Su alergija žiedadulkėms susiduria vis daugiau gyventojų: pataria laikytis 3 taisyklių

Su alergija žiedadulkėms susiduria vis daugiau gyventojų: pataria laikytis 3 taisyklių

Po šaltojo metų sezono suvešėjus gamtai, sužaliavę medžiai ir pražydę augalai gali džiuginti ne visus. Įvairiais skaičiavimais, net 30 proc. pasaulio gyventojų šiuo laikotarpiu susiduria su sezoninėmis alergijomis. Ne išimtis ir lietuviai – draudikai pavasario pabaigos ir vasaros pradžios laikotarpiu pastebi, kad vis daugiau žmonių dėl šių negalavimų kreipiasi į gydytojus ir vaistininkus.

 

„Kiekvieną vėlyvą pavasarį ir vasarą fiksuojame su alergijomis susijusių žalų suaktyvėjimą. Dažniausia to priežastis – pavasarinė alergija, dar kitaip vadinama šienlige. Jos simptomai atsiranda dėl padidėjusio žiedadulkių skaičiaus ore. Žiedadulkių struktūra yra sudaryta iš smulkių miltelių, kurie yra lengvai pakeliami vėjo ir gali nukeliauti didelius atstumus“, – sako „Lietuvos draudimo“ specializuotos rizikos ekspertas Audrius Zinevičius.

 

Specialistas pabrėžia, kad žydint augalams ir medžiams žiedadulkės gali apgaubti didelę miesto teritoriją ir sukelti nepatogumų alergiškiems žmonėms. Todėl norint išvengti žiedadulkių sukeliamų organizmo reakcijų, derėtų laikytis keleto esminių patarimų.

 

„Susiduriantiems su šienlige šioje srityje besispecializuojantys medikai rekomenduoja išsiaiškinti, kokios žiedadulkės jiems šią reakciją sukelia. Šiais laikais yra gausu pažangių tyrimų, padedančių nustatyti konkrečius alergenus. Jei galimybės atlikti alergenų testą neturite, galite stebėti, kurį mėnesį jūsų simptomai intensyviausi, o vėliau pagal laikotarpį atskirti, kuris augalas tuo metu žydi“, − komentuoja A. Zinevičius.  

 

Pasak jo, išsiaiškinus, kuriam alergenui žmogus yra alergiškas, galima sąmoningai sumažinti kontaktą su žiedadulkėmis. Pavyzdžiui, dienos metu esant aukštoms alergenų dozėms ore, daugiau laiko rekomenduojama praleisti patalpose, o vaikštant lauke reikėtų nešioti medicininę kaukę.

 

Kaip pastebi „Lietuvos draudimo“ specialistas, pasireiškus alergijos simptomams, labai svarbu palaikyti ir tinkamą namų švarą.

 

„Esant alergijos požymiams rekomenduojama dažniau siurbti namus ir valyti dulkes, taip pat rytais ir vakarais būtina vėdinti patalpas, nes tuo metu yra mažesnė žiedadulkių koncentracija ore. Atsižvelgiant į simptomus, dažniau reikėtų skalbti ir rūbus, nes ant jų dažnai pastebima žiedadulkių likučių. Norintys namuose visiškai išvengti žiedadulkių poveikio, turėtų pagalvoti apie galimybę įsirengti oro filtrus. Žinoma, jei alergijos simptomai tampa sunkiai pakeliami, derėtų imtis ir medicinos priemonių, dėl kurių būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku“, – pažymi A. Zinevičius.

 

Draudimo ekspertas primena, kad atėjus šiltajam sezonui ir siekiant išvengti alergijų, reikėtų imtis šių veiksmų:

 

  • Žinant konkrečius alergenus, augalų žydėjimo metu kuo daugiau būti uždarose patalpose, o išėjus į lauką – nešioti medicininę kaukę;
  • Dažniau valyti dulkes, siurbti namus ir skalbti drabužius, nes juose gali rinktis žiedadulkės, kurios kelia alergijos simptomus;
  • Jei alergijos simptomai tampa nepakeliami, imtis medicininių priemonių, dėl kurių būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku;

Komentarai