Gastritas – skrandžio uždegimas. Jis gali būti lėtinis ir ūminis. Ūminį gastritą sukelia ūmi virškinamojo trakto infekcija, vaistai (kai kurie antibiotikai, nesteroidiniai preparatai nuo uždegimo), stresas (sunkios ligos, traumos), nuodingos medžiagos (rūgštys, šarmai), maisto produktai (aštrūs ir kt.). Susirgus juos, kamuoja pakrūtinio skausmas, pykina, kartais vemiama. Po vėmimo palengvėja, skausmas nurimsta. Pagrindinė lėtinio gastrito priežastis – Helicobacter pylori bakterija. Gydant ligonį būtina ją išnaikinti.
Susirgus gastritu pirmiausia reikia kreiptis į gydytoją, kuris ligonį ištirs ir paskirs tinkamiausią gydymą. Ligoniui gali pagelbėti įvairios vaistažolių arbatos, daržovių sultys, kurių patartina gerti atsižvelgiant į skrandžio rūgštingumą.
Vaistinių augalų preparatai sergant gastritu
- Šaltalankių uogos. 3 valgomuosius šaukštus uogų užpilti 0,5 litro verdančio vandens ir 10 min. pavirti ant nedidelės ugnies, atvėsus nukošti, pagal skonį įdėti medaus. Gerti šiltą po 2–3 stiklines per dieną nevalgius.
- Svogūnų sultys. 3–4 kartus per dieną išgerti po arbatinį šaukštelį šviežių sulčių.
- Mėtų lapai. 10 g žaliavos užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens, palaikyti 20 min., nukošti. Gerti po 0,5–1 stiklinę 2–3 kartus per dieną 15 min. prieš valgį.
- Alavijas (alijošius). Lapus smulkiai supjaustyti ir išsunkti sultis. Gerti 2–3 kartus per dieną 30 min. prieš valgį po 1–2 arbatinius šaukštelius.
Vaistinių augalų preparatai, vartojami padidėjus skrandžio rūgštingumui
- Bulvių sultys. Valandą prieš valgį išgerti po 0,5–0,75 stiklinės šviežių bulvių sulčių. Kas 10 dienų daryti pertraukas.
- Šaukštą ramunėlių žiedų (20 g), kraujažolės žolės (20 g) ir linų sėklų (10 g) mišinio užpilti stikline verdančio vandens, palaikyti 20 min., nukošti ir gerti po 0,5 stiklinės 4–5 kartus per dieną.
2018-09-25 16:40