Saldūs kepiniai bent retkarčiais puikuojasi net ir ant sveiko gyvenimo būdo propaguotojų stalo. Juk pyragas – tai klasika, o šiek tiek paeksperimentavus su įdarais, galima pasigaminti itin skanų ir nedaug cukraus turintį desertą. Štai kelios gudrybės, kad jūsų kepiniai būtų sveikesni.
Nepirkite pyrago pagrindų. Vienintelis jų privalumas tas, kad juos patogu naudoti, tačiau jų sudėtyje gausu sunkiai ištariamų priedų, kurių vieta greičiau laboratorijoje, o ne virtuvėje. Geriau naudokite paprastus ir natūralius komponentus: miltus, sviestą arba aliejų, cukrų, druską, pieną, vandenį... Žinoma, kepimui sugaišite daugiau laiko, tačiau rezultatais galėsite pelnytai didžiuotis.
Naudokite neriebią grietinę. Dalį aliejaus arba tirpinto sviesto pakeiskite neriebia grietine. Taip jūsų patiekalas bus sotesnis, tačiau neperkrautas. Tiesiog viską kartu išplakite ir gaminkite kaip įprastai.
Išbandykite riešutų miltus. Riešutų miltais pagerinti kepiniai pasižymės originaliu skoniu ir bus naudingesni. Kadangi riešutai riebūs, galėsite sunaudoti mažiau kitų riebalų, be to, gausite daugiau ląstelienos, baltymų ir vitaminų (pavyzdžiui, imunitetą stiprinančio vitamino E).
Naudokite ne vien kvietinius miltus. Kas pasakė, kad kepiniams netinka jokie kiti? Galite eksperimentuoti su pačiomis įvairiausiomis rūšimis (grikių, rugių, avižų ir t.t.).
Nepersistenkite. Kepimas – tai menas. Eksperimentuoti būna labai įdomu. Tačiau persistengti ir visko labai daug pridėti nereikia – pluta gali išeiti kieta, o tai – nelabai gerai virškinimui.
Nepadauginkite cukraus. Dauguma pyragų patiekiami kaip desertas, tačiau tai nereiškia, kad į juos reikia supilti po kilogramą cukraus. Paprasčiausias būdas pasaldinti kepinius – įdėti džiovintų vaisių (pavyzdžiui, obuolių). Aromato papildomai suteiks prieskoniai: muskato riešutai (itin tinka su uogomis), cinamonas (idealus pasirinkimas obuolių pyragui), imbieras (dera su persikais). Galima įmaišyti truputį citrinų arba apelsinų žievelės, kad skonis būtų dar sodresnis. Mažiau cukraus – daugiau sveikatos!
Jogurtas – tai naudingieji riebalai. Puikus produktas tiems, kas rūpinasi savo figūra. Pamėginkite jo įdėti, pavyzdžiui, į pyragą su žemės riešutų sviestu arba į kokosinį serbentų desertą.
Naudokite tofu. Tai gali pasirodyti itin patraukliu ingredientu. Mes paprastai jį laikome prėsku ir beskoniu produktu, tačiau jis gali tapti puikia baze, kuri prisitaikys prie bet kokio skonio. Pakeiskite juo dalį sviesto – bus sveikiau ir naudingiau.
Dar daugiau riešutų! Kad galima naudoti riešutų miltus, jau minėjome. Tačiau pravers ir sveiki riešutai. Juose maistingųjų medžiagų ir vitaminų daugiau negu miltuose.
Komentarai