Atrodo, skalbimas – dalykas paprastas. Bet iš tiesų taip nėra – žmonės nelabai žino, kiek miltelių pilti į skalbimo mašiną, kokioje temperatūroje ir kiek skalbti. Apie visus skalbimo niuansus – iš pirmų lūpų.
Į klausimus atsako kelių skalbyklų savininkė Edita Mackevičienė.
Kaip išskalbti apykaklės ir rankogalių dėmes?
Prieš skalbdami, panaudokite dėmių valiklį arba tiesiog actą – užpilkite, palaikykite 10–15 min. Tada skalbkite ne mažiau kaip 60 laipsnių temperatūroje, kad žūtų bakterijos ir atsikratytumėte blogo kvapo. Įjunkite ilgesnę programą, kad milteliai gerai ištirptų. Ir būtinai du kartus išskalaukite – iš viso užtruksite 1,5–2 val., bet būsite tikri, kad skalbiniai bus švarūs.
Kokias skalbimo priemones geriausia naudoti?
Skalbimo priemones geriau naudoti ekologiškas, bet jos ne tokios efektyvios dėl mūsų naudojamo kieto vandentiekio vandens, tad jų reikia naudoti daugiau ir brangesnes.
Iš cheminių priemonių geresnės be kvapiklių, nesukeliančios alergijos. Dar prie šios grupės priskirčiau skystas skalbimo priemones – jos greičiau nei milteliai tirpsta vandenyje, todėl ant skalbinių lieka mažiau baltų dryžių. Jeigu ir šios per brangios, tada galima pirkti bet kurias chemines, tik žiūrėti sudėtį, kad nebūtų fosfatų ir natrio sulfato. Ir, aišku, geriau dėti nedidelį kiekį, bet įjungti ilgesnę skalbimo programą ir nustatyti aukštesnę temperatūrą.
Kodėl daugybė žmonių patiria alergiją dėl dėvimų drabužių?
Pirmiausiai dėl kieto vandens. Jis kaisdamas nuo 60 laipsnių išskiria kalkes, kurios neleidžia gerai ištirpti milteliams – todėl ir kalkių, ir miltelių lieka ant drabužių, būtent tai sukelia alergiją. Kad taip nenutiktų, būtinai reikia du kartus išskalauti, nors kalkės vis tiek lieka. Taip drabužiai kietėja, o žmogus, dėvėdamas šį apdarą, prakaituoja: atsiveria odos poros, kad pašalintų prakaitą ir kartu „įsiurbia“ ant chemijos likučius. Tada ima berti, oda parausta ir atsiranda alergija.
Ar ekologiškais vadinami milteliais išties natūralūs, nekenkia mums ir gamtai?
Ekologiški ir nesukeliantys alergijos – skiriasi. Mūsų šalyje nėra to netikusio ingrediento natrio sulfato (baltų grūdelių), kuris skalbimui neturi jokios įtakos: tik padidina pakuotės tūrį, o nutekėjęs į kanalizaciją rūgsta. Bet reikia žiūrėti, ar gamintojai nededa fostatų, kurie skalbiniui suteikia melsvumo. Nesukeliantys alergijos – tai dar ne ekologiški milteliai, nes iš jų pašalinti tik kvapikliai, o cheminė sudėtis gali būti kaip paprastų miltelių, tik be natrio sulfato, kurio įprastoje pakuotėje leistina 5–15 proc. Tai tik gamintojo sąžinės reikalas, kiek jis vis dėlto įdės. Todėl ir kaina skiriasi. Ekologiški milteliai – žymiai geresnis variantas. Skalbiklio pagrindu gali būti soda, kitų – muilo riešutų ar kokosų ekstraktas. Bet ir ekologiški milteliai gali sukelti alergiją, jeigu stipriai kvepia. Su ekologiškais dar viena bėda – jie nėra tokie stiprūs, kaip cheminiai, todėl įveikia ne visas dėmes.
Kokius lietuvių skalbimo įpročius įvardintumėte kaip netinkamus?
Berti daug miltelių, trumpai skalbti žemoje temperatūroje. Pirmiausia geriau dėti mažiau miltelių, bet ilgiau skalbti, kad pradžioje skalbinys atmirktų, tada ir priemonės efektyvesnės. Anksčiau žmonės mirkydavo, todėl greitai ir gerai išsiskalbdavo. Nes vien milteliai vandenyje tirpsta 15–20 minučių, pats skalbimas, t. y. kratymas ir trynimas, turi vykti dar 15–20 minučių, ir būtina du kartus išskalauti, todėl prisideda dar geras pusvalandis. Trumpas 30 minučių skalbimas žemoje temperatūroje – tas pats, kas įkišti drabužį į muiluotą vandenį ir ištraukti.
