Nesiseka dirbti? Gerkite daugiau skysčių!

Vasariškus orus tenka stebėti pro kabineto langą? Nepamirškite, jog net ir įtemptas darbas neturėtų būti priežastis pamiršti svarbiausius organizmo poreikius – tiesą sakant, kaip tik priešingai. Darbe praleidžiame didelę dienos dalį, todėl tuo metu turėtume suvartoti apie 60 % visų reikalingų skysčių. Dehidratacija gali lemti koncentracijos problemas ir ženkliai mažinti darbo našumą. Kaip to išvengti?

Maždaug 60 % žmogaus organizmo sudaro vanduo, kuris atlieka svarbų vaidmenį daugelyje fiziologinių procesų, tokių kaip virškinimas, maistingųjų medžiagų gabenimas į ląsteles bei kūno temperatūros reguliavimas. Kasdien dėl prakaitavimo, kvėpavimo bei kitų procesų netenkame 2–3 litrų vandens, taigi reikėtų reguliariai papildyti organizmo atsargas. Karštis bei darbo vietoje esantis kondicionierius mažina oro drėgmę ir dar labiau didina organizmo skysčių poreikį. Deja, neretai taip susikoncentruojame į savo darbus, jog pamirštame reguliariai valgyti ir gerti, nekreipdami dėmesio į tai, jog tinkamas organizmo skysčių balansas lemia mūsų nuotaiką bei komfortą. Skysčius vartoti itin svarbu žmonėms, dirbantiems fiziškai aktyvius darbus ar dėvintiems apsauginę aprangą, pvz., gaisrininkas ar statybininkas dėl aukštos temperatūros bei specialios aprangos kasdien gali netekti daugiau nei 2 litrų vandens.

Jei norite palaikyti tinkamą skysčių balansą, įpraskite kažką gurkšnoti visą dieną, o ne tik kai jaučiatės ištroškę. Darbe visada pasiekiamoje vietoje turėkite skysčių. Jei įmanoma, gėrimai turėtų būti kambario temperatūros, nes tada jų išgeriama daugiau. Net fiziškai neaktyvūs darbuotojai per valandą turėtų išgertų bent vieną stiklinę skysčių (250 ml.). Nealkoholiniai gėrimai, pavyzdžiui, sultys, pienas, arbata ar gaivieji gėrimai, taip pat yra puikus skysčių šaltinis, nes jų sudėtyje yra 85–99 % vandens. Be to, tokie gėrimai pasižymi ne tik maloniu skoniu, bet ir suteikia energijos smegenims. Dietologės dr. Ewos Sypnik-Pogorzelskos iš Varšuvos mitybos klinikos „Dietosfera“ teigimu, juose esanti gliukozė yra pagrindinis „degalų“ šaltinis mūsų smegenims. Jei nerimaujate dėl svorio, galite mėgautis dietiniais gėrimais.


Europos maisto saugumo tarnyba (EFSA) rekomenduoja sveikiems suaugusiems žmonėms per dieną išgerti nuo 2 iki 2,5 litrų skysčių. Dirbant specifinėmis sąlygomis ar esant aukštai temperatūrai, reikėtų jų išgerti dar daugiau. Skaičiuojama, jog 20–30 % organizmo skysčių poreikių patenkinama su maistu, o 70–80 % – su gėrimais (į šį skaičių įeina visi gėrimai, ne tik vanduo).

Viena iš svarbiausių geros savijautos darbe sąlygų yra tinkamas skysčių balansas organizme. Europos hidracijos institutas pabrėžia, jog net mažas skysčių trūkumas, sudarantis apie 2 % kūno svorio, gali sukelti tokius simptomus kaip galvos skausmas bei nuovargis, koncentracijos problemos, pablogėjusi trumpalaikė atmintis bei refleksai – visa tai trukdo efektyviai atlikti kasdienes užduotis ir mažina produktyvumą. Vandens trūkumas organizme pirmiausiai sukelia nuotaikos pablogėjimą, o tik paskui troškulį, kuris yra organizmo įspėjamasis signalas. Todėl svarbu vartoti pakankamai skysčių, net kai nesijaučiame ištroškę.

Minėtų simptomų ignoravimas gali sukelti naujų sutrikimų: virškinimo problemų, padažnėjusias infekcijas, alergiją, nugaros bei sąnarių skausmus. Maža to, tyrimai rodo, jog nepakankamas skysčių vartojimas darbo vietoje, temperatūrai viršijant 24 laipsnius, lemia net 30 % išaugusią nelaimingų atsitikimų tikimybę. Taigi tinkamo skysčių balanso organizme palaikymas gali turėti įtakos ne tik jūsų produktyvumui bei savijautai, bet ir saugumui.
 

» Rašyti komentarą