Slyvos – sveikatai naudingas skanėstas. Tai klasikinis dietinis produktas, turintis mažai kalorijų (apie 30 šimte gramų), nors jie sultingi ir saldūs. Bet ir tai dar ne viskas.
Gydo net virtos
Mėsingas slyvų minkštimas ir odelė turtingi pektinų ir ląstelienos – štai dėl ko slyvos taip puikiai reguliuoja virškinimą, skatina peristaltiką ir yra puikus vaistas nuo vidurių užkietėjimo, nes veikia kaip lengvi laisvinamieji.
Jose gausu mineralinių medžiagų, itin naudingų širdininkams ir hipertonikams (šiuose vaisiuose ypač gausu kalio bei magnio, maitinančių širdį). Ne ką mažiau yra kalcio ir natrio, pakankamai fosforo, cinko, jodo ir chromo, vario ir fluoro.
Nepagailėta slyvoms ir vitaminų: be jau visiems žinomos askorbo rūgšties ir vitamino A, apstu B grupės vitaminų bei vitamino PP, naudingo mūsų regai ir stiprinančio kraujagysles.
Toks mineralinių medžiagų ir vitaminų kompleksas daro slyvas nepaprastai naudingas žmonėms, kenčiantiems dėl padidėjusio kraujospūdžio, pernelyg silpnų kraujagyslių sienelių, anemijos, ir šiaip nusilpusiems ligoniams.
Dar viena naudinga žinia: slyvose esančios sveikatai naudingos medžiagos išlieka net kaulavaisius perdirbus.
Vaisiai kaip vaistai
Valgyti slyvas galima šviežias arba džiovintas, rūkytas. Iš jų gaminamos sultys – tiek skaidrintos, tiek ir tirštos, verdami kompotai, kisieliai. Ir visi šie produktai dėl juose esančių ypatingų medžiagų bei maistinių skaidulų pasižymi lengvu laisvinamuoju bei peristaltiką stimuliuojamuoju poveikiu. Todėl slyvos rekomenduojamos tiek gydomaisiais, tiek profilaktikos tikslais esant lėtiniam vidurių užkietėjimui ir žarnyno atonijai.
Reguliariai valgant slyvų minkštimą arba džiovintus šiuos vaisius iš kraujagyslių išvalomos aterosklerozę sukeliančios blogojo cholesterolio plokštelės.
Valgyti slyvas patariama žmonėms, sergantiems inkstų ir šlapimo šalinimo sistemos ligomis, nes šie vaisiai turtingi inkstams (taip pat širdžiai!) naudingo mineralo kalio. Slyvose esantis kalis pasižymi lengvu šlapimą varančiu poveikiu, taigi padeda iš organizmo pašalinti nereikalingus skysčius bei druskas, sureguliuoti kraujospūdį.
Be to, kalis pagelbėja perduoti nervinius impulsus raumenims, todėl tinka aktyviai sportuojantiems žmonėms.
Nepaprastai naudingos slyvos ir esant medžiagų apykaitos sutrikimams, gydant nutukimą ir reumatą.
Virškinimo trakte veikiamos organinių rūgščių slyvos stimuliuoja tulžies pasišalinimą, todėl organizmas geriau virškina maistą. Švelni rūgštelė skatina apetitą – tai ypač naudinga žinoti nevalgių vaikų tėvams.
Galiausiai, slyvų vaisiuose yra ypatingų medžiagų, vadinamų fitokumarinais. Jie apsaugo nuo krešulių susidarymo smulkiosiose kraujagyslėse, jas plečia ir gerina kraujotaką.
Labai sveika valgyti slyvas ir žmonėms, kuriems diagnozuota anemija, nes šie kaulavaisiai stimuliuoja eritrocitų sintezę.
Džiovintos slyvos padeda sumažinti kūno temperatūrą karščiuojantiems ligoniams.
Liaudies medicinos herojė
Liaudiškų gydymo būdų žinovai nuo seno labiau garbina ne tiek pačias slyvas, kiek jas brandinantį medį. Jų teigimu, sveikatai nepaprastai naudinga slyvų žievė, lapai, žiedai ir net šaknys.
Žinoma, sveikatingiausios yra laukinės slyvos – ypač dygioji slyva, vienintelis nesukultūrintų, savaime augančių Lietuvoje krūmų ar neaukštų medelių, slyvų genties augalas.
Kaip liaudies medicinoje vartojamos slyvos?
- Slyvos žiedų nuoviras pasižymi laisvinamuoju poveikiu, normalizuoja riebalų ir angliavandenių apykaitą, padeda norintiesiems numesti svorio. Toks gėrimas gali pagelbėti ir kenčiantiesiems dėl rėmens.
- Slyvų lapai, sutrinti į košelę ir uždėti ant smulkių žaizdelių, pūlinių ar spuogelių, veikia kaip antiseptikas ir skatina gijimą.
- Slyvų šakelių ir žievės nuoviras žinomas dėl savo priešuždegiminio, vidurius laisvinančio, šlapimą varančio, antimikrobinio poveikio, be to, padeda atsikosėti.
- Slyvų žiedų ir lapų antpilas atpalaiduoja lygiuosius raumenis, jis tinka gerti sergant šlapimo pūslės ir inkstų uždegimu.
- Persišaldžius antibakteriniu poveikiu pasižyminčios slyvų sultys padeda greičiau pagydyti skaudančią gerklę ir tonziles.