9 neįtikėtinos obuolių savybės: padeda mesti svorį, užkerta kelią ligoms

@ Shutterstock

Obuoliai – vieni populiariausių vaisių, tikriausiai, dėl daugelio priežasčių: nes yra skanūs, pigūs, juos patogu įsidėti kaip užkandą į darbą. Negana to, šie vaisiai taip pat yra labai naudingi sveikatai. Jų valgymas yra susijęs su mažesne daugelio pagrindinių ligų, įskaitant diabetą ir vėžį, rizika.

 

Čia pateikiamos 9 pagrindinės obuolių teikiamos naudos sveikatai:

 

  1. Padeda mesti ir išlaikyti sveiką svorį. Obuoliai yra maistingi, bet nekaloringi. Vidutinio dydžio obuolyje yra tik 95 kalorijos, bet 25 gramai angliavandenių, 4 gramai skaidulų, 14 proc. rekomenduojamos vitamino C paros normos, 6 proc. rekomenduojamos kalio normos, 5 proc. rekomenduojamos vitamino K normos. Šiame vaisiuje taip yra apie 2-4 proc. magnio, vario, vitaminų: A, E, B1, B2 ir B6. Obuoliuose taip pat gausu polifenolių, kurie turi antioksidacinių savybių ir apsaugo nuo ląstelių pažeidimų, senėjimo.

     
  2. Sumažina riziką sirgti širdies ligomis. Obuoliuose esančios tirpios skaidulos padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Juose, kaip jau minėta, taip pat nemažai yra polifenolių, kurie saugodami ląsteles nuo pažeidimų, tuo pačiu padeda išlaikyti sveiką širdies darbą. Beje, vienas iš obuoliuose esančių polifenolių – flavanoidas epikatechinas, padeda sumažinti kraujospūdį. O normalus kraujospūdis yra būtinas sklandžiam širdies darbui.

     
  3. Mažina II tipo diabeto riziką. Atlikti tyrimai parodė, kad reguliarus obuolių valgymas kelias savaites padeda net 28 proc. sumažinti riziką susirgti II tipo diabetu.  Manoma, kad taip yra dėl obuoliuose esančių polifenolių, kurie padeda išvengti audinių pažeidimų kasos beta ląstelėse (kurios gamina kūne insuliną).

     
  4. Turi prebiotinį poveikį ir skatina gerųjų bakterijų gamybą. Obuoliuose yra pektino – tai skaidulų rūšis, kuri veikia kaip prebiotikas. Ši medžiaga maitina gerąsias žarnyno bakterijas ir padeda joms daugintis.

     
  5. Obuolyje esančios medžiagos gali padėti išvengti vėžio. Obuoliuose esančios medžiagos turi antioksidacinį ir priešuždegiminį poveikį, gali padėti kovoti su vėžiu, taip pat mažina riziką juo susirgti. Itin svarbu obuolį valgyti su žieve, nes joje yra gausu flavonoido kvercetino, kuris gali padėti reguliuoti imuninę sistemą ir sumažinti uždegimus.

     
  6. Obuoliuose yra junginių, kurie gali padėti kovoti su astma. Antioksidantais turtingi obuoliai gali padėti apsaugoti plaučius nuo oksidacinės žalos. Buvo atliktas tyrimas, kurio metu nustatyta, kad apie 15 proc. žmonių, kasdien valgant po vieną didelį obuolį, sumažėjo rizika patirti astmos priepuolį.

     
  7. Stiprina kaulus ir gali apsaugoti nuo osteoporozės. Mokslininkai mano, kad šiuose vaisiuose esantys antioksidantai ir priešuždegiminiai junginiai gali padėti palaikyti kaulų tankį ir stiprumą. Obuoliai gali padėti išvengti osteoporozės, tai liga – kuomet kaulų tankis yra mažesnis nei įprasta, o dėl to kaulai tampa trapesni, greičiau lūžta. Kasdieninis obuolių valgymas taip pat apsaugo organizmą nuo per didelio kalcio praradimo, o šis mineralas taip pat yra būtina medžiaga sveikiems kaulams.

     
  8. Gali apsaugoti nuo skrandžio pažeidimų. Tyrimai parodė, kad obuoliai padeda apsaugoti skrandžio ląsteles nuo sužalojimų, kylančių dėl nuskausminamųjų vaistų vartojimo. Manoma, kad du obuoliuose esantys augalų junginiai – chlorogeno rūgštis ir katechinas, yra ypač naudingi skrandžio gleivinės atsikūrimui.

     
  9. Užtikrina normalią smegenų funkciją. Obuoliai arba jų sultys gali padėti išsaugoti organizme žmogui būtiną acetilcholiną – neuromediatorių, kurio dėl amžiaus gali mažėti. Mažas acetilcholino kiekis yra susijęs su Alzheimerio liga.
» Rašyti komentarą
» Komentarai
Rita
2020-12-03 22:42
Fantastika
Tom
2020-09-29 15:28
https/www.anglukalbosmokykla.lt
Tom
2020-09-29 15:28
www.anglukalbosmokykla.lt