Kuo naudingos cukinijos?

Cukinijos – tai vitaminų, mineralinių ir kitų naudingų medžiagų šaltinis. Jos gali padėti numesti porą trejetą nereikalingų kilogramų ir įveikti kai kurias sveikatos problemas. Naudingos jos ir vaikų augimui bei vystymuisi, o suaugusiesiems padeda palaikyti sveiką širdį, sąnarius, inkstus ir kitus svarbius organus.
 
Sunkiai sergantiems ligoniams jos pravarčios tuo, kad yra švelnios ir malonios konsistencijos, nedirgina žarnyno, stiprina organizmą, aprūpina vitaminais ir organinėmis medžiagomis. Labai rekomenduojamos ir garbaus amžiaus žmonėms.
 
Cukinijų nauda dietinėje mityboje
 
Pati naudingiausia cukinijų savybė – sureguliuoti vandens balansą organizme. Cukinijos padeda pašalinti iš organizmo druskų perteklių, pasižymi šlapimą varančiu poveikiu. Tinka ir dietinei mitybai: galima nesibaiminant dėl nereikalingo svorio suvalgyti per dieną iki 1,5 kg šios naudingos daržovės.
 
Ypač švelniai virškinimo traktą veikia troškintos cukinijos ir jų pudingas. Taip pat reikėtų paminėti, kad cukinijos beveik niekada nesukelia alerginių reakcijų, ir šias daržoves gali drąsiai vartoti tiek vaikai, tiek suaugusieji.
 
Kuo naudingos cukinijų sultys
 
Reguliariai vartojamos šviežiai spaustos sultys ramina nervų sistemą ir gerina žarnyno veiklą. Tačiau sergantiems inkstų akmenlige jomis piktnaudžiauti nereikia.
 
Antioksidacinės šios daržovės savybės gali būti panaudojamos ir namų medicinoje: pavyzdžiui, iš kelių piene išvirtų riekučių padaryta kaukė gali suminkštinti odą ir išlyginti raukšles. Cukinijos taip pat gerai mažina odos paraudimus ir šalina pigmentines dėmes. O štai cukinijų, kelių lašų alyvuogių arba eterinio aliejaus kaukė padeda išsaugoti plaukų spalvą ir užkerta kelią žilimui.
 
Kaip laikyti cukinijas, kad jos neprarastų savo naudingų savybių
 
Naudingąsias savybes cukinijos išsaugo beveik visus metus. Laikyti šias daržoves reikėtų sausoje ir tamsioje vietoje. Skanios jos išlieka iki pat pavasario, tačiau kai kurios rūšys karsteli dar žiemą, todėl ilgam laikymui reikia pasirinkti tinkamą rūšį.
 
Gydymas cukinijomis
 
Kaip teigia Tibeto medicina, cukinijos stiprina visą organizmą apskritai (dėl didelio karotino ir vitamino C kiekio). O štai dar keli panaudojimo būdai.
 

Širdis, kraujagyslės. Cukinijos turi nemažai magnio ir kalio, todėl yra labai naudingos šiems organams. Geležis gerina kraujo kokybę (o daugiau geležies – daugiau su krauju pernešamo deguonies, o daugiau deguonies – organizmas gali lengviau pakelti didesnį krūvį).
 
Struktūruotas vanduo. 90 % cukinijų masės sudaro vanduo. Tačiau šį skystį organizmas įsisavina geriau negu paprastą vandenį.
 
Skrandis. Cukinijos turi nedaug ląstelienos, todėl nedirgina žarnyno ir yra ypač naudingos po virškinamojo trakto operacijos.
 
Imunitetas. Viena iš nedaugelio daržovių, išsaugančių naudingąsias savybes tokį ilgą laiką. Net ir per Naujuosius galėsite pastiprinti organizmą vitaminais C, B1 ir B3. Ir tai tikrai bus naudingiau negu pirktiniai preparatai.
 
Inkstai. Cukinijos padeda pašalinti iš organizmo skysčių perteklių. Jeigu pastebėjote, kad pabrinkote ir sutinote – cukinijų dieta jums bus labai naudinga.
 
Antioksidantai. Šios medžiagos padeda kovoti su senėjimo procesais. Kad antioksidantų išliktų kuo daugiau, cukinijas termiškai apdorokite kaip galima trumpiau (užtenka truputį patroškinti arba pakepti orkaitėje 10 minučių.
 
Kepenys. Padeda jas išvalyti, gelbsti net nuo cholecistito.
 
Oda. Išoriškai naudojamas cukinijų minkštimas balina ir jaunina odą.
 
Diabetas. Daržovė turi diabetikams būtiniausių mikroelementų, natūralių cukrų.
 
Artritas. Reguliariai naudojamos cukinijos šalina druskų perteklių ir padeda išvalyti sąnarius.
 
Apsinuodijimas. Po ekstrinių priemonių būtinai išbandykite cukinijų dietą.
 
Šlakai. Jeigu žinote, kad jūsų organizmas užterštas, savaitę kasdien suvalgykite bent po 200 g cukinijų.
 
Celiulitas. Ir vėl praverčia skysčių pertekliaus šalinimas iš organizmo. Cukinijos padeda kovoti su nepageidaujama „apelsino žievele“.

» Rašyti komentarą
» Komentarai
stasė
2015-06-15 21:47
Taip puiku