Kalbant apie širdies ir kraujagyslių ligų prevenciją ar gydymą, dažnai girdima rekomendacija – kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, kad šis pasiektų normą. Deja, ne visi žino, kad cholesterolio kiekį kraujyje sureguliuoti gali padėti ne tik vaistai, bet ir tinkama mityba. Atsisakius tam tikrų produktų, kraujo rodikliai gali gerokai pasitaisyti, o Jūs ir vėl džiaugsitės gera sveikata.
Riebūs pieno produktai
Nenugriebtas pienas, sviestas, jogurtas ir sūris pasižymi dideliu sočiųjų riebalų kiekiu. Norintiems išvengti padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje, rekomenduojama riboti nenugriebto pieno produktų suvartojimo kiekį.
Geriausia rinktis liesą, 1 arba 2 proc. riebumo pieną, liesą sūrį (pavyzdžiui, mocarelą), neriebų jogurtą, o sviestą apskritai pakeiskite alyvuogių arba avokadų aliejumi.
Raudona mėsa
Jautiena ir kiauliena paprastai pasižymi dideliu sočiųjų riebalų ir cholesterolio kiekiu, kuris gali neigiamai veikti organizmą. Jeigu norite jaustis gerai, rekomenduojama rinktis itin liesą mėsą – vištieną be odos, kalakutieną ar triušieną. Žinoma, laikas nuo laiko galite pasimėgauti ir raudona mėsa, tačiau tuomet rinkitės liesus gabalėlius, venkite riebalų.
Perdirbta mėsa
Perdirbti mėsos gaminiai – dešros, pieniškos dešrelės, suktiniai, nėra pats sveikiausias pasirinkimas net ir nesiskundžiantiems jokiomis sveikatos problemomis. Didžiausias perdirbtos mėsos minusas yra tas, kad neretai gamintojai į tokius gaminius sudeda įvairias mėsos atliekas – vištienos ir kiaulienos odas, jautienos riebalus ir panašiai. Tokios sudėties produktai neigiamai veikia organizmą, o dažnas jų vartojimas gali paskatinti padidėjusį cholesterolio kiekį organizme.
Riebaluose virtas maistas
Aliejuje virtos gruzdintos bulvytės, traški vištiena, vištienos odelės – tikra cholesterolio ir sočiųjų riebalų bomba organizmui.
Geresnis pasirinkimas – kepta vištiena ar kalakutiena be odos, keptos bulvės arba keptos bulvytės, apšlakstytos trupučiu alyvuogių aliejaus. Jeigu manote, kad be aliejuje virto maisto gyventi bus per sunku, išbandykite oro gruzdintuvę – maistas skaniai apkeps, bet neprisigers riebalų.
Kepti skanumynai ir saldainiai
Sausainiuose, pyraguose ir keksiukuose paprastai yra sviesto arba jo gaminių, todėl toks maistas pasižymi dideliu sočiųjų riebalų ir cholesterolio kiekiu.
Be to, saldžiuose patiekaluose paprastai būna daug cukraus, dėl kurio kraujyje gali padaugėti trigliceridų – nesveikų kraujo riebalų, kurie gali būti koronarinės širdies ligos rizikos veiksnys.
Jeigu esate didelis saldumynų mėgėjas, tuomet stenkitės juos gaminti namuose – taip galėsite pasirinkti receptą, kuris nereikalauja didelio kiekio sviesto, o cukrų galėsite pakeisti kitokiais saldikliai.