Palmių aliejus: tikroji žala ir nauda sveikatai

@ Shutterstock

Palmių aliejus – prieštaringiausiai vertinamas aliejus bei pigiausia sočiųjų riebalų atmaina prekybininkams. Šio aliejaus galime rasti daugelyje maisto prekių sudėtyje: įvairiuose kepiniuose, leduose, perdirbtuose produktuose, netgi kasdien naudojamoje kosmetikoje. 

 

Nerafinuotame palmių aliejuje yra gausu vitamino A ir E, kurie yra reikalingi antioksidantai, taip pat aliejus apsaugo nuo širdies ligų ir vėžio. 

 

Maisto ir kosmetikos produktuose naudojamas aliejus yra hidrintas. Atlikti tyrimai rodo, kad kaitinant palmių aliejų yra gausu prisotintųjų riebalų, kurie kemša arterijas, didina širdies bei kraujagyslių riziką. Be to, palmių aliejuje gausu kalorijų – 100 gramų aliejaus yra 884 kcal. Rafinuotas palmių aliejus yra sunkiai virškinamas, dėl ko suvalgius maisto produktą, kurio sudėtyje yra palmių aliejaus, gali prasidėti vidurių užkietėjimas arba ūminiai skrandžio skausmai. Didžiausią pavojų keliantis ingredientas, esanti palmių aliejuje - kancerogenas 3-MCPD, atsakingas už inkstų problemas. 

 

Nepaisant sukeliamos žalos mūsų organizmui, augant palmių aliejaus paklausai yra kertami tropiniai miškai, o pasekmės liūdnos: brakonieriai žudo gyvūnus, ypatingai dėl to kenčia orangutangai. Taip pat dėl kertamų miškų didėja šiltnamio efektas. 

 

Palmių aliejus turi sveikesnių alternatyvų: kepiniuose jį vertėtų keisti ghee sviestu arba kokosų aliejumi. Taip pat derėtų skaityti gamintojų „milžinų“ etiketes ir vietoj didmeninės prekybos pasirinkti smulkesnių gamintojų produktus, kuriuose nėra palmių aliejaus - taip ne tik paremsite smulkųjį verslą, bet ir apsaugosite savo sveikatą.

» Rašyti komentarą