Vasara yra puikus metas pasidžiaugti saulėtais orais ir šviežiais vaisiais bei daržovėmis. Ne paslaptis, kad būtent šiuo metų laiku organizmas gauna daugiausia naudingų medžiagų ir gali pasiruošti artėjančiai žiemai. Kokius maisto produktus pasirinkti, kad visą šaltąjį laikotarpį nebūtų baisios jokios ligos ir virusai?
Valgykite spalvotas daržoves
Tikriausiai ne kartą esate girdėję, kad spalvotos daržovės, tai nepamainomas vitaminų šaltinis. O ar žinojote, kodėl? Žalios, geltonos ir oranžinės spalvos daržovės turi nepaprastai daug karotinoidų, tokių kaip beta karotinas. Šie antioksidantai palaiko tinkamą imuninės sistemos veiklą, apsaugo nuo vėžio ir užtikrina tinkamą širdies veiklą.
Nepamirškite riešutų
Riešutuose galima rasti daug vitaminų, antioksidantų ir gerųjų riebalų. Riešutai, tai puikus, daug vietos neužimantis užkandis, kurį be didelio vargo galima nešiotis rankinėje, kuprinėje ar vežtis į keliones.
Į mitybos racioną įtraukite uogas
Uogos pasižymi išskirtinai dideliu vitamino C kiekiu, kuris prailgina ląstelių gyvenimo laiką, stiprina imunitetą ir apsaugo nuo neigiamo laisvųjų radikalų poveikio. Be to, uogos gali būti naudingos norintiems numesti svorio, pasirodo, kad reguliarus uogų valgymas mažina apetitą ir reguliuoja medžiagų apykaitą organizme.
Pasilepinkite šokoladu
Nuo seno šokoladas vertinamas dėl nuotaiką gerinančių savybių, tačiau ar žinojote, kad šis maisto produktas gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir sustiprinti imunitetą? Naujausi tyrimai atskleidžia, kad saikingas kakavos be cukraus naudojimas stimuliuoja imuninę sistemą bei apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų.
Gardinkite maistą česnaku
Česnakas turi antibakterinių ir antivirusinių savybių, todėl puikiai atbaido visus virusus bei stiprina ir apsaugo leukocitus. Pasistenkite česnakų dėti į visus patiekalus – mėsos kepsnelius, žuvį bei sriubas.
Rūgpienis
Rauginti pieno produktai yra puikus laktobakterijų šaltinis. Laktobakterijos, arba dar kitaip vadinamos gerosios bakterijos, stiprina imunitetą, gerina virškinimą bei nuotaką.
Saldžiosios bulvės
Tyrimai atskleidžia, kad saldžiosiose bulvėse gausu vitamino A, kuris stiprina odą ir kaulus. Šis vitaminas itin reikalingas vyresnio amžiaus žmonėms, kuomet sulėtėja kolageno gamyba ir silpnėja kaulai.