Retai pasitaiko, kad žmogus vartototų tik vieną vaistą, maisto papildą. Be to, natūralumą vertinantys nevengia ir įvairių vaistinių augalų, kurie ne visada dera su vaistais.
Rūpestinga vaistininkė „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Ligita Mikeliūnienė pažymi, kad tartis su vaistininku reikia individualiai, tačiau yra derinių, kurie nepatartini visiems.
Dažniausios klaidos
Vienas tokių ir gana dažnai pasitaikančių — kontraceptinės tabletės ir antibiotikai arba antihelmintiniai preparatai. Pastarieji silpnina kontraceptinių tablečių poveikį, todėl jų vartoti kartu nereikėtų. Taip pat verta atsiminti, kad maistas silpnina daugumos vaistų nuo alergijos poveikį. Iš vaistažolių vaistininkė išskiria preparatus su jonažolėmis, kuriuos vartojant negalima degintis saulėje, taip pat lieknėjimui skirtas arbatas, kurių negalima vartoti ilgiau nei dešimt dienų ir derinti su liuosuojančiais vaistais.
Yra vaistų ir vitaminų, kurių veikimas kartu yra teigiamas, pavyzdžiui, priešuždegiminiai vaistai dažnai derinami su B grupės vitaminais. Tačiau tokius derinius turi paskirti gydytojas, pastebi rūpestinga vaistininkė. Anot jos, daug klausimų vaistininkai užduoda perkant maisto papildus — apie ligas, kraujospūdį. „Tuo nereikėtų stebėtis, nes kartais paaiškėja svarbių detalių, pavyzdžiui, kad žmogus neseniai perėjo nedidelį spindulinės terapijos kursą ir jam nereikėtų naudoti B grupės vitaminų, ženšenio preparatų, o reikia seleno ir antioksidantų“, - paaiškina rūpestinga vaistininkė L. Mikeliūnienė.
Derinti reikia ir su maistu
Maistą ir gėrimus taip pat reikia derinti prie vaistinių preparatų. Vaistininkė primena, kad vaistus geriausia užgerti paprastu arba mineralizuotu, tačiau negazuotu vandeniu. Griežtai nerekomenduojama vaistų užsigerti itin rūgščiomis sultimis, ypač — greipfrutų. „Citramono nuo galvos skausmo užsigėrimas kava ar arbata gali išprovokuoti kraujospūdžio padidėjimą ir pabloginti kepenų būklę. Šiais gėrimais nepatartina užsigerti ir kraujospūdį mažinančių vaistų. Pienas padeda įsisavinti kai kuriuos vitaminus — D, E, A, tačiau juo negalima užsigerti antibiotikų, geležies preparatų, fermentų“, - sako vaistininkė.
Ji atkreipia dėmesį tų, kurie dažnai vartoja anglies tabletes arba mėgsta žalias daržoves, nes šie taip pat mažina vaistų veiklumą. Salotų, špinatų, brokolių, kopūstų reikėtų mažiau valgyti esant tirštam kraujui ar po operacijų, vartojant kraują skystinančius vaistus.
Kaip sau nepakenkti: pavojingi medikamentų deriniai
» Rašyti komentarą