Hemorojus – dažna liga, tačiau apie ją daugelis vis dar vengia kalbėti garsiai. Žmonės dažnai slepia šią problemą, delsia kreiptis į gydytojus, tačiau anksti pastebėjus ligą, jos simptomus galima palengvinti į mitybos racioną įtraukiant maisto produktus, turinčius daug skaidulinių medžiagų.
Hemorojaus atsiradimo priežastys nėra iki galo aiškios. Dažnai teigiama, kad hemorojus – gyvenimo būdo liga. Viena iš jos priežasčių – vidurių užkietėjimas, su kuriuo susijęs apsunkintas tuštinimasis ir ilgas bei užsitęsęs stanginimasis. Jos atsiradimui įtakos neabejotinai turi blogi mitybos įpročiai, per mažas skaidulų kiekis maiste bei skysčių trūkumas.
Dėl nesubalansuotos mitybos atsirandantis vidurių užkietėjimas, stanginimasis tuštinantis tik paskatina hemorojaus simptomus arba didina rizika jos išsivystymui.
TOP10 maisto produktų
Įtraukite į valgiaraštį maisto produktus, turinčius didelį skaidulinių medžiagų kiekį. Specialistų teigimu, per parą rekomenduojama suvartoti 25-30 g skaidulų, kurios apsaugo nuo vidurių užkietėjimo ir padeda greitinti maisto judėjimą žarnyne.
Skaidulinių medžiagų gausu šiame maiste:
1. Žirniai – vienas maistingiausių augalinių produktų, taip pat pasižyminčių baltymų ir mineralinių medžiagų gausa. 100 g virtų žirnių turi 8, 1 g skaidulinių medžiagų.
2. Lęšiai – nekaloringas, lengvai virškinamas baltymų šaltinis, taip pat išsiskiriantis ir maistinių medžiagų gausa. 100 g virtų lęšių turi 7, 8 g skaidulinių medžiagų.
3. Avinžirniai – taip pat viena iš ankštinių daržovių, turinčių daug maistingų medžiagų ir skaidulų. 100 g avinžirnių turi 6, 2 g skaidulinių medžiagų.
4. Avižos – viena vertingiausių grūdinių kultūrų, padedančių reguliuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. 100 g virtų avinžirnių turi 6, 2 g skaidulinių medžiagų.
5. Pupelės – viena populiariausių ankštinių daržovių, kurioje gausu baltymų ir antioksidantų. 100 g virtų pupelių turi 5, 5 g skaidulinių medžiagų.
6. Obuoliai – vienas populiariausių vaisių, kuris puikiai tinka vietoj kaloringų saldumynų. Vienas vidutinio dydžio obuolys turi 4, 4 skaidulinių medžiagų.
7. Bananai – vaisiai, kuriuose daug kalio, vitamino C ir B6. Vidutinio dydžio bananas turi 3 g skaidulinių medžiagų.
8. Morkos – maistinga ir nekaloringa daržovė, turinti magnio, beta karoteno, vitamino K ir B6. 100 g morkų turi 2, 8 g skaidulinių medžiagų.
9. Burokėliai – geležies šaltinis, turintis folio rūgšties, kalio ir kitų naudingų medžiagų. 100 g burokėlių turi 2, 8 g skaidulinių medžiagų.
10. Brokoliniai kopūstai – daugybę mineralinių medžiagų, vitamino C, kalio, geležies ir kitų medžiagų turinti daržovė. 100 g brokolių turi 2, 6 g skaidulinių medžiagų.
Būtinas vanduo
Taip pat sergant hemorojumi ar norint sumažinti hemorojaus atsiradimo riziką, svarbu išgerti pakankamą kiekį vandens, kadangi sveikas žarnynas yra tiesiogiai susijęs su išgeriamo vandens kiekio.
Geriant pakankamai vandens, išvengiama vidurių užkietėjimo, o kasdien išgėrus šešias-aštuonias stiklines vandens, pagerėja ir visa virškinimo sistema.