Nuo kiaušinio savo dieną pradėdavo dar senovės romėnai... Tokia praktika pasiteisina ir dabar. Juk kiaušiniai – ne tik skanus, bet ir ypač naudingas produktas.
Vienas kiaušinis – tai maždaug penktadalį vitamino A paros normos. Du – didžioji mums būtinų baltymų paros poreikio dalis. Ir tai dar ne viskas.
Tačiau šį kartą pakalbėsime apie lukštus. Vengrų tyrimų duomenimis, kiaušinių lukštuose yra visų organizmui būtinų mikroelementų, įskaitant ir varį, fluorą, geležį, manganą, molibdeną, fosforą, sierą, silicį, cinką ir kt. Iš viso – net 27 elementai!
Ypač svarbus kalcis. Jo trūkumas dažniausiai lemia medžiagų apykaitos sutrikimus, tad susergama rachitu, genda dantys, kaulai tampa trapūs, porėti.
Sutrikus kalcio apykaitai, atsiranda ir kitų bėdų, pavyzdžiui: susergama mažakraujyste, dažniau puola peršalimo ligos, alergijos, lūpų pūslelinė. Ypač dažnai kalcio ima trūkti nėščiosioms.
Medicininiai preparatai – kalcio chloridas, gipsas, kreida – yra nelabai veiksmingi, nes organizmas juos sunkiai įsisavina. Jei kalbėtumėm apie kiaušinių lukštus – 90 % jų sudėties sudaro organizmo lengvai įsisavinamas kalcio karbonatas. Išvada paprasta: reikia paversti lukštus medicininiu preparatu. Beje, Vakaruose kiaušinių lukštų milteliai vaistinėse parduodami jau nuo 1970 metų.
Kaip pasiruošti kiaušinių lukštų miltelius
- Nuplaukite lukštus šiltu vandeniu su muilu, nuskalaukite. Papildomos sterilizacijos dažniausiai nereikia, tačiau jeigu darysite miltelius mažiems vaikams, rekomenduotina lukštus 5 minutes pavirti karštame vandenyje. Jeigu kiaušinis verdamas kietai, lukštas ne toks efektyvus, tačiau yra sterilus.
- Kruopščiai pašalinkite plėvelę ir išdžiovinkite tamsioje ir gerai vėdinamoje vietoje. Paprastai tam užtenka kelių valandų.
- Kai lukštai išdžius, sugrūskite juos porcelianiniame indelyje iki pudros konsistencijos. Nepatartina naudoti kavamalės – miltelių efektyvumas taip pat bus mažesnis.
Vartojimas
Vaikui nuo 6 mėnesių iki metukų šių miltelių duodama tik ant peilio galiuko, nuo metukų iki dvejų – dvigubai daugiau. Nuo 5–7 metų galima duoti pusės kiaušinio lukštą, o sulaukus 14 ir daugiau – viso.
Svarbi taisyklė: prieš vartojant miltelius, į juos reikia išspausti kelis lašus citrinos sulčių. Tai akimirksniu sukelia cheminę reakciją: milteliai ima šnypšti, o kalcio karbonatas virsta gerai organizmo įsisavinama forma.
Tokie gydomieji milteliai puikiai tinka gydant odos ligas (pavyzdžiui, egzemą, kuria serga daugelis vaikų), eksudacinę diatezę. Poveikio dažniausiai tenka palaukti apie 3–4 savaites, tačiau būna ir taip, kad užtrunka du ar tris mėnesius.
Nėra svarbu, ar vartosite miltelius tuščiu skrandžiu, ar po valgio (jeigu patogiau, juos galima maišyti tiesiog į patiekalus). Jie padės gydant rachitą ir anemiją, kitas ligas, skatins kraujo kūnelių gamybą. Pastebėta, kad greičiau sveikstama ir po klubų sąnario išnirimo, osteoporozės. Milteliai tiek vaikams, tiek suaugusiesiems padeda įveikti nagų ir plaukų trapumą, dantenų kraujavimą, vidurių užkietėjimą, dirglumą, nemigą, šienligę, astmą ir dilgėlinę.
Kiaušinių lukštų milteliai naudojami visais atvejais, kai organizmui trūksta kalcio, taip pat ir profilaktiškai:
- Nėščiosioms;
- Vaikams nuo metukų iki šešerių;
- Paauglystės laikotarpiu;
- Profilaktiškai dukart per metus lukštus patartina naudoti ir suaugusiesiems: tai padeda išvengti stuburo ligų, dantų ėduonies, osteoporozės;
- Žmonėms, apsinuodijusiems stronciu (milteliai padeda pašalinti radionuklidus);
- Miltelius ypač rekomenduotina naudoti metų pradžioje – tuo laikotarpiu kalcio apykaita organizme būna sulėtėjusi.
2020-05-01 12:39