Skalbkite aukštesnėje temperatūroje, t. y. 60 laispsnių, kad žūtų bakterijos, erkutės. Ir netikėkite reklamomis, kad pridėję dar kažkokių cheminių priemonių galėsite skalbti žemoje temperatūroje ir taip sutaupysite pinigų elektrai. Milteliai gerai neištirpsta 30–40 laipsnių temperatūroje.
Žemesnėje galima skalbti tik vilnonius audinius. Juos griežtai skalbkite tik 30 laipsnių temperatūroje ir per daug negręžkite. O medvilninio ar sintetinio drabužio formai skalbimo laipsniai įtakos neturi.
Koks iš tiesų yra minkštiklio vaidmuo?
Minkštiklio naudojamas dažniausiai tam, kad „surinktų“ miltelių likučius nuo audinio, o tik vėliau šiek tiek pakvepintų. Bet dauguma nepelnytai kaltina mikštiklį dėl alergijos. Siūlau pirkti to paties gamintojo miltelius ir minkštiklį, kad cheminė sudėtis būtų ta pati, t. y. gamintojas sukuria neutralizuojantį minkštiklį pagal savo miltelių sudėtines dalis. Todėl minkštiklio ir skalbimo miltelių gamintojai neturėtų skirtis.
Kokios medžiagos patalynę geriausia rinktis, kad nebūtų per karšta ir naktį neprakaituotume?
Patalynę siūlau rinktis medvilninę ir mažiau spalvotą. Dažai būna gerai padengti ir natūralūs tik brangių audinių, o prastos kokybės – sugadina medvilnę, ji tampa tarsi kartonas, siaubingai glamžosi, spalva nusiplauna. Kiti perka šilkinę, bet tai labai trapi patalynė, o mes dažniausiai perkame vadinamąjį satiną, kuris yra visiška sintetika. Senovėje dėl ilgaamžiškumo naudodavo lininę patalynę, bet ją prižiūrėti sudėtinga. Ji kieta. Siūlau patalynę rinkis be jokios sintetikos, nes pagrindinis kūno darbas naktį – išprakaituoti visus toksinus.
Nuo ko priklauso, ar skalbiama patalynė nusidažys? Kaip to išvengti?
Visada siūlau patalynę skalbti nuo 60 laipsnių ir daugiau, kad žūtų bakterijos ir erkutės. Jei nusipirkote labai spalvotą patalynę, nevilkite iš karto, būtinai išskalbkite pirmą kartą. Prieš tai galite užmerkti į šaltą vandenį su druska arba actu, kad spalva užsifiksuotų, kaip dažant kiaušinius. Tik vėliau normaliai skalbkite, turėtų nedažyti.
Patalynė užima daug vietos. Kaip žinoti, kad skalbimo mašinoje skalbinių jau pakankamai?
Įdėjus sausų skalbinių į vidų, būgne nuo viršaus ketvirtadalis turi likti laisvas, o šlapių skalbiantis turi matytis pusė būgno.
Kuria puse rekomenduojama skalbti patalynę?
Jokio skirtumo, svarbiausia temperatūra. Nuomonė skalbti išvirkščia likusi iš senų laikų, kai visokie pūkai ar užpildai pasklisdavo po patalus.
Kodėl marškinių medžiaga kieta ir kodėl juos dažnai sunku išlyginti?
Dėl mums tiekiamo kieto vandens visi skalbiniai vėliau taip pat sukietėja, nes kalkės, esančios vandenyje, lieka ant audinio. Namuose šeimininkės lygindamos arba purškia papildomai, arba naudoja garinį lygintuvą, pripildomą tuo pačiu kietu vandeniu, todėl kalkės vis lieka ir lieka. Užtenka pasižiūrėti į lygintuvą. Yra specialių priemonių – purškiklių – marškiniams lyginti, standiklių, bet siūlau paprasčiau: tiesiog atsiskiesti vandenį su actu (vandens daugiau) ir papurškus lyginti, arba šį mišinį pilti į lygintuvą ir naudoti garus.
Pirmadienio interviu. Skalbimo subtilybės – iš pirmų lūpų
» Rašyti komentarą
» Komentarai
2014-05-22 12:53