Renkamės vaisius ir daržoves pagal spalvą

Renkamės vaisius ir daržoves pagal spalvą

Šiuolaikiniai dietologai nepakeitė savo nuomonės apie tai, kas yra „sveika mityba“. Žmogaus racionas turi būti subalansuotas: būtina žuvis, paukštiena, neriebūs rūgštaus pieno produktai, gaminiai iš neskaldytų grūdų, rudieji ryžiai, taip pat svieži vaisiai ir daržovės.

Specialistai jau seniai atkreipė dėmesį į tai, kad visus vaisius ir daržoves atsižvelgiant į jų spalvą galima suskirstyti į 5 grupes. Jų manymu, šiuos produktus reikia vartoti ne kaip papuola, o taisyklingai – suskirsčius pagal spalvinę gamą. Kiekviena iš šių grupių pasižymi vis kitomis ypatybėmis.

Į pirmąją grupę patenka raudonos spalvos produktai, pavyzdžiui, braškės, pomidorai, vyšnios ir avietės. Su jais organizmas gauna naudingų medžiagų – likopeno ir elago rūgšties. Žalios spalvos produktai patenka į antrąją grupę: tai obuoliai, petražolės, agurkai. Juose yra liuteno ir izoflavonoidų. Trečioji grupė – geltonos ir oranžinės spalvos vaisiai bei daržovės. Šie produktai teigiamai veikia odą, suteikia jai gražią spalvą ir gaivumo, gerina regėjimą, todėl įtraukite į savo mitybą citrusinių vaisių, morkų ir melionų.

Ketvirtoji grupė – baltos daržovės, t. y. svogūnai ir česnakai (juose daug antibakterinių medžiagų, tai – natūralūs antibiotikai). Į penktąją grupę patenka violetinės spalvos produktai: gervuogės, mėlynės, juodieji serbentai, vynuogės. Juose daug antioksidantų, kurie atlieka apsaugines žmogaus organizmo funkcijas ir užkerta kelią senėjimo procesams.

Komentarai

Ar žinote, kad...

Žmonės ir delfinai yra vienintelės rūšys, kurios mylisi dėl malonumo

Kitas faktas