Kavos privalumai ir trūkumai

Kava – tai vienas populiariausių gėrimų. Pasaulyje kasdien suvartojama daugiau nei 5 milijardai puodelių. Daugelis žmonių neįsivaizduoja ryto be kavos. Tačiau ar ją vartoti sveika? Daugybė mokslinių tyrimų atskleidė tiek neigiamus, tiek teigiamus kavos vartojimo aspektus.

Kavos trūkumai:

  • Kofeinas sukelia priklausomybę.
  • Kava didina kraujospūdį.
  • Kavoje esantys cheminiai komponentai suerzina skrandį, didina jo sulčių rūgštingumą ir gali sukelti virškinimo sutrikimus.
  • Kava (net ir be kofeino) turi didelius kraujo krešėjimą įtakojančio vitamino K kiekius – tai žalinga žmonėms su padidėjusia širdies ligų rizika.
  • Kava pablogina miego kokybę.
  • Kava gali sukelti cukraus kiekio kraujyje kontrolės problemas.
  • Kavos suaktyvina žarnyno peristaltiką, sumažėja maistinių medžiagų perdavimo greičiai ir įsisavinimas.
  • Kava trukdo pagrindinių mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis, cinkas, geležis, kalis ir B grupės vitaminai, įsisavinimui.
  • Kava skatina dantų ėduonies vystymąsi.
  • Kava skatina šlapimo išsiskyrimą ir sukelia įvairių mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis, cinkas, geležis, kalis ir B grupės vitaminai, pašalinimą.
  • Kofeinas gali pabloginti osteoporozės būklę dėl kalcio pašalinimo iš kaulų.
  • Kofeinas gali padidinti akispūdį glaukoma sergantiems žmonėms.
  • Kava gali sukelti naujagimių apsigimimus.
  • Kava yra viena labiausiai pesticidais purškiamų kultūrų.
  • Kava apsunkina kasdien ją geriančių žmonių stresinę būklę.


Kavos privalumai:

  • Egzistuoja mokslinių tyrimų, paneigiančių dižiąją dalį viršuje išvardintų kavos trūkumų.
  • Dauguma kavos neigiamą poveikį įrodančių tyrimų neeliminavo fakto, kad tirti asmenys ne tik gėre kavą, bet ir rūkė.
  • Kava didina intelektualinį aktyvumą esant nuovargiui ar nuoboduliui.
  • Kava didina sportuojančių riebalų apykaitą, išlaikant tą patį glikogeno ir gliukozės kiekį, išlaiko smegenų aktyvumą bei slopiną alkį.
  • Kava slopina cholesterolio kristalizaciją ir mažina tulžies akmenų susiformavimo riziką.
  • Kava pasižymi kepenų cirozės riziką mažinančiu poveikiu.
  • Kavai būdingas gaubtinės žarnos riziką mažinančios savybės.
  • Kavai būdinga antioksidacinis poveikis, o tai sumažina Parkinsono ligos pasireiškimo tikimybę.
  • Kavoje esantis teofilinas gali apsaugoti nuo astmos.
  • Kava turi keturis kartus daugiau antioksidantų nei žalioji arbata, pasižymi puikiomis antidepresinėmis savybėmis, skaitina protinę veiklą ir gerina atmintį.
  • Kofeinas išplečia smegenų arterijas ir gali padėti kovojant su migrena (visgi nereikia pamiršti, kad tas pats kofeinas kai kuriais atvejais gali ją ir sukelti).
  • Veikdama kaip diuretikas kava mažina inkstų akmenų susidarymo tikimybę.
  • Dėl savo diuretinio poveikio kava taip pat mažina šlapimo pūslės vėžio tikimybę.
  • Kavai kai kuriais atvejais priskiriamos antialerginės savybės.


Įvertinus aukščiau išvardintus galimus teigiamus ir neigiamus kavos poveikius, svarbu atsižvelgti į individualų atvejį. Negerkite kavos, jeigu esate nėščia ar maitinate. Venkite jos, jeigu turite aukštą kraujo spaudimą, sergate širdies ligomis, jums būdingas didelis cholesterolio kiekis, tulžies akmenys ar polinkis į krešulius, jeigu sergate psichikos liga, jus kankina nemiga ar nerimas, jeigu esate jai alergiški ar negalite jos vartoti dėl sąveikos su vartojamais vaistais.

Atsisakykite šio gėrimo, jeigu dėl kavos jums pasireiškia hiperaktyvumas ar nerimas, jeigu jos vartojimas dėl savo laikino poveikio sukelia vėlesnį vartojimo poreikį, jaučiate priklausomybę – stenkitės pamažu atprasti ir pereiti prie arbatos.

Vartodami kavą turėtumėte gerti pakankamai vandens, kad išvegtumėte dehidratacijos. Taip pat labai svarbu saikas.

» Rašyti komentarą
» Komentarai
Nesvarbu
2018-11-20 18:56
O ar galima paaugliams gerti kava ryte, jog pagerintų susikaupima ir informacijos priėmima per pamokas?