Kmynas, kilęs iš senovės Egipto, yra vienas seniausių sėklinių augalų. Negana to, kad šis prieskonis itin plačiai naudojamas įvairių virtuvių kulinariniuose maisto šedevruose (daugiausiai – Baltijos ir Skandinavijos šalyse, Rusijoje, Vokietijoje, o kitose šalyse naudojamas šiek tiek giminingas prieskonis – kmyninis kuminas), iš jo taip pat gaminama ir kmynų arbata, kuri puiki pagalbinė priemonė nuo viduriavimo ar kaip tik vidurių užkietėjimo – sureguliuoja virškinimo sistemos darbą.
Kmynas pasižymi ir kitomis nuostabiomis savybėmis, tokiomis kaip:
- Kmynų arbata pagerina atsikosėjimą;
- Palengvina pilvo skausmus, mažina jo pūtimą;
- Dėl kmynuose esančių antiseptinių savybių galima greičiau išsigydyti kvėpavimų takų sutrikimus – sinusitą, bronchitą, peršalimą;
- Gydo šlapimo takų infekcijas;
- Padeda įveikti nemigą;
- Leidžia sparčiau gyti burnoje esančioms opoms;
- Dėl antikancerogeninių savybių tinka įvairių rūšių vėžio prevencijai;
- Yra puikus skaidulų šaltinis – palengvina virškinimą ir padeda lieknėti, taip pat tinka tiems, kas serga lėtinėmis virškinimo ligomis.