis kuminas), iš jo taip pat gaminama ir kmynų arbata, kuri puiki pagalbinė priemonė nuo viduriavimo ar kaip tik vidurių užkietėjimo – sureguliuoja virškinimo sistemos darbą.

 

Kmynas pasižymi ir kitomis nuostabiomis savybėmis, tokiomis kaip:

 

  • Kmynų arbata pagerina atsikosėjimą;
  • Palengvina pilvo skausmus, mažina jo pūtimą;
  • Dėl kmynuose esančių antiseptinių savybių galima greičiau išsigydyti kvėpavimų takų sutrikimus – sinusitą, bronchitą, peršalimą;
  • Gydo šlapimo takų infekcijas;
  • Padeda įveikti nemigą;
  • Leidžia sparčiau gyti burnoje esančioms opoms;
  • Dėl antikancerogeninių savybių tinka įvairių rūšių vėžio prevencijai;
  • Yra puikus skaidulų šaltinis – palengvina virškinimą ir padeda lieknėti, taip pat tinka tiems, kas serga lėtinėmis virškinimo ligomis.
» Rašyti komentarą