Kaip kontroliuoti cukraus lygį kraujyje?

Kaip kontroliuoti cukraus lygį kraujyje?

Diabetas – liga, reikalaujanti nuoseklios ir griežtos kontrolės, ir pirmiausia – cukraus lygio kraujyje. Niekam nėra paslaptis, kuo pavojingi šio rodiklio svyravimai diabetikams. Jie gresia įvairiomis sunkiomis komplikacijomis, įskaitant apakimą, infarktą, galūnių amputacijas. Galima net mirtis.
 
Pirmiausia cukraus lygis kraujyje kontroliuojamas insulinu, vaistais. Tačiau apstu ir pagalbinių būdų, kurie ne tik kad malonūs, bet ir naudingi visam organizmui, nes jį stiprina. Tik nepamirškite jų iš anksto aptarti ir suderinti su gydytoju.
 
Taisyklinga ir subalansuota mityba
 
Kad pavyktų palaikyti sveiką gliukozės kiekį kraujyje, labai svarbu tinkamai maitintis. Iš valgiaraščio būtina pašalinti:
 

  • produktus, turinčius cukraus ir angliavandenių,
  • riebų ir keptą maistą,
  • patiekalus, gamintus naudojant gyvulinius riebalus,
  • manų kruopas,
  • baltą duoną,
  • nenugriebtą ir kondensuotą pieną, grietinę, majonezą, grietinėlę, sūrius,
  • žąsieną ir antieną, bet kokią riebią mėsą,
  • sviestą,
  • dešras ir pieniškas dešreles,
  • ledus ir šokoladą.

 
Sumažėjus cukraus kiekiui kraujyje, į nuolatinį valgiaraštį rekomenduojama įtraukti šiuos produktus:
 

  • duoną su sėlenomis arba rupiai maltą juodą duoną,
  • ankštinius augalus,
  • virtas arba keptas su lupenomis bulves,
  • daržoves,
  • žuvies ir daržovių sriubas,
  • neriebų pieną,
  • triušieną, vištieną (be odelės), veršieną,
  • bet kokią baltą žuvį (be odelės).

 
Taip pat būtina valgyti daugiau augalinio maisto, pasižyminčio kuo stipresniu antidiabetiniu poveikiu. Tokiam priskiriami, pavyzdžiui, svogūnai ir česnakai, petražolės, salierai, burokai, morkos, kopūstai, agurkai ir pomidorai, cukinijos, baklažanai, moliūgai, špinatai, šparagai, pupos, produktai iš avižų, arbūzai, sojos ir sojų produktai.

2 psl. »

Komentarai

Ar žinote, kad...

Viename kvadratiniame pažasties odos centimetre gali būti iki 500 milijonų bakterijų

Kitas faktas