Skaičiuojame jau aštuntą karantino savaitę, todėl minčių, ką pasigaminti – neišvengiamai pritrūksta. Tačiau nustebsite, kiek patiekalų galite sukurti su paprasčiausiu ingredientu, esančiu kiekvieno iš mūsų spintelėse. Ir tas ingredientas – tai avižos. Maisto tinklaraštininkė Gabrielė Žutautaitė teigia, kad avižos nepelnytai priskiriamos tik pusryčiams ir košėms. Iš tiesų tai vienas universaliausių, maistingiausių ir pigiausių maisto produktų, kurio pagalba susikursite kone visos savaitės meniu – tiek gardžius desertus, tiek ir maistingus pietus.
Avižos, priešingai nei kiti Lietuvoje populiarūs grūdai, puikiai dera tiek sūriuose patiekaluose, tiek užkandžiuose, tiek desertuose.
„Aš avižas atradau prieš metus, kai mečiau sau iššūkį ir visą mėnesį pusryčiams valgiau tik avižinę košę. Tačiau šio eksperimento dėka sužinojau ne tik daugybę patiekalų ir skonių, bet ir kitų avižų privalumų. Pavyzdžiui, avižose yra daugiau baltymų bei gerųjų riebalų nei daugumoje kitų grūdų. Avižų universalumas stebina – jas renkasi ir augalinę mitybą propaguojantys, ir profesionalūs sportininkai, net ir netoleruojantys glitimo. Be to, gaminti su avižomis apsimoka – su jomis galite sukurti daug skirtingų visos savaitės patiekalų, kurie neapsiriboja tik pusryčiais“, – tikina tinklaraštininkė.
Dėl itin gausaus naudingųjų medžiagų kiekio, avižos vadinamos vienu maistingiausių produktų pasaulyje, jos priskiriamos net funkcinio maisto kategorijai. Avižiniuose dribsniuose gausu geležies, B grupės vitaminų, kalcio, netirpių maistinių skaidulų. Tačiau, anot „Malsenos“ kokybės vadovės Vitos Petravičiūtės, ne visos avižos ir jų maistingumas vienodas, svarbu pasirinkti kokybiškas.
„Lietuviams pasisekė, nes jie gali įsigyti vietos ūkininkų auginamų kokybiškų avižų – mūsų klimatas palankus joms augti. Nors maistinės avižos Lietuvoje auga dar sąlyginai neilgai – jas iš Skandinavijos atvežėme prieš septynerius metus, ši kultūra kasmet populiarėja, o pasirinkimas lentynose – didėja. Kokybiškas avižas atskirti nesudėtinga – visų pirma išsiaiškinkite, ar gamintojas renkasi aukščiausios kokybės grūdus. Antra, jas atidžiai apžiūrėkite – maistui skirtos avižos turėtų būti nuo gelsvos iki auksinės spalvos, patamsėjusių avižų skonis bus prastesnis. Taip pat atkreipkite dėmesį, ar avižos neturi pašalinių kvapų ar matomų priemaišų“, – sako V. Petravičiūtė.
5 receptai su avižomis – visai savaitei
Avižos sensta ir apkarsta greičiau nei kiti grūdai, nes jose yra ypač daug naudingų nesočiųjų riebalų rūgščių. Jeigu jūsų spintelėje užsiliko avižinių dribsnių – išbandykite maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorės Gabrielės Žutautaitės drauge su „Malsena“ sukurtus receptus visai savaitei. Jie padės atrasti naujų būdų, kaip iš vieno ingrediento susikurti skirtingus patiekalus ir užkandžius.
1. Sotūs pietūs: avižinis „Budos“ dubenėlis su burokėlių humusu
Jums reikės: pusės stiklinės (apie 50 g) viso grūdo avižinių dribsnių, 2 nedidelių morkų, pusės avokado, ¼ smulkinto raudonojo svogūno ir nedidelio agurko, 1 kiaušinio, šlakelio aliejaus, citrinos sulčių, druskos, stiklinės ar pusės kubelio sultinio, gabalėlio sviesto. Burokėlių humuso ar kitos turimos užtepėlės pagardinimui.
Išilgai supjaustykite morkas ir jas apskrudinkite keptuvėje. Puode, tirpintame svieste, trumpai pakepkite dribsnius, o tuomet išvirkite juos sultinyje. Uždenkite dangčiu. Tuo metu keptuvėje įkaitinkite aliejų, įmuškite kiaušinį. Kepkite tol, kol kiaušinio baltymas iškepa, o trynys lieka skystas.
