Šiais laikais aliejų galime įsigyti visur: turgeliuose, specializuotose parduotuvėse, prekybos centruose. Išsirinkti gerą – sunkus uždavinys. O ką jau kalbėti apie tai, kaip atskirti, kuris yra geriausias kepimui, kuris – šaltiems užkandžiams, kurį pilti į gruzdintuvę, o kurį tepti ant plaukų ir odos. Pamėginkime viską išsiaiškinti.
Perkant aliejų pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį, kokiu būdu jis buvo išgautas.
Rafinuotas aliejus yra apdorotas cheminiu būdu. Apdirbimo metu yra išvalomi tirščiai, panaikinamas natūralus kvapas ir spalva, aliejus tampa skaidrus. Paprastai šiam aliejui gaminti pasirenkama ne itin kokybiška žaliava. Iš išorės šis aliejus atrodo gan patraukliai – skaidrus, be jokių nuosėdų ar kvapo. Tačiau jame taip pat nelikę jokių vertingų mūsų organizmui medžiagų. Maža to, jis gali kenkti sveikatai. Rafinavimo metu šis aliejus yra valomas keliais etapais: pirmiausia žaliava mirkoma tirpiklyje, kad išsiskirtų kuo daugiau aliejaus, vėliau tirpiklis šalinamas veikiant aukštai temperatūrai. Aliejų skaidrinant, balinant, dezodoruojant, jame žūsta vitaminai, mineralinės medžiagos, esminės riebiosios rūgštys, baltymai, natūralūs pigmentai, o jų vietoje susidaro toksiški peroksidai, transriebiosios rūgštys, pridedama konservantų.
Šalto spaudimo aliejai išgaunami mechaniniu būdu (nesvarbu, rankomis ar presais, tačiau naudojant ne didesnę kaip 30 laipsnių temperatūrą). Šis spaudimo būdas yra labiausiai tausojantis, kadangi aliejai išlaiko savo charakterį ir skiriamuosius požymius: augalo kvapą, savitą tirštumą, spalvą, unikalų skonį. Tas pats pasakytina ir apie sudėtį – šaltai spaustame aliejuje išlieka nepakeičiamos riebalų rūgštys, vitaminai, mineralinės ir kitos naudingosios medžiagos. Šalto spaudimo arba nerafinuotas aliejus yra geriausias kosmetikos gamybos ir mūsų organizmo draugas. Natūralioje kosmetikoje šis aliejus naudojamas kaip priemonė drėkinti, valyti, maitinti. Tai taip pat gali būti puikus maisto papildas ar net ligų gydymo priemonė. Dar jis naudojamas masažams ir kvapų terapijoje.
Komentarai (1)