Omega 3 riebiosios rūgštys - nauda organizmui

Gali būti, kad gydytojai jums patarė sumažinti ar visai atsisakyti riebalų, tačiau vargu ar jie turėjo omenyje Omega-3 riebiąsias rūgštis, teigiamai veikiančias organizmą. Tyrimais patvirtinta, kad jos sumažina riziką susirgti širdies ligomis, saugo nuo depresijos, silpnaprotystės, vėžio ir artrito.

Omega-3 riebiųjų rūgščių galima rasi daugelyje produktų. Žuvyje randamos Omega-3 riebalų rūgštys sutrumpintai vadinamos DHA ir EPA. Kita forma, vadinama ALA, randama aliejuje, graikiniuose riešutuose ir lapinėse daržovėse. Įsisavinęs ALA riebalų rūgštis, žmogaus organizmas paverčia jas į DHA ir EPA.

Manoma, kad Omega-3 riebiosios rūgštys padeda organizmui kovoti su ligomis, mažina kraujagyslių, sąnarių ir kitų kūno dalių uždegimus, padeda išlaikyti tinkamą širdies darbą ir mažina nesveikųjų riebalų kiekį kraujotakoje. Kadangi žmogaus organizmas pats pagaminti Omega-3 negali, reikiamą jų kiekį būtina pasisavinti iš maisto.

Omega-3 ir infarktas bei aritmija. Jei jūs jau turėjote širdies priepuolį, Omega-3 riebiosios rūgštys padės sumažinti mirties nuo infarkto riziką. Tyrimai rodo, kad žmonėms, reguliariai valgantiems žuvį, iš tiesų sumažėja netikėtos ir staigios mirties tikimybė. Omega-3 stabilizuoja širdies darbą bei sumažina pulsą, taigi savaime mažina širdies aritmijos tikimybę. Norėdami pajusti teigiamą poveikį, turėtumėte reguliariai valgyti žuvį, graikinius riešutus, brokolius, šparagines pupeles ir sojas.

Omega-3 ir trigliceridai. Omega-3 riebiosios rūgštys gali sumažinti trigliceridų kiekį kraujyje, o tai taip pat susiję su širdies veikla. Deja, Omega-3 didina ne tik gerojo, bet ir blogojo cholesterolio lygį. Valgyti maisto produktus su šiomis rūgštimis nėra pavojinga, tačiau jei ketinate gerti specialius preparatus, turėtumėte pasikonsultuoti su gydytoju.

Omega-3 ir kraujospūdis. Tyrimais įrodyta, kad ir nedideliais kiekiais įsisavinamos Omega-3 rūgštys padeda sumažinti kraujospūdį, taigi jeigu jūsų spaudimas pakilęs, rekomenduojama valgyti daugiau žuvies produktų (išskyrus sūdytą ir rūkytą žuvį).  


Omega-3 ir insultas. Mokslininkai kol kas nesutaria, ar šios rūgštys iš tiesų sumažina insulto riziką, bet faktas, kad jo stiprina kraujagysles ir veikia kaip anti koaguliantas, taigi tikėtina, kad padeda išvengti išeminio insulto, kurį sukelia arterijų blokavimas. Kita vertus, didelės dozės papildų, kuriuose yra Omega-3, gali padidinti hemoraginio insulto riziką.

Omega-3 ir depresija. Mokslininkai mano, kad riebiosios Omega-3 rūgštys gali teigiamai veikti nuotaikos sutrikimus ir padidinti antidepresantų efektyvumą. Įrodyta, kad šalyse, kurių gyventojams būdingas didelis Omega-3 suvartojimas, yra mažesnis sergamumo depresija lygis. Tačiau kol kas išvadas daryti per anksti.

Omega-3 ir ADHD. Kai kurie tyrimai patvirtina, kad papildai su šiomis rūgštimis gali palengvinti ADHD simptomus. Faktas, kad Omega-3 riebiosios rūgštys labai svarbios smegenų veiklai, tačiau kol kas nėra tvirtų įrodymų, kad jas galima būtų laikyti panacėja kovoje su ADHD.

Geriausias Omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis – šviežia žuvis. Nors reikėtų atkreipti dėmesį, kad kai kurios žuvys yra vertingesnės nei kitos. Daugiausia šių riebiųjų rūgščių galima pasisavinti iš atlantinės silkės, upėtakių, sardinių, skumbrės, ančiuvių ir tunų. Žuvį rekomenduojama valgyti mažiausiai 2 kartus per savaitę. Bene populiariausia iš šių žuvų yra tunas. Jame gausu baltymų ir net 8 nepakeičiamos amino rūgštys, kurių įsisavinimas siekia 95 procentus.

Jeigu žuvies nemėgstate, galite vartoti papildus su Omega-3 riebiosiomis rūgštimis. Žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, per dieną rekomenduojama suvartoti 1 gramą. Kadangi per didelis kiekis Omega-3 riebiųjų rūgščių gali pakenkti, bet kuriuo atveju, prieš vartojant papildus, geriau pasikonsultuoti su gydytoju.

Jei esate vegetarai ir žuvies nevalgote, įsisavinti Omega-3 galite iš jūros dumblių, graikinių riešutų, brokolių, žirnelių ar špinatų.

Parduotuvėse vis dažniau išvysite įvairių maisto pakuočių, ant kurių bus užrašyta “su Omega-3”. Nepamirškite, kad tokiuose produktuose esantis riebiųjų rūgščių kiekis gali būti minimalus, todėl aklai pasitikėti reklama – neverta. Geriau šias naudingąsias rūgštis pasisavinkite iš natūralių produktų.

» Rašyti komentarą
» Komentarai
Oksana
2018-07-03 12:12
Is semenu aliejaus konvertuojasi tik 20% riebiuju rugsciu i omega 3, nebent pastoviai gersite .As asmeniskai pasitikiu bio marine, patikima kompanija gamina juos.
Apie žuvį, omega3 ir sėmenų aliejų
2016-01-27 19:34
Kalbant apie žuvį ir omega3, tai žuvį tuomet reikia valgyt žalią ar bent kokybiško šalto rūkymo (manau), nes prie +45C omega3 žūva. Geriau naudoti šalto spaudimo sėmenų aliejų (niekur kitur tiek daug omega3 nėra...), kuris pagamintas pas žinomą aliejaus gamintoją, geriau - privatų asmenį, nes gamyklose įsigudrina omega3 panaikint, tada aliejus negenda, bet iš jo ir jokios naudos nėra, nebent norite pastambėti Dar vienas dalykas, kad omega3 yra 4 rūšių ir vienos iš jų trūksta sėmenų aliejuje.
Juozas
2012-10-30 12:12
Jeigu negalite valgyti žuvies, tuomet žinoma, geras pakaitalas yra žuvų taukai, tačiau, jeigu galite, ar net mėgstate žuvį - tuomet tai tikrai yra nepakeičiama. Aš pats nesu ypatingas žuvies mėgėjas, tačiau karts nuo karto įsigiju Agfrikinį šamą, ar kitą gardžią žuvį, kuria man pristato visiškai šviežią. Svarbiausia - kad būtų tikrai šviežią. Netikiu nauda tų žuvų, kurios buvo pusę metų užšaldytos...
Delfina
2012-02-23 17:50
Aš geriu papildus su Omega 3, nes žuvies negaliu valgyti, o gydytoja sakė kad šių rūgščių organizmui būtinai reikia