Kasmet su hipertonija susiduria vis jaunesni žmonės. Tai – viena iš labiausiai paplitusių ligų. Kaip sau padėti? Kaip maitintis ir ką reikėtų žinoti apie jūsų meniu, jeigu kraujo spaudimas yra per aukštas?
Mityba ir skaičiai
Prieš aiškinantis, ką geriausia valgyti hipertonikams, reikia koreguoti patį mitybos režimą – juk būtent tai ir yra bet kurios efektyvios dietos pagrindas. Valgyti reikėtų 5-6 kartus per dieną nedidelėmis porcijomis po 200-250 g. Pertraukos tarp valgymų turėtų būti 2,5-3 valandos, paskutinis turėtų būti ne vėliau negu likus 4 valandoms iki miego. Taip išvengsite alkio jausmo ir nepersivalgysite – persivalgius organizmas eikvoja daug jėgų virškinimui, labiau apkraunama širdis.
Hipertonikams skirti patiekalai turėtų būti nekaloringi, turintys daug ląstelienos. Tinka iš esmės visos daržovės – per dieną jų reikėtų suvalgyti 300-350 g. Nepamirškite ir vaisių bei uogų – jie turėtų būti ne per daug saldūs.
Taip pat labai svarbu suvartoti pakankamai skysčių – ne daugiau kaip 1,5 l per dieną (įskaitant ir sriubas, arbatas, kitus gėrimus). Alkoholis draudžiamas (išimtis – sausas raudonas vynas. Jo leidžiama išgerti ne daugiau kaip 150 ml per dieną), o štai žaliosios arbatos galite gerti tiek, kiek norite, jokių apribojimų nėra – ji mažina cholesterolio lygį kraujyje, gerina kraujagyslių elastingumą ir teigiamai veikia arterinį kraujospūdį.
Didžiausi širdies priešai
Ne ką mažiau svarbu žinoti, ko hipertonikams vartoti negalima. Pirmiausiai iš savo raciono teks išbraukti visus riebius produktus, taip pat patiekalus, gamintus svieste ar su margarinu. Netinka kiauliena ir aviena, subproduktai (ypač – kepenys, inkstai ir smegenys), reikėtų atsisakyti ir majonezo, kaloringų padažų.
Hipertonikams reikėtų vengti rūkytų gaminių, konservų, sūrymų ir aštrių prieskonių, sumažinti suvartojamos druskos kiekius (jos perteklius kelia kraujospūdį) – per dieną apsiribokite 3-5 g, pamiršti kepinius, namines uogienes, tortus ir kitus smaližių mėgstamus skanėstus.
Iš raciono reikės išbraukti ir kavą – kofeinas ne tik kelia kraujospūdį, bet ir mažina kraujagyslių elastingumą.
Meniu
Niekam nėra paslaptis, kad antsvoris neigiamai veikia širdies ir kraujagyslių būklę, todėl stenkitės palaikyti normalų svorį. Rinkitės neriebią mėsą ir žuvį (galima gaminti garuose arba daugiafunkciniame puode). Ypač naudingos menkės ir jūriniai ešeriai – šiose žuvyse yra magnio ir fosforo, būtino sveikoms kraujagyslėms ir kraujodaros procesams.
Per savaitę būtina bent 4-5 kartus valgyti pieno produktus (pavyzdžiui, neriebią varškę ir nekaloringą sūrį), kiaušinius. Saikingai leidžiamos bulvės, pupelės, rupi duona, mėsos ir daržovių sultiniai. Iš kruopų labiausiai tinka grikiai, avižos ir soros.
Taip pat hipertonikams labai rekomenduojamos morkos ir burokėliai – šiose daržovėse yra širdžiai reikalingo kalio ir magnio, nemažai ląstelienos, padedančios kovoti su „bloguoju“ cholesteroliu. Į savo meniu galima įtraukti ir džiovintų vaisių. Saujelė džiovintų slyvų arba abrikosų – paprasčiausias ir greičiausias būdas sumažinti aukštą kraujospūdį.
Liaudiški patarimai
Medikamentinį gydymą tiems, kurių kraujospūdis per aukštas, turėtų skirti gydytojas, tačiau papildomai galima pasinaudoti kraujospūdį mažinančiais liaudiškais receptais.
Kraujospūdį mažina putino uogos: sumalkite mėsmale 1 stiklinę uogų ir sumaišykite su tokiu pat kiekiu medaus. Vartokite po 1 šaukštą likus iki valgio 20 minučių.
Dažnas hipertonikams skirtų receptų komponentas – citrina. Sutarkuokite citriną su žievele, įmaišykite po šaukštą susmulkintų erškėtuogių ir spanguolių bei stiklinę medaus. Vartokite po 1 šaukštą kiekvieną rytą ir vakarą.
Daugelio hipertonikų teigimu, persimonai – išties puiki kraujospūdį mažinanti priemonė. Kasdien suvalgykite bent po vieną vaisių, arba gerkite jų sultis.
Skandinavų mokslininkai ne taip seniai nustatė, kad su hipertonija padeda kovoti ir bananai. Jų teigimu, kasdien reikėtų suvalgyti po 2 vaisius. Po 2-3 mėnesių kraujospūdis susireguliuos, ir vaistai nebebus būtini.
Kad ir kokius receptus nuo aukšto kraujospūdžio bepasirinktumėte, nepamirškite, kad iš pradžių reikėtų pasitarti su specialistu!
Komentarai (1)