Skiepytis nuo COVID-19 ir gripo – būtina ir naudinga

Partnerio turinys
Šis turinys inicijuotas projekto partnerio
Skiepytis nuo COVID-19 ir gripo – būtina ir naudinga

Vėstant orams užklumpantis gripas – viena labiausiai paplitusių ir pavojingiausių virusinių ligų, galinti sukelti rimtų komplikacijų. Skiepai yra efektyviausia apsaugos priemonė. Kelinti metai šalia gripo tvyro dar ir koronaviruso grėsmė, kuri taip pat padidėja šaltuoju metų periodu. L aimė, skiepijimą nuo COVID-19 galima derinti su skiepijimu nuo gripo. Skiepyti daugiau nei viena vakcina per vieną apsilankymą yra įprasta medicinos praktika – tai greita, patogu, rekomenduojama specialistų.

 

Gripas – rimta problema

 

Kauno klinikų Imunologijos ir alergologijos klinikos docentės Ievos Bajoriūnienės teigimu, gripą sukelia virusas (lot. Myxovirus influenza), kuris pagal savo struktūrą gali būti A, B ir C tipų.

 

„Kadangi virusai mutuoja, atsiranda vis naujų viruso potipių. Imunitetas persirgus gripu susidaro tik tos struktūros virusui, kuriuo buvo užsikrėtęs žmogus, – sako specialistė. – Gripu paprastai užsikrečiama lašeliniu būdu per orą nuo užsikrėtusio ir sergančio žmogaus. Gripo virusas plinta kartu su seilių dalelėmis čiaudint, kosint. Užsikrėtęs virusu asmuo suserga vidutiniškai per 48 valandas.“

 

Gripas gali būti sunki kvėpavimo takų liga, galinti komplikuotis plaučių uždegimu ir kitomis problemomis, ypač kitomis lėtinėmis ligomis segantiems asmenims.

 

Statistika skelbia, kad kasmet pasaulyje gripu perserga 500 mln., Lietuvoje – 100 tūkst. žmonių. Nuo gripo, jo sukeltų komplikacijų, lėtinių ligų paūmėjimo, gripo sukelto miokardo infarkto pasaulyje kasmet miršta 500 tūkst.–1 mln. žmonių. Net 80 proc. mirusiųjų nuo gripo ir jo komplikacijų – 65 metų ir vyresni. Gripo komplikacijos gresia 50 proc. gripu susirgusių vyresnio amžiaus žmonių.

 

Padeda išvengti komplikacijų

 

Apsisaugoti nuo gripo ir išvengti sunkių komplikacijų, I. Bajoriūnienės teigimu, padeda vakcinos. Norint išvengti gripo komplikacijų rekomenduojama skiepytis kasmet, prieš prasidedant gripo sezonui. Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO), atsižvelgdama į labiausiai paplitusias gripo viruso padermes, vakcinų sudėtį kasmet koreguoja.

 

Pasiskiepyti gripo vakcina rekomenduojama prieš gripo sezoną, kuris įprastai prasideda spalį, o baigiasi kitų metų gegužę. Gripo skiepai apsaugo nuo ligos vidutiniškai dvylika mėnesių. Jau po šešių mėnesių nuo skiepijimo antikūnų organizme sumažėja perpus. Kasmet  pagaminama nauja vakcina, kuri geriau atitinka cirkuliuojančius gripo virusų tipus.

 

„Skiepai nuo gripo ypač rekomenduojami žmonėms, sergantiems lėtinėmis kvėpavimo takų ligomis, širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu ir kitomis lėtinėmis ligomis, 65 metų ir vyresniems, nėščiosioms, sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams“, – sako specialistė.

 

Gripo vakcinos rizikos grupėms priklausantiems asmenims valstybės lėšomis kompensuojamos toje gydymo įstaigoje, kurioje asmuo yra registruotas, todėl mokėti nereikia. Nepriklausantys rizikos grupėms savo lėšomis gripo vakcina gali pasiskiepyti bet kurioje gydymo įstaigoje ar tam tikrose vaistinėse.

