Jungtinių tautų teigimu, arbata yra plačiausiai geriamas gėrimas po vandens pasaulyje. Iš daugelio skirtingų rūšių, JAV ir Didžiojoje Britanijoje dažniausiai geriama juodoji arbata. Tuo tarpu kitose šalyse, pirmauja žalioji, vaisinė ar žolelių arbatos.
Ar žinojote, kad...
Retas žino, jog tiek žalioji, tiek juodoji arbata gaminamos iš to paties Camellia sinensis augalo. Šių dviejų arbatų skonio skirtumas atsiranda dėl skirtingo lapelių apdorojimo – iš pradžių, abi arbatos nuskinamos, sudžiovinamos, sutrinamos ir suvyniojamos. Žaliosios arbatos paruošimas naudoti ties šiuo žingsniu ir pasibaigia, o tuo tarpu juodoji arbata dar kurį laiką vėdinama ore.
Mokslininkai jau seniai tyrinėja įvairių arbatų naudą sveikatai. Vieni teigia, kad žalioji arbata yra naudingesnė sveikatai, o kiti – kad juodoji. Vis dėlto, bet kuriuo atveju mokslininkai sutinka dėl vieno – arbatų nauda slypi jose esančiuose antioksidantuose.
Naujausi tyrimai
Neseniai „Annals of Internal Medicine“ žurnale buvo paskelbtas tyrimas, kuriame teigiama, kad kasdien geriant du ar daugiau puodelių juodosios arbatos, mirtingumas nuo dažniausiai pasitaikančių mirties priežasčių gali sumažėti iki 12 procentų.
Šį „šalutinį“ juodosios arbatos poveikį sukelia joje esantys polifenoliai – stiprų antioksidacinį poveikį turinčios bei imunitetą stiprinančios medžiagos, kurios efektyviai kovoja su organizmo senėjimu, lėtinėmis ligomis ir netgi vėžiu.
Kitas svarbus atradimas – juodojoje arbatoje galima aptikti ir kofeino, kuris, vartojant saikingai, gerina kognityvines funkcijas, didina budrumą ir netgi gali būti naudingas širdžiai. Vis dėlto, nereikėtų persistengti. Pasak sveikatos priežiūros specialistų, per didelis suvartojamo kofeino kiekis gali sukelti problemų, tokių kaip drebulys, sutrikęs miegas, rėmuo ir net aukštas kraujospūdis.
Viename kvadratiniame pažasties odos centimetre gali būti iki 500 milijonų bakterijų
Kitas faktas
Komentarai