Probiotikai itin naudingi mūsų organizmui – gerina virškinimą, stiprina imuninę sistemą, netgi turi priešuždegiminių savybių. Dėl šios priežasties žmonės vis dažniau renkasi fermentuotus ar raugintus produktus. Pavyzdžiui iš parduotuvių lentynų šluoja kombučią, tačiau dažnas pamiršta jos „sesę“ – Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse gerai žinomą girą, kuri pasižymi neprastesnėmis maistinėmis savybėmis.
Gira – nuo seno Rytų Europoje, Lietuvoje ir Latvijoje populiarus gėrimas, gaminamas iš ruginių duonos gabalėlių, cukraus, mielių bei vandens. Gira pasižymi itin naudingomis savybėmis – ne tik gausiu natūralių probiotikų, bet ir vitaminų kiekiu.
„Gira yra „gyvas“ bei labai sveikas produktas – joje itin gausu kalcio, magnio, bei B grupės vitaminų. Giros gydomosios savybės buvo žinomos jau gilioje senovėje, ją vartodavo įvairių ligų gydymui. Dėl savybės gerai atstatyti skysčių santykį organizme, gira yra itin tinkama gerti po pirties. Taip pat itin naudinga sergant virškinamojo trakto ligomis, kadangi papildo organizmą reikalingomis maisto medžiagomis, mažina rūgštingumą, valo kepenis bei inkstus“, – sako įmonės „Kontėna“ direktorė ir įkūrėja Sandra Riepšienė.
Panašios, tačiau tuo pačiu ir skirtingos
Nors tiek gira, tiek populiarioji kombučia – itin sveikatai naudingi fermentuoti gėrimai, tačiau jų gamybos procesai skiriasi.
Gira gaminama fermentuojant ruginės duonos gabalėlius, cukrų ir mieles. Visas procesas trunka apie porą dienų, (priklausomai nuo temperatūros) , kol mielių pagalba cukrus fermentuojasi į alkoholį ir anglies dioksidą. Štai kombučia – fermentuotas arbatos gėrimas, gaminamas naudojant arbatos, cukraus ir gyvą simbiotinę bakterijų ir mielių koloniją, dar vadinama „grybu“. Fermentacijos procesas taip pat gali užtrukti nuo kelių dienų iki keleto savaičių.
Pasak „Kontėna“ įkūrėjos, būtent gira tapo pirmuoju įmonės produktu. Net ir po 13 įmonės gyvavimo metų gira – vis dar vienas perkamiausių produktų vasaros sezonu.
„Viena pagrindinių mūsų verslo vertybių – norime perduoti žmonėms žinutę, kad maistas gali būti ne tik gražus ar skanus, bet ir natūralus, o bėgant metams šeimos verslo gaminama gira tapo sertifikuotu tautinio paveldo produktu“, – pasakoja S. Riepšienė
Tradicinį skonį pagardinkite natūraliais vaisiais ar prieskoniais
Natūrali naminė gira itin skiriasi nuo parduotuvių lentynose esančių gėrimų – pradedant skoniu, baigiant maistinėmis savybėmis bei cukraus kiekiu. Taip pat naminei girai itin svarbus rauginimo procesas, bei laikymo ir tinkama transportavimo temperatūra.
„Norėdami žmonėms pasiūlyti kokybiškus bei šviežius produktus, pradėjome naudotis „DPD Fresh“ maisto pristatymo paslauga, kuri padėjo užtikrinti, kad produktai būtų saugiai transportuojami ne aukštesnėje nei 4 laipsnių temperatūroje ir vartotojus pasiektų bet kuriame Lietuvos kampelyje“, – sako S. Riepšienė.
Tradicinės naminės giros skonis – saldus, su lengvu rūgštumu, kuris ne visiems gali būti priimtinas. Todėl ją pagardinti galima natūraliais papildomais skoniais, kurie taip pat gėrimą praturtins ir naudingomis medžiagomis. Citrina, razinomis, mėtos, imbieras, cinamonas, rozmarinas, čiobrelis – puikiai tinkami priedai ne tik atsigaivinimui, bet ir imuniteto stiprinimui.
Pasigaminkite girą namuose
Pasak S. Riepšienės, pasigaminti naminę girą patiems nėra sudėtinga, tačiau tam reikia specialių sąlygų: „Visas procesas yra gana paprastas, tačiau svarbiausia – užtikrinti reikalingą temperatūrą ir ją palaikyti rūgimo procesu.“
S. Riepšienė kviečia išbandyti girą pasigaminti patiems ir dalijasi laiko patvirtintu giros receptu:
Reikės:
Gaminimas:
Pirmiausia, svarbu žinoti, kad ingredientų kiekiai priklauso nuo to, kiek giros norite pagaminti.
Knarkimo problemos nekankina kosmonautų. Nesvarumo būsenoje išnyksta ne tik ši, bet ir kitos su miegu susijusios problemos.
Kitas faktas
Komentarai