Tai, ką dedamės į lėkštę, yra svarbu – nuo to priklauso tiek mūsų sveikata, tiek savijauta apskritai. Ar žinote, kokie produktai gerina smegenų veiklą? Jų verta įtraukti į savo racioną visiems, dirbantiems protinį darbą!
Ananasai. Padeda įsiminti didelį informacijos kiekį, stimuliuoja ilgalaikę atmintį.
Avižiniai dribsniai. Avižos stimuliuoja kraujo apytaką, taip pat ir smegenyse. Jose gausu ir B grupės vitaminų (kaip, beje, ir kituose javuose).
Avokadai. Net 40 % minkštimo sudaro vertingas aliejus, turintis daug nesočiųjų riebalų rūgščių. Todėl skanaudami avokado, kuris puikiai tinka ir dietinei mitybai, ne tik pamaitinsite smegenų ląsteles, bet dar ir paspartinsite informacijos įsisavinimą, apsaugosite organizmą nuo širdies ir kraujagyslių ligų, depresijos, įtampos, sustiprinsite imuninę sistemą. Taip pat avokaduose gausu kalio (beje, net daugiau, negu bananuose), natrio, fosforo, magnio, kalcio.
Augaliniai aliejai. Graikinių riešutų, sezamų sėklų, saulėgrąžų, kukurūzų ir kiti augaliniai aliejai labai naudingi mūsų organizmui ir imuninei sistemai. Jie turtingi nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios puikiai veikia kognityvines funkcijas, smegenų veiklą, suteikia jėgų ir gyvybingumo. Svarbiausia rinktis itin geros kokybės, šalto spaudimo, kad būtų išsaugotos visos naudingosios medžiagos.
Baklažanai. Tamsus odelės pigmentas tuo pat metu yra ir antioksidantas. Jis padeda išlaikyti smegenų ląstelių membranose reikiamą riebalų kiekį, apsaugodamas jas nuo pažeidimų.
Bananai. Šiuose vaisiuose esančios medžiagos pakelia budrumą ir padeda lengviau įsisavinti informaciją. Be to, juose gausu triptofano, kurį organizmas paverčia serotoninu, dar vadinamu „laimės hormonu“. Serotoninas gerina savijautą, kelia nuotaiką ir padeda atsipalaiduoti.
Burokėliai. Šakniavaisiuose esantis betainas gerina nuotaiką, savijautą, reakciją, gebėjimą koncentruotis. Geriausia valgyti žalius, pavyzdžiui, įtarkuoti jų į salotas, pagardinti aliejumi ir actu.
Citrinos. Jose gausu kalio, kuris reikalingas nervų sistemai bei smegenų veiklai. Citrinoje esančios naudingos medžiagos aktyvina mąstymą, padeda susikoncentruoti, palengvina informacijos įsisavinimą.
Džiovinti abrikosai. Gerina atmintį, skatina darbingumą ir mažina įtampą. Džiovintuose vaisiuose gausu geležies ir vitamino C. Geležis stimuliuoja kairįjį smegenų pusrutulį, atsakingą už analitinį mąstymą, o vitaminas C padeda geriau pasisavinti geležį. Dienai pakaks 3-4 džiovintų abrikosų.
Galvijų kepenys. Jose gausu B grupės vitaminų.
Graikiniai riešutai. Vertinami nuo seno. Rytų išminčiai teigia, kad, norint pašalinti nervinę įtampą ir stresą, kasdien reikėtų suvalgyti bent po kelis šių riešutų branduolius. Tačiau svarbiausia, kad graikiniuose riešutuose gausu geležies, kobalto, cinko, riebiųjų rūgščių (Omega-3), B grupės vitaminų. Graikiniai riešutai ne tik stiprina smegenų veiklą, kraujagysles, bet ir padeda išsaugoti gerą atmintį.
Japoniška žalioji arbata. Tiksliau, į miltelius sumaltos ir verdančiu vandeniu užplikytos arbatžolės (reikia ne tik išgerti skystį, bet ir suvalgyti lapelius). Beje, tiks ir paprasta žalioji arbata. Tai puikus nervų sistemos stimuliatorius, verčiantis smegenis dirbti greičiau ir veiksmingiau. Tik nereikia piktnaudžiauti (kaip ir viskuo).
Jogurtas. Naudingiausias ir lengviausiai pasisavinamas kalcio, taip reikalingo normaliam nervų sistemos darbui, šaltinis.
Kakava. Kakavos pupelėse esantys antioksidantai gerina smegenų kraujotaką ir padeda kovoti su lėtinio nuovargio sindromu. Taip pat jose esantis magnis gyvybiškai svarbus normaliai atminties veiklai. Norėdami pažadinti miegančias smegenis ir pagerinti protinę veiklą, rinkitės kakavos pupelių gėrimą arba juodojo šokolado plytelę.
