Kokį poveikį dantims daro sojų pienas?

Australų mokslininkai iš Melburno universiteto įsitikinę: reguliariai vartojamas sojų pienas gali tapti dantų problemų priežastimi.

Buvo pastebėta, kad žmonių burnos ertmėje gyvenančios balterijos sojų piene rūgščių išskiria net 5–6  kartus daugiau nei karvių piene, o, kaip visiems puikiai žinoma, būtent šios rūgštys skatina apnašų formavimąsi ir sukelia dantų ėduonį. Būtent todėl mokslininkai mano, kad piktnaudžiauti šiuo produktu negalima.


Eksperimentui buvo atrinktos kelios sojų ir karvių pieno rūšys. Į pieno pavyzdžius įmaišyta bakterijų, kurios paprastai sukelia dantų ėduonį, kultūrų. Vos po 10 minučių sojų pieno rūgštingumas padidėjo kelis kartus. To paties negalima pasakyti apie karvių pieną – jo rūgštingumas beveik nepasikeitė.

Reikia pabrėžti, kad bandymas buvo atliekamas laboratorijos sąlygomis, todėl mokslininkai dar neskuba paaiškinti, ar žmogaus seilės kokiu nors būdu gali sumažinti žalingą rūgščių poveikį.

Komentuodami gautus rezultatus, mokslininkai pažymėjo, kad suaugusiesiems, kurie kartais išgeria stiklinę sojų pieno, vargu ar reikia jaudintis. Tačiau mažyliams, kurie nuolat jį geria, tai gali sukelti labai daug dantų problemų.
 

» Rašyti komentarą