Jei po pagrindinio valgio dažnai trokštate ko nors saldaus, sunku atsisakyti deserto, tikėtina, kad jūs toks ne vienas. Jau 2017 m. atlikti tyrimai parodė, kad 86 proc. žmonių, turintys mitybos sutrikimų, svajoja apie kaloringus maisto produktus, kuriuose yra šokolado ar cukraus. Geros naujienos, priklausomiems nuo cukraus: yra sveiki maisto produktai, kuriuose gausu maistinių medžiagų: baltymų, skaidulų, galintys padėti išvengti potraukio saldumynams.
Kodėl norisi cukraus?
Labai stipriai norėti cukraus galima dėl įvairių priežasčių:
-
Dehidratacija. Troškulys dažnai sumaišomas su alkio jausmu. Atlikti tyrimai parodė, kad 62 proc. žmonių nesugeba atskirti troškulio ir alkio. Daugelis, kuomet nereikia maisto, varsto šaldytuvo dureles ir ieško, ką suvalgyti, neretai pasirenkami saldumynai.
-
Prasta dietos kokybė. Jeigu maitinatės nepakankamai kokybiškais maisto produktais, trūksta įvairių medžiagų, taip pat gali kilti nenumaldomas noras suvalgyti ką nors saldaus po pagrindinio patiekalo.
-
Sutrikęs virškinimas. Pavyzdžiui, žarnyno disbiozė, yra žarnyno mikrobų pusiausvyros sutrikimas, arba mielių peraugimas, kuris gali sukelti potraukį cukrui. Probiotikai, prebiotikai ir valgymo įpročių pagerinimas, gali pakeisti gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyrą žarnyne ir sumažinti potraukį saldžiam maistui.
-
Hormoniniai pokyčiai. Moterims potraukis cukrui iš dalies gali atsirasti dėl hormonų, įskaitant: estrogeną, progesteroną ir estradiolį. Estradiolio kiekis menstruacinio ciklo metu padidėja, kad subręstų ir išsiskirtų kiaušinis, o gimdos gleivinė sutirštėja, kad apvaisintas kiaušinis galėtų implantuotis. Nustatyta, kad moterys, turinčios didesnį estradiolio kiekį, menstruacinio ciklo metu arba po ovuliacijos, suvartoja daug angliavandenių turinčio maisto ir joms padidėja potraukis cukrui.
-
Stresas. Galiausiai, stresas yra dar viena cukraus potraukio priežastis. Tyrimai parodė, kad lėtinis stresas turi reikšmingą tiesioginį poveikį maisto (ir, žinoma, saldumynų) troškimui.
Maisto produktai, slopinantys norą persivalgyti cukraus
Štai keletas maisto produktų, kurie gali padėti išvengti potraukio cukrui:
-
Uogos. Mėlynės, braškės, gervuogės ir avietės, yra vieni geriausių maisto produktų, kuriuos patariama vartoti, kuomet norisi cukraus. Kadangi šie maisto produktai turi mažą glikeminį indeksą, suteikia pasitenkinimą saldumu, tačiau nedidina cukraus kiekio kraujyje. Uogos taip pat yra puikus vandens ir skaidulų šaltinis, padeda ilgiau jaustis sotesniam, subalansuoti cukraus kiekį kraujyje ir pagerinti jautrumą insulinui.
-
Avokadai. Rafinuotų angliavandenių užkandžių (pavyzdžiui: riestainių, spurgų, sausainių) pakeitimas avokadu, padeda numalšinti alkį, sumažina insulino bei cukraus kiekio kraujyje šuolius, dėl ko jaučiamasi geriau ir norima mažiau saldumynų. Avokadas puikus pasirinkimas metantiems svorį, mažina riziką sirgti 2 tipo diabetu ir širdies bei kraujagyslių ligomis.
-
Riešutai, ypač pistacijos. Dėl baltymų, skaidulų ir sveikų riebalų derinio, visų rūšių riešutai yra puikus pasirinkimas, norint sumažinti potraukį cukrui, tačiau ypač pistacijos yra išskirtinės. 2020 m. atliktuose tyrimuose nustatyta, kad pistacijų valgymas susijęs su saldumynų vartojimo sumažėjimu ir antsvorio turinčių suaugusiųjų svorio mažėjimu.
-
Sėklos, tokios kaip: sezamas ir čija (ispaninio šalavijo). Sezamo sėklose yra sveikų mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų, taip pat skaidulų, kurios padeda kovoti su cukraus potraukiu. Nustatyta, kad čija sėklų vartojimas su jogurtu, padidina sotumo jausmą ilgesniam laikui ir sumažina potraukį saldžiam maistui.
-
Ankštiniai augalai, pavyzdžiui: pupelės, lęšiai ir avinžirniai. Juose gausu baltymų bei skaidulų, todėl šie maisto produktai padeda išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje ir atsikratyti potraukio cukrui.