Karštas šokoladas. Kakavos pupelėse apstu magnio - mikroelemento, gyvybiškai svarbaus normaliai atminties veiklai. Tik atminkite: kalbama būtent apie kartųjį juodąjį šokoladą. Saldainiuose, tortuose ir suflė kakavos niekingai mažai, o štai riebalų ir cukraus – daug.
Kava. Kofeinas stimuliuoja smegenų veiklą, ir žmogus greičiau priima sprendimus.
Kiviai. Viename vaisiuje yra vitamino C dienos norma. Šis labai galingas antioksidantas saugo smegenis nuo laisvųjų radikalų, kurie blogina atmintį ir neigiamai veikia gebėjimą priimti sprendimus.
Mėlynės. Šios uogos mažina riziką, kad senstant smegenys funkcionuos vis blogiau. Gervuogės ir avietės veikia silpniau, bet visos kartu šios uogos padeda puikiai samprotauti ir taikyti įgytas žinias nepaisant amžiaus.
Midijos ir krevetės. Midijos ir kiti moliuskai turi daug vitamino B12 ir cinko, kuris padeda perduoti nervinius impulsus į visą kūną. Krevetės padeda išvengti vitamino D stygiaus, aprūpina organizmą nepakeičiamomis riebiosiomis rūgštimis, neleidžia susilpnėti dėmesiui. Kad pajustum jų teigiamą poveikį, pakanka suvalgyti 100 g krevečių per dieną.
Moliūgų sėklos. Tai tikras naudingų riebiųjų rūgščių - omega-3 ir omega-6, taip pat vitaminų A ir E bei cinko klodas. Visa tai - neįkainojamas turtas.
Morkos. Morkos skatina medžiagų apykaitos procesus smegenyse, stabdo smegenų ląstelių irimą, gerina atmintį.
Neskaldytų grūdų duona. Ši duona (kaip ir košė iš tokių grūdų, javainiai ir pan.) labai naudinga, nes luobelėje ir išoriniame grūdo sluoksnyje glūdi didelė dalis vitaminų, tarp jų ir B grupės. Malant jie tiesiog išmetami.
Pistacijos. Jos, taip pat migdolai ir graikiniai riešutai - nepralenkiamas penas smegenims. Legenda byloja, kad Babilono žyniai net drausdavo prasčiokams valgyti riešutus, kad nebūtų pernelyg gudrūs.
Raudongūžiai kopūstai. Puikus polifenolių - antioksidantų, stabdančių Alzheimerio ligą, šaltinis. Pamaitinkite savo smegenis smulkintų kopūstų ir morkų, svogūnų laiškų salotomis. Užpilti galima balzaminio acto ir alyvuogių aliejaus mišiniu.
Raudonosios pupelės. Tai puikus baltymų ir angliavandenių šaltinis, normalizuoja cukraus lygį kraujyje, o dėl to gerėja ir smegenų darbas. Daržovių ir virtų pupelių salotos - tinkamas užkandis tarp pietų ir vakarienės.
Spanguolės. Jose gausu vitamino C, o jis nuo aplinkos poveikio saugo nervines ląsteles. Apskritai spanguolės puikiai veikia virškinimo sistemą, gerina apetitą, saugo nuo uždegimų ir peršalimo. Kadangi jose gausu antioksidantų, kovojančių su laisvaisiais radikalais, jodo ir kitų mikroelementų, mokslininkai teigia, kad spanguolės vaidina ir didelį vaidmenį išsaugant gerą atmintį. Iki minimumo sumažina smegenų insulto padarinius.
Svogūnai. Skystina kraują ir gerina smegenų aprūpinimą deguonimi, todėl labai naudingi ilgai ir įtemptai dirbant.
Vištiena. Krūtinėlės mėgėjai ne tik stiprina raumenis, bet ir smegenis. Vištienoje gausu vitaminų B2, B6 ir B12, palankiai veikiančių nervų sistemą, gerinančių atmintį ir miegą.
Žalieji žirneliai. Jie (švieži, šaldyti ar konservuoti) neleis blogėti nuotaikai, dėmesiui ir atminčiai.
Žuvis. Lašišos, upėtakiai, sardinės, upėtakiai, skumbrės – visos šios riebios žuvys pasižymi dideliu nesočiųjų riebalų, itin teigiamai veikiančių protinę veiklą ir nervų sistemą, kiekiu. Jeigu trūksta šių minimų naudingųjų medžiagų, tuomet gali pablogėti atmintis, apimti agresija, depresija. Selenas teigiamai veikia nuotaiką, didina darbingumą, taip pat jodo ir fosforo, būtino mūsų smegenims.
Širdies ir kraujagyslių ligos – sveikatos sutrikimas, kasmet nusinešantis daugiausia žmonių gyvybių.
Kitas faktas
Komentarai