Įsidėmėkite: šie 4 maisto produktai padės išvengti vėžio

Naujienų portalui express.co.uk sveikatingumo ekspertė ir mitybos konsultantė Lauren Lepley atskleidė, jog norint apsisaugoti nuo vėžio, į savo mitybos racioną vertėtų įtraukti keturis fermentuotus maisto produktus. Pasak specialistės, fermentuotas maistas gerina virškinimą, didina gerųjų bakterijų kiekį organizme, mažina uždegimą ir svarbiausia – stiprina imunitetą.

 

Mitybos svarba

 

Mityba mūsų gyvenime atlieka didžiulį vaidmenį – vieni maisto produktai gali susargdinti, o kiti priešingai – padėti pasveikti ar apsisaugoti nuo tam tikrų ligų.

 

„Raugintas maistas yra vienas iš svarbiausių maisto rūšių, galinčių apsaugoti nuo vėžio atsiradimo. Fermentuotame maiste gausu naudingų bakterijų, vadinamų probiotikais, kurie, kaip įrodyta, yra naudingi sveikatai, įskaitant vėžio prevenciją“, – sako L. Lepley ir priduria, kad tinkama mityba padėjo ir jai pačiai – moteris sėkmingai įveikė trečios stadijos odos vėžį.

 

Kefyras

 

2017 metais „Medical Oncology“ publikuotame tyrime teigiama, kad kefyras turi priešvėžinių savybių. Atliktoje analizėje pastebėta, kad kefyras veikia įvairias vėžio rūšis, pavyzdžiui, storosios žarnos vėžį, piktybinius T limfocitus, krūties vėžį ir plaučių karcinomą.

 

Miso

 

Miso – tai fermentuota sojų pupelių pasta, dažnai naudojama japonų virtuvėje. Ji gaminama fermentuojant sojų pupeles su druska ir koji – tam tikros rūšies grybais.

 

Pasak mitybos specialistės L. Lepley, miso yra puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis, be to, jame gausu naudingų bakterijų, kurios palengvina virškinimą ir mažina pilvo pūtimą.

 

2013 m. „Journal of Toxicologic Pathology“ žurnale paskelbtame tyrime nustatyta, kad miso slopina storosios žarnos vėžio vystymąsi bei mažina kepenų auglių atsiradimo riziką.

 

Kombuča

 

Kombučia yra fermentuotas arbatos gėrimas, gaminamas fermentuojant saldintą arbatą su simbiotine bakterijų ir mielių kultūra. Šiame gėrime gausu probiotikų ir antioksidantų, kurie gali padėti pagerinti virškinimą ir sustiprinti imuninę sistemą.

 

2021 m. „Journal of Education and Health Promotion“ žurnale publikuotame tyrime aiškinama, kad kombuča gali padėti gydyti žarnyno vėžį.

 

Rauginti kopūstai

 

Raugintose daržovėse, pavyzdžiui, kopūstuose, daug pieno rūgšties, kuri teigiamai veikia virškinamąjį traktą. Mitybos specialistai pastebi, kad reguliariai valgant raugintus kopūstus sumažinama auglių atsiradimo rizika.

» Rašyti komentarą
» Komentarai
Irena Nižinskienė
2023-11-04 22:19
Super