Baltymų ir vitaminų gausūs sūriai gali būti puikiu vakaro užkandžiu pagerinančiu miegą, o gabalėlis sūrio prieš pietus apsaugos organizmą nuo gliukozės šuolių ir padės nepersivalgyti, pasakoja dietistė Indrė Trusovė, „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė. Prekybos tinklo inicijuotas gyventojų nuomonės tyrimas rodo, kad šiemet sūriai bus populiari Kalėdinė dovana, tad šventinis laikotarpis yra metas, kai tradicinius sūrius labiausiai mėgstantys gyventojai leisis į naujų skonių atradimus.
Mitybos specialistė I. Trusovė pasakoja, kad visų rūšių sūriai yra puikus baltymų šaltinis, juose gausu vitamino A, reikalingo odai, plaukams, nagams, regėjimui, taip pat B grupės vitaminų, ypatingai svarbių imunitetui ir nervinės sistemos sveikatai, vitamino K, kuris svarbus kaulų būklei, kraujo krešėjimui. Sūris yra kalcio, fosforo ir antioksidantų šaltinis.
„Taigi, įtraukus į savo mitybos racioną sūrių, stiprėja kaulai, gerėja smegenų veikla, gerėja energijos gamyba. Teigiama, kad žmogaus organizmas sūryje esamus baltymus pasisavina beveik geriausiai – įsisavinimas gali siekti net iki 99 proc. Taip pat svarbu paminėti, jog sūriuose gausu gerųjų bakterijų, kurios ypatingai naudingos mūsų organizmui – virškinimui, imunitetui, gerai savijautai ir net nuotaikai. Sūrį drąsiai galima valgyti ir kaip užkandį, ir kaip pagrindinį patiekalą ar desertą, derinti su įvairiomis daržovėmis, vaisiais, riešutais ir sėklomis“, – šio, rodos, įprasto produkto naudą aiškina dietistė.
Gali pagerinti miegą
Prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, gyventojai labiausiai mėgsta tradicinį, vietinių gamintojų varškės sūrį – ypač saldų. Iš visų sūrių, kuriuos pirkėjai pasirenka „Maxima“ sūrių vitrinose, tradiciniai varškės sūriai sudaro trečdalį, o antri pagal populiarumą yra fermentiniai sūriai.
Prekybos tinklo subalansuotos mitybos partnerė I. Trusovė atkreipia dėmesį, kad varškės sūriuose, priešingai nei daugelyje kitų rūšių, yra mažesnis druskos kiekis, tad jis tinka net ir tiems žmonėms, kurie turi stebėti suvartojamos druskos kiekį.
„Tačiau šviežiuose varškės sūriuose visada yra daugiau laktozės nei fermentiniuose, brandintuose, tad pastarieji ypatingai tinka tiems, kurie turi laktozės netoleravimą. Naudinga žinoti, jog yra įrodymų, kad fermentinis sūris gali būti naudingas žmonėms, kuriuos kamuoja miego sutrikimai. Jo sudėtyje esanti aminorūgštis triptofanas veikia atpalaiduojančiai, ramina nervinę sistemą“, –apie gyventojų labiausiai pamėgtų sūrių rūšių skirtumus kalba dietistė I. Trusovė.
Pirkėjai – smaližiai, bet neabejingi ir aštresniems skoniams
Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ Komunikacijos ir Korporatyvinių reikalų vadovė pastebi, kad nors gyventojai yra gana konservatyvūs, rinkdamiesi sūrius kasdieniam meniu, jie vis labiau mėgsta pasilepinti naujais atradimais, gurmaniškais sūriais.
„Įdomu, jog perkamiausių sūrių dešimtuke greta švelnių varškės bei fermentinių sūrių rikiuojasi ir intensyvaus skonio pelėsiniai bei kietieji sūriai. Tai rodo, jog pirkėjams svarbi įvairovė ir plati skonių paletė, todėl šiemet ženkliai išplėtėme sūrių asortimentą, kad pirkėjai vitrinose rastų sūrių iš visos Europos – ypatingiausius kiekvienos šalies sūrius. Pavyzdžiui, regioninius avių pieno sūrius iš Italijos, brandinamus olose, laikantis autentiškų tradicijų. Arba unikalius ispaniškus mančego avių pieno sūrius su saugoma geografine nuoroda, taip pat šveicariškąjį kietąjį grujero sūrį bei daugybę kitų“, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė, pridurdama, jog didesnio formato „Maxima“ parduotuvėse šiuo metu vykstančios „Sūrių dienos“ suteikia galimybę paragauti įvairių ypatingų sūrių už mažesnę kainą.
Pašnekovė sako, kad iš perkamiausių sūrių dešimtuko galima spręsti, jog didelė dalis pirkėjų yra smaližiai arba renkasi sūrius kaip sveikesnį desertą, tad be lietuviško desertinio sūrio vis daugiau simpatijų pelno saldūs angliški „Wensleydale“ sūriai su įvairiais vaisiais, uogomis ir net šokoladu ar vynu.
Naujas sūrių žymėjimas – kaip skonio navigacija
„Pastebime, kad gurmaniškus, mūsų gyventojų skoniui mažiau įprastus sūrius pirkėjai neretai renkasi kaip valgomas dovanas per didesnes šventes arba kaip lauktuvę vykdami pas giminaičius ar draugus. Tai patvirtino ir šiemet atliktas gyventojų nuomonės tyrimas apie įpročius ruošiantis žiemos šventėms. Iš tiesų – naujų skonių atradimas, dalinimasis šiais potyriais su artimaisiais yra ir dovana, ir šventė. Beje šiemet sūrių vitrinose įvedėme naujovę, padėsiančią pirkėjams geriau orientuotis tarp sūrių skonių – kiekvieno sūrio etiketėje pažymėtas skonio intensyvumas 5 balų skalėje. Toks žymėjimas parodo, kiek švelnus ar intensyvus sūrio skonis palyginti su kitais tos pačios kategorijos sūriais. Kainoženkliuose pažymėta ir iš kokios rūšies pieno bei kokioje šalyje pagaminti sūriai“, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Dietistė I. Trusovė priduria, kad bet koks pasirinktas sūris praturtins meniu – jis gali atstoti lengvą vakarienę, o valgomas kaip užkandis prieš pagrindinius patiekalus, apsaugos organizmą nuo gliukozės šuolių, padės nepersivalgyti ir gali sumažinti alkį saldumynams. Ji pažymi, kad dėl didelio baltymų kiekio sūrį tinka valgyti bet kuriuo dienos metu.