Karščių metu daugelis ima sukti galvą: kas geriausiai atgaivintų? Gal nektarai? O gal morsai ir šviežiai spaustos sultys?
Dietologai nepavargsta kartoti, kad geriausias ir sveikiausias gėrimas vasarą yra paprastas vanduo. Bet juk dažniausiai norisi ne tik troškulį numalšinti – dar ir pasimėgauti gardžiu, saldžiarūgščiu, gaivinamu gėrimu, ir kartu nepakenkti nei sveikatai, nei figūrai.
Ne daugiau kaip dvi stiklinės!
Dietologai labiau linkę sultis priskirti maistui nei gėrimams. Ne veltui ir Pasaulio sveikatos organizacija pataria per dieną išgerti ne daugiau kaip 200 ml sulčių. Kiti specialistai – ne tokie griežti, leidžia gerti ir po dvi stiklines per dieną (tik, aišku, ne iš eilės). Tiek skysčių nė iš tolo neprilygsta rekomenduojamai paros normai, taigi kad susidarytų reikiami 2 litrai, dar teks išgerti nemažai vandens. Vasarą tai ypač svarbu, nes sultys – net ir tos, su rūgštele (obuolių, apelsinų, kitų citrusų) – troškulį malšina gana subjektyviai. Jose yra pernelyg daug ištirpusių medžiagų – mikroelementų, druskų, vitaminų, pektino ir svarbiausia – natūralaus cukraus fruktozės. Patekusios į organizmą sultys pirmiausia jam atiduoda ne vandenį, o naudingąsias medžiagas. Šios dar labiau tirština kraują, kai jį ir taip reikėjo skiesti, taigi troškulys irgi stiprėja.
Skiesti ar neskiesti?
Dažnai girdimas dietologų patarimas skiesti sultis – tiek pirktines, tiek ir šviežiai išspaustas. Tačiau ne tam, kad jos geriau malšintų troškulį.
Esmė – vadinamosios vaisinės rūgštys, kurių sultyse gana daug, nors kiekvienos rūšies vis kitokia koncentracija. Šios rūgštys gali neigiamai paveikti žmonių, kenčiančių dėl padidėjusio skrandžio rūgštingumo, sergančių opa ar gastritu, sveikatą. Ypač smarkiai skrandžio gleivinę sudirginti gali neskiestos sultys, todėl ir patariama maišyti jas su vandeniu vienodomis dalimis – arba pagal skonį.
Yra dar viena sulčių kategorija – multivaisinės ir daržovių sultys pakeliuose.
Pirmosiose sutelkta visa įvairiausių vaisių nauda: tokios sultys turtingos žarnynui sveikų maistinių skaidulų. Tačiau multivaisinės sultys pernelyg saldžios.
Lygiai tokie pat ir daržovių sulčių pranašumai ir trūkumai: teoriškai jos sveikos, o praktiškai jose gerokai per daug druskos.
Todėl mažytis 200 g pakelis yra ideali tokių sulčių dienos norma. Ir išgerti jį geriau iš ryto, o ne vakare – ypač jeigu rūpinatės savo figūra. Labai kaloringi saldūs nektarai.
Morsus geriau gaminkitės patys
Pastaraisiais metais itin išpopuliarėję pakuotėmis pardavinėjami morsai iš pačių įvairiausių uogų. Tačiau sveikatingumo požiūriu jie toli gražu nėra idealūs.
Morsuose ir kituose gėrimuose su sultimis paprastai būna daugybė cukraus ir konservantų – tai nedraudžiama. Be to, gamybos proceso metu uogos apdorojamos aukštoje temperatūroje, taigi praranda didelę dalį naudingųjų medžiagų.
Žinoma, didelės žalos organizmui tokios sultys nepadarys, tačiau ir naudos neduos. Juolab kad gėrimai su cukrumi tik didina troškulį.
Todėl morsus geriau spauskite patys namuose. Ir būtent spauskite – virtos uogos, palyginti su šviežiomis, jau būna nieko vertos.
Jeigu nemėgstate morsų, galite virti džiovintų vaisių kompotus be cukraus – jie ir troškulį numalšins, ir papildys organizmą reikalingų vitaminų, mikroelementų. Bet jei ir tam neturite laiko, yra paprastesnis ir ne mažiau sveikas būdas atsigaivinti: iš ryto į 250–500 ml vandens išspausti pusę citrinos, susipilti į buteliuką ir pasiimti kartu. Būtent parūgštintas vanduo, medikų patikinimu, geriausiai malšina troškulį, be to, parūpina organizmui vitamino C, kurį sparčiai prarandame prakaituodami per karščius.
Gaivinamės sultimis
» Rašyti komentarą