Gyventi sveikiau ir geriau maitintis – daug paprasčiau, negu daugeliui atrodo iš pirmo žvilgsnio. Juk daugelį kenksmingų produktų galima pakeisti sveikesnėmis ir netgi skanesnėmis alternatyvomis – ir niekas nesako, kad mitybą reikia keisti kardinaliai.
Toliau aptarsime, ką daryti, kad jūsų valgomas maistas organizmui duotų daugiau naudos, ir kokiais nekaloringais ir skaniais analogais galima pakeisti nesveikus produktus.
Pakeiskite majonezą avokadais
Šių nuostabių vaisių vertėtų visada turėti po ranka: tai tiesiog nepaprastai naudingas (turi daug sveikų, mononesočiųjų riebalų) ir skanus produktas, kurį galima panaudoti patiems įvairiausiems patiekalams. Pavyzdžiui, pertrynus avokadą elektriniu smulkintuvu gauta tyrele galima aptepti skrebučius – tai bus daug naudingiau nei sviestas arba majonezas. Palyginkime: 2 valgomieji šaukštai avokado turi 50 kcal, tuo tarpu tas pats kiekis majonezo – 100 kcal, o sviesto – net 200 kcal!
Pasisaldinkite savo kavą ir arbatą stevija
Arbatinis šaukštelis cukraus, kuriuo saldinate kavą arba arbatą, gali išprovokuoti labai staigų cukraus lygio kraujyje padidėjimą (o tai jūsų sveikatai turi itin neigiamų padarinių). Pamėginkite cukrų pakeisti nekaloringu natūraliu saldikliu. Stevija – augalinės kilmės saldiklis, daug saldesnis už cukrų (todėl jos įsiberti reikia tik truputį).
Na, o jeigu galite apsieiti be cukraus ir stevijos, išsiugdykite įprotį gerti nesaldintą kavą ir arbatą. Truputis prieskonių (pavyzdžiui, cinamonas, kardamonas, gvazdikėliai ir kt.), pagerins kavos skonį ir nepridės nereikalingų kalorijų.
Pakeiskite grietinę graikiniu jogurtu
Graikinis jogurtas yra neriebus ir nekaloringas. Jo galima dėti vietoje grietinės beveik į visus patiekalus – pradedant keptomis bulvėmis ir baigiant trintomis, kreminėmis sriubomis. Graikiniame jogurte yra apie 20 g baltymų, kas daro jį maistingesnį. Taip pat juo galima pakeisti ir majonezą, arba naudoti vegetariškiems padažams.
Kad suteiktumėte sriuboms ir padažams grietinėlės skonį, pridėkite anakardžių riešutų
Viskas, ko reikia – tiesiog susmulkinti elektriniu smulkintuvu kelis anakardžių riešutus ir įmaišyti į sriubą vietoje pieno produktų. Taip praturtinsite savo patiekalą naudingaisiais riebalais ir pakankamu baltymų kiekiu. Dėkite riešutus į sriubą vietoje grietinėlės ir grietinės.
Pirmenybę teikite šviežiems vaisiams, o ne jų sultims
Niekas nepaneigs, kad stiklinė sulčių turi savų privalumų, tačiau jeigu neturite įsigiję sulčiaspaudės – geriau valgyti šviežius vaisius, o ne pirkti parduotuvėje į pakelius ir buteliukus išpilstytas sultis. Pirktiniuose produktuose paprastai būna daug cukraus. Daugelis vaisių (pavyzdžiui, mangai, ananasai ir obuoliai) yra pakankamai saldūs, tačiau taip pat turi it ląstelienos, kuri labai reikalinga gerai žarnyno veiklai palaikyti.
Daržovių griežinėliai vietoje krekerių.
Kad paruoštumėte skanų užkandį, krekeriai nėra reikalingi – pamėginkite juos pakeisti daržovių (pavyzdžiui, cukinijų, morkų, agurkų, burokėlių) griežinėliais. Nesudėtingo užkandžio pavyzdys: ant agurko riekutės tiesiog užtepkite maskarponės sūrio.
Gerkite tik jūsų pačių gamintus gazuotus gėrimus
Niekam nėra paslaptis, kad pirktiniai gazuoti gėrimai – tai tikra nereikalingų kalorijų, skatinančių svorio augimą ir neduodančių jums jokios naudos, bomba. Jeigu negalite gyventi be saldaus gazuoto limonado, pamėginkite pasigaminti natūralų jo analogą. Tam reikės nesaldinto gazuoto vandens, šviežių vaisių, medaus ir kokio nors jūsų mėgstamo sirupo.
Miltinius makaronus bent kartais pakeiskite vegetariškais
Paleodieta (dieta, kuri paremta mūsų protėvių mitybos įpročiais) šiuo metu yra labai populiari. Sveikos mitybos šalininkams ji siūlo išbandyti vegetariškus makaronus, turinčius mažiau kalorijų ir angliavandenių, lyginant su įprastais makaronų gaminiais. Pavyzdžiui, jūs galite pasidaryti makaronus iš cukinijos ir patiekti juos su grietininiu avokadų padažu.
Gaminkite šaldytus vaisinius desertus
Tikriausiai visi smaližiai sutiks, kad pats skausmingiausias ir sunkiausias išbandymas pereinant prie sveikos mitybos yra desertų atsisakymas. Jei norite ko nors saldaus – gaminkite desertus šaldytų vaisių pagrindu.
Pavyzdžiui, nėra nieko paprasčiau, negu pasigaminti naudingus ledus vos iš vieno komponento (bananų, vynuogių ir t.t.). Jums net nereikės ledainės. Kad skonis būtų subtilesnis, pamėginkite į vaisius įmaišyti kakavos miltelių, muskato riešuto ir vanilės.
Pakeiskite bulves žiediniais kopūstais
Žiediniai kopūstai turi mažai kalorijų ir angliavandenių, todėl yra labai naudingi jūsų sveikatai ir... kūno linijoms. Jais galima sėkmingai pakeisti krakmolingas bulves (bent jau gaminant įvairias trintas sriubas ir tyreles).
Būkite sveiki!
10 paprastų būdų maitintis sveikiau
» Rašyti komentarą