Serviruokite dubenį: išklokite avižinius dribsnius, kraštuose dėliokite daržoves, per vidurį dėkite keptą kiaušinį ir gerą šaukštą burokėlių humuso ar kitos užtepėlės. Daržoves pabarstykite druska, pipirais ir apšlakstykite citrinos sultimis. Gardinkite mėgstamomis sėklomis ar daigais.
2. Maistinga vakarienė: avižų ir avinžirnių paplotėliai
Jums reikės: 1 skardinės konservuotų avinžirnių su skysčiu, 2/3 stiklinės (60-70 g) greitai paruošiamų „Malsenos“ avižinių dribsnių, 1 česnako skiltelės, pusės a. š. svogūno miltelių, pusės a. š. saldžiosios paprikos miltelių, žiupsnio rūkytos paprikos miltelių, džiūvėsėlių, druskos, pipirų.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Nusunkite avinžirnius, skystį pasiilkite – jo prireiks. Smulkintuve susmulkinkite avižinius dribsnius, supilkite pusę stiklinės nusunkto skysčio, sudėkite likusius ingredientus ir sutrinkite iki vientisos masės. Rankomis formuokite paplotėlius, juos apvoliokite džiūvėsėliuose. Paplotėlius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos ir aliejumi pateptos skardos ir kepkite 30-40 minučių, kol gražiai apskrus.
Serviruokite su mėgstamu jogurto ar grietinės padažu, ypač tinka graikiškasis „tzatziki“. Paplotėlius taip pat galite patiekti kaip priedą šalia mėgstamų šviežių ar marinuotų salotų.
3. Imunitetą stiprinantys pusryčiai: kokosinis kokteilis su avižomis
Jums reikės: banano, 1 v. š. kokoso drožlių, 2 v. š. greitai paruošiamų avižinių dribsnių, 100 ml kokosų pieno, 50 ml vandens, žiupsnio ciberžolės ir imbiero, pasirinktinai – turimo tropinio vaisiaus (mango, ananaso) gabalėlių, mėgstamų riešutų.
Visus ingredientus suplakite elektriniu plaktuvu. Išplaktą kokteilį apibarstykite dar šiek tiek ciberžolės miltelių, gardinkite mėgstamais smulkintais riešutais.
4. Energijos suteikiantis užkandis: avižinių dribsnių rutuliukai
Jums reikės: 1 stiklinės viso grūdo avižinių dribsnių, pusės stiklinės riešutų sviesto, ketvirtadalio stiklinės (4 v. š.) skysto saldiklio (medaus ar klevų sirupo), pusės stiklinės mėgstamų džiovintų vaisių arba riešutų.
Į dubenį sudėkite visus ingredientus ir gerai išmaišykite iki vientisos masės. Masę pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą – taip lengviau formuosis rutuliukai.
Iš atvėsusios masės formuokite norimo dydžio rutuliukus. Juos galite apvolioti kokosų drožlėse. Suformuotus rutuliukus laikykite šaldytuve iki savaitės.
5. Lengvas ir paprastas desertas: avižų „trupinainis“ su uogiene
Jums reikės: 1 stiklinės viso grūdo avižinių dribsnių, 100 g kvietinių miltų, 50 g rudojo cukraus, 140 g tirpinto sviesto, mėgstamo džemo, žiupsnio druskos. Trupininiams: 1 stiklinės greitai paruošiamų avižinių dribsnių, 1 stiklinės miltų, 1/3 stiklinės cukraus, apie 70 g tirpinto sviesto, žiupsnio druskos.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Susmulkinkite viso grūdo avižinius dribsnius. Ištirpinkite sviestą. Dubenyje sumaišykite dribsnius, kvietinius miltus, cukrų, dosnų žiupsnį druskos. Po truputį pilkite tirpintą sviestą ir maišykite masę. Ją gerai suslėkite kepimo inde, išklotame kepimo popieriumi. Kepkite apie 15-20 minučių, kol masė išsausės.
Paruoškite trupininį sluoksnį. Dubenyje gerai išmaišykite ingredientus. Juos palengva apliekite sviestu ir maišykite rankomis, kol masė primins drėgną smėlį.
Iškepus pirmam sluoksniui, jį ištraukite iš orkaitės. Tolygiai paskirstykite džemą. Viską gausiai pabarstykite trupiniais. Kepkite orkaitėje 35-40 minučių, kol viršutinis sluoksnis gražiai paruduos. Iškeptam pyragui leiskite kiek atvėsti ir tik tada pjaustykite.
Kaulai yra organizmo kraujo gamykla. Kas sekundę kaulų čiulpai pagamina 3 milijonus raudonųjų kraujo kūnelių
Kitas faktas
Komentarai