 

Skiepytis patartina visiems

 

Apie skiepus nuo gripo sklando nemažai gandų. Vienas jų – gripo skiepas gali sukelti gripo ligą. Pasak I. Bajoriūnienės, taip nėra, nes vakcinoje nėra gyvo gripo viruso. Kai kuriems žmonėms vieta, į kurią paskiepijama, būna skausminga ar parausta, tačiau tai praeina per tris dienas. Rimtesnių skiepų komplikacijų būna labai retai.

 

„Moksliniais tyrimais įrodyta, kad gripo skiepų efektyvumas yra 70–90 proc., kai vakcinos sudėtis gerai atitinka cirkuliuojantį gripą, – sako gydytoja. – Skiepai yra geriausia apsaugos priemonė nuo sunkios gripo eigos ir komplikacijų. Gripas visada yra blogiau už retai pasitaikančią lengvą nepageidaujamą reakciją į skiepą, kuri, kaip ir kitos reakcijos, be vaistų praeina per kelias dienas. Dažnai gripas painiojamas su kitomis virusinėmis peršalimo ligomis, kurios yra žymiai lengvesnės ir prasideda kaip tik tuo metu, kai aktyviausiai skiepijamasi nuo gripo.“

 

Imunologės teigimu, nuo gripo pasiskiepyti patartina visiems. Asmenys nuo 65 metų amžiaus ir vyresni rizikuoja susirgti sunkia ligos forma, todėl jiems būtina pasiskiepyti. Suaugusiesiems ir vaikams, sergantiems lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip astma, cukrinis diabetas, širdies ar inkstų ligos, gripas taip pat labai pavojingas, nes sukelia šių ligų paūmėjimą. Gripas pavojingas mažiems vaikams, todėl ypač rekomenduojama skiepyti vaikus nuo šešių mėnesių iki penkerių metų kasmet. Nėščiosios, susirgusios gripu, gali patirti komplikacijų, todėl irgi labai svarbu skiepytis. Pasiskiepiję mokyklinio amžiaus vaikai ir visi kiti ne tik nesusirgs sunkia liga, bet ir apsaugos kitus, kurie negali skiepytis.

 

„Net ir persirgus gripu skiepytis reikia. Ne kiekvienas peršalimas yra gripas. Gripo sezono metu cirkuliuoja ne vienas, o keli skirtingi gripo virusai, todėl kiekvienas žmogus per sezoną gali pakartotinai užsikrėsti gripu“, – sako I. Bajoriūnienė.

 

Apsaugo nuo abiejų ligų

 

Koronavirusas – dar viena virusinė infekcija. Grėsmę kelia ne tik pati liga, bet ir būklė po jos – pokovidinis sindromas, didelė visuomenės sveikatos problema.

 

Skaičiuojama, kad mažiausiai 65 mln. žmonių su tuo susiduria visame pasaulyje. Nustatyta daugiau nei 200 simptomų, kurie veikia kelias organų sistemas. Įprasti simptomai: nuovargis, dusulys, kognityvinių funkcijų sutrikimas. Kiekvienam, užsikrėtusiam SARS-CoV-2, vėliau gali pasireikšti pokovidinis sindromas, tačiau asmenims, sunkiai sirgusiems 

 

COVID-19 liga, rizika yra didesnė.

 

Nuo koronaviruso gali apsaugoti vakcinacija. Vadovaujantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro ir Lietuvos ekspertų rekomendacijomis, šiam sezonui skirta COVID-19 vakcina gali pasiskiepyti visi gyventojai nuo šešių mėnesių amžiaus.

 

COVID-19 vakcinomis ir šiemet gyventojai galės skiepytis bet kurioje gydymo įstaigoje ar tam tikrose vaistinėse. Už COVID-19 vakcinas ir vakcinavimo paslaugą apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu gyventojams mokėti nereikia.

 

Lietuvos infektologų draugija dar pernai paskelbė, kad skiepijimą nuo COVID-19 galima derinti su skiepijimu nuo gripo, skiepijant gyventojus tą pačią dieną į skirtingas kūno vietas. Jau nuo 2023 m. tokia galimybė yra ir Lietuvoje.

 

„Remiantis bendraisiais imunoprofilaktikos principais, tarpusavyje derinti vakcinas galima, tačiau konkretų skiepijimo planą turėtų sudaryti šeimos gydytojas“, – sako I. Bajoriūnienė.

