Prasidedant karantinui daugelis lietuvių stengėsi įsigyti daugiau ilgai galiojančių ir vienaip ar kitaip konservuotų maisto produktų. Tačiau dietologė Daiva Markauskaitė atkreipia dėmesį į tai, kad reikėtų nepamiršti ir šviežio maisto, kuris turi daugiau organizmui naudingų medžiagų.
„Maistas visada turi būti kuo įvairesnis, kad gautume visų reikalingų organizmui medžiagų. Ypač tokiu laikotarpiu, kai siaučia virusai ir yra svarbu išlaikyti stiprų imunitetą. Konservuotame, šaldytame maiste, tiek mėsoje, tiek daržovėse, vaisiuose, uogose gerųjų savybių, taip pat ir vitaminų, gali būti iki keliolikos procentų mažiau, nei šviežiuose.
Žinau, kad žmonės dabar prisipirkę daug grikių, miltų, įvairių kruopų ir turi daug vienaip ar kitaip konservuoto maisto, o į parduotuvę vaikščioti dažnai nerekomenduojama. Tačiau tiek šviežia mėsa, tiek daržovės, vaisiai nesuges per dieną.
Todėl apsipirkti nuėjus kartą per savaitę, įmanoma bent 2–3 kartus per šį laikotarpį pasiruošti valgį iš šviežios mėsos, tiek pat kartų valgyti šviežias daržoves (kaip garnyrą ar pasiruošiant salotas) ir dar tiek pat – šviežius vaisius“, - patarimais dalijosi D. Markauskaitė.
Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus prekybininkai jau pastebi tam tikrus pokyčius pirkėjų elgsenoje. Jei prieš karantiną ir jo pradžioje buvo labai išaugusi ilgiau saugomų produktų paklausa, tai dabar pirkėjai vėl dairosi šviežių produktų, daržovių.
„Karantino pradžioje stebėjome smarkiai išaugusį rūkytų gaminių, šviežios mėsos poreikį, kurią matyt žmonės šaldė kaupdami atsargas. Dabar matome, kad pirkėjai vėl atsigręžė į šviežius produktus – perka vaisius, atvėsintos mėsos, ne atsargoms, o gaminimui dabar. Daug kas atvažiuoja dėl daržovių, nes jos pas mus labai šviežios, ką tik atvežtos, nelaikytos sandėliuose.
Vis daugiau vėl užsuka į žuvies skyrių, ieško kitokių sveikatai palankių produktų. Pavyzdžiui, arbatos krautuvėlėse prašo imunitetą padedančių stiprinti arbatų“, - pasakojo prekybos miestelio „Urmas“ marketingo vadovė Dovilė Lengvenienė.
