Kaip išvengti hepatito A – keliautojų ligos?

Net ir pačią nuostabiausią kelionę sugadinti gali netikėtai užklupusi liga – gąsdinančiai skambantis hepatitas A. Nešvarus vanduo, neplauti vaisiai ir daržovės, prastai pagamintas maistas, ar tiesiog nehigieniška aplinka – visa tai gali būti hepatito A ligos šaltinis.

Kas yra hepatitas A?

Tai – “nešvaros liga”, labiausiai paplitusi prastai išsivysčiusiuose regionuose, kuriuose trūksta elementariausių sanitarijos ir viešosios higienos sąlygų. Didžiausiai sergamumo šia infekcine liga zonai priskiriama Afrika, Centrinė ir Pietų Amerika bei kai kurios Artimųjų Rytų ir Pietryčių Azijos valstybės. Tačiau kiekviena taisyklė turi išimčių, todėl hepatitas A užklupti gali ir švara bei prabanga tviskančiuose viešbučiuose.  

Hepatitas A žaloja kepenis, o užsikrėsti juo galima valgant termiškai neapdorotą ar netinkamai pagamintą maistą bei vandenį, tačiau ši klastinga liga plinta ir per kraują bei lytinius santykius. Deja, ne visuomet iš karto pavyksta nustatyti ligą, todėl užkratas gali gana sparčiai pasklisti.

Kokie hepatito A simptomai?

Inkubacinis laikotarpis, kol žmogus ima justi tam tikrus simptomus, gali tęstis nuo 2 iki 6 savaičių. Šis laikotarpis – pats pavojingiausias, mat užkrato nešiotojas net neįtaria ligos. Vėliau liga pasireiškia keliomis fazėmis:

 

  • 1 fazė: Dažniausiai primena gripo simptomus ir trunka apie savaitę laiko. Ligoniui darosi silpna, pradeda skaudėti galvą, kankina kosulys bei sloga ir pakyla ganėtinai aukšta temperatūra, kuri laikosi tik kelias dienas.
  • 2 fazė: Ligonis ima jausti virškinimo sutrikimus: prasideda skrandžio skausmai, ima pykinti, galiausiai pradeda skaudėti kepenis. Šlapimas pasidaro tamsesnis, o išmatos – šviesesnės. Ši fazė trunka vos kelias dienas.
  • 3 fazė: Prasideda išoriniai simptomai, rodantys kepenų būklės pakitimus: pagelsta akys ir oda, tačiau bendra savijauta pagerėja.


Kaip apsisaugoti nuo hepatito A?

 

  • Keliaujant nuolatos plaukite rankas; su savimi turėkite specialaus dezinfekcinio skysčio rankų higienai;
  • Negerkite vandens iš krano, o kavinėse stenkitės gerti tik tą vandenį, kuris atnešamas kartu su buteliuku;
  • Nevalgykite neplautų vaisių ir daržovių, būkite atsargūs valgydami jūros gėrybes;
  • Stenkitės rinktis tik geras kavines ir restoranus, kurie laikosi higienos normų;
  • Prieš vykdami į kelionę pasiskiepykite likus 4 savaitėms iki kelionės pradžios.
» Rašyti komentarą
» Komentarai
Sta
2011-12-28 11:54
Keliaujant būtina skiepytis. Va jums ir pagrindinė prevencinė priemonė
Rokas
2011-12-28 11:34
Pirmiausia tai nereikia valgyti neaiškiose užkandinėse. Tai viena iš didžiausių lietuvių keliautojų problemų. Norėdami sutaupyti renkasi pigesnes kavines, tik va už grašius gali ne kokių dovanų gauti