 

Anot jos, spalis ir lapkričio pradžia – idealus laikas pasiskiepyti nuo gripo ir COVID-19 vakcina.

 

„Žiemos laukti nereikėtų. Spalis ir lapkričio pradžia – turbūt geriausias metas. Todėl pakartotinai pasiskiepijus imunitetas susidaro greičiau. Skiepijant žmones nuo COVID-19 pirmą kartą, tai buvo visiškai nauja vakcina ir po skiepijimo turėjo praeiti mažiausiai mėnuo, kad susiformuotų apsauga. 

 

Stiprinamoji vakcinos dozė leidžia sukelti tinkamą imuninės sistemos atsaką, apsaugantį nuo ligos, apsauga atsiranda kur kas greičiau, per penkias–septynias dienas“, – sako pašnekovė.

 

COVID-19 rizikos grupės sutampa ir su gripo rizikos grupėmis. Taigi žymiai patogiau nuo abiejų infekcijų skiepytis tuo pačiu metu. Tai saugu ir efektyvu. Labiausiai pasiskiepyti abiem vakcinomis rekomenduojama rizikos grupėms priklausantiems asmenims.

 

Kur galima pasiskiepyti?

 

Planuojama, kad jau spalį visose gydymo įstaigose bus galima pasiskiepyti nuo labiausiai plintančių infekcinių ligų – gripo ir koronaviruso – per vieną vizitą. Skiepijama bus gripo ir atnaujintomis COVID-19 vakcinomis.

 

Norint pasiskiepyti abiem vakcinomis, rekomenduojama kreiptis į gydymo įstaigą, prie kurios asmuo prisirašęs. COVID-19 vakcinomis gyventojai ir toliau galės skiepytis bet kurioje gydymo įstaigoje ir vaistinėse. Gripo vakcinos rizikos grupėms priklausantiems asmenims valstybės lėšomis kompensuojamos toje gydymo įstaigoje, kurioje asmuo registruotas. Savo lėšomis gripo vakcina galima pasiskiepyti bet kurioje gydymo įstaigoje ar vaistinėse.

 

Registruotis pasiskiepyti COVID-19 vakcina galima keliais būdais: per Išankstinę pacientų registravimo sistemą (IPR) ar kreipiantis tiesiogiai į asmens sveikatos priežiūros įstaigą.  

 

Atnaujinta vakcina

 

Lietuvoje nuo 2023 m. rudens atnaujinta vakcina „Comirnaty XBB.1.5“  skiepijami penkerių metų ir vyresni asmenys, originalia vakcina – šešių mėnesių–ketverių metų vaikai.

 

Ši COVID-19 vakcina pritaikyta taip, kad geriau atitiktų cirkuliuojančius viruso variantus. Vakcina skirta omikrono atmainos atskiram potipiui (XBB), atsižvelgiant į Europos vaistų agentūros (EMA), Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) ir kitų tarptautinių organizacijų rekomendacijas.

 

Viruso variantas, kuriam skirta vakcina, glaudžiai susijęs su kitais šiuo metu cirkuliuojančiais variantais, tad vakcina turėtų padėti išlaikyti optimalią apsaugą nuo sunkių COVID-19 ligos formų, hospitalizacijos ar mirties.

 

Nemokamai nuo gripo skiepijami

 

  • rizikos grupėms priklausantys asmenys:
  • nėščiosios (bet kuriuo nėštumo 
  • laikotarpiu),
  • asmenys, sergantys lėtinėmis ligomis, nepriklausomai nuo jų amžiaus 
  • (taip pat ir vaikai),
  • asmenys, gyvenantys socialinės slaugos ir globos įstaigose (taip pat ir vaikų globos įstaigose),
  • sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai (taip pat ir odontologai),
  • asmenys nuo 65 metų amžiaus ir vyresni,
  • dvejų–septynerių metų vaikai.

 

Projektas finansuojamas Visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, kurį administruoja Sveikatos apsaugos ministerija

Gairės: COVID-19

Komentarai

Ar žinote, kad...

Tyrimais nustatyta, miego metu knarkia net 40 proc. suaugusiųjų. Įvairios statistikos pateikia skirtingus duomenis, tačiau viena – neginčijama, knarkiančių vyrų yra du ar net tris kartus daugiau nei moterų.

Kitas faktas