Turbūt jau esate girdėję, kad keliaudamas per arterijas blogasis cholesterolis prilimpa prie kraujagyslių sienelių, trukdo tekėti kraujui ir ilgainiui gali sukelti širdies priepuolį. Nors tokios liūdnos pasekmės skamba išties grėsmingai, vis dėlto stebint kūno ženklus, padidėjusį cholesterolio lygį galima aptikti labai greitai ir tokiu būdu užkirsti kelią pragaištingiems padariniams.
Būkite budrūs
Pasak sveikatos specialistų, padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje nepasižymi jokiais tik šiam sutrikimui būdingais simptomais, tačiau egzistuoja keletas nemalonių pojūčių į kuriuos nederėtų numoti ranka:
Sumažinti cholesterolio kiekį galima ir natūraliomis priemonėmis
Tinkama mityba – sveiko gyvenimo būdo pagrindas ir vienas iš gydytojų akcentuojamų veiksnių, padėsiančių sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Galima išskirti net keletą maisto produktų, kurie pasitarnaus kovojant su dideliu cholesterolio kiekiu. Kai kurie jų kraujo riebalų kiekį gali sumažinti net iki 9 proc.
Soją galima valgyti labai įvairiai. Nesvarbu, ar jums patinka tik pupelės, pienas ar tofu. Bet koks iš sojos pagamintas produktas yra naudingas. Dėka nemažo kiekio vitamino B, geležies, kalcio ir antioksidantų, soja padidina gerojo cholesterolio kiekį ir tuo pat metu sumažina lipoproteinus.
Kad padidėjusį cholesterolį sumažintumėte bent 5 procentais, kasdien suvalgykite po nedidelę saują riešutų. Organizmui labai naudingi įvairūs riešutai, tačiau daugiausia gerųjų savybių turi migdolai. Juose aptinkama baltymų, skaidulų, magnio ir dar daug kitų kūnui ir protui reikalingų maisto medžiagų. Vartojant riešutus, ilgainiui sumažės arterijų oksidacijos ir užsikimšimo rizika.
Šie maisto produktai yra sveikesni daugeliu aspektų. Pilno grūdo gaminiai ne tik padeda numesti svorio, bet, pasak tam tikrų tyrimų, jie padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, padidina insulino jautrumą ir mažina cholesterolį. Taigi, kaip galima dažniau valgykite ruduosius ryžius, kukurūzus ir miežius.
Visi, propaguojantys sveiką gyvenseną, žino, koks naudingas yra avokadas. Jame ne tik gausu nesočiųjų riebalų, pakeisiančių lipoproteinų skaičių didinančius sočiuosius riebalus, avokaduose taip pat daug skaidulų, o jame esantys augalų steroidai sumažina cholesterolio pasisavinimą.
Šis patiekalų gardinimui ir peršalimo simptomų malšinimui naudojamas augalas, vartojamas reguliariai, gali padėti mažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Australijos nacionalinės sveikatos ir medicinos tyrimų tarnybos atliktų tyrimų duomenimis, suvalgius bent pusę česnako galvutės per dieną, cholesterolio kiekį kraujyje gali sumažinti iki 9 proc.
Šiais vaisiais mėgautis galima net ir kelis kartus per dieną. Juose esantis polifenolis mažina cholesterolį, kraujospūdį, pagerina arterijų elastingumą, apsaugo nuo trombų formavimosi, gerina arterijų funkcijas. Be to, reguliariai valgydami obuolius, sumažinsite diabeto, vėžinių susirgimų riziką.
Lapiniai kopūstai pasižymi dideliu vitaminų A, C ir E kiekiu, todėl juos patariama valgyti aukštą cholesterolio kiekį ir kraujo spaudimą turintiems žmonėms. Lapiniuose kopūstuose esanti geležis padeda gerinti ir kraujo kokybę.
Širdies ir kraujagyslių ligos – sveikatos sutrikimas, kasmet nusinešantis daugiausia žmonių gyvybių.
Kitas faktas
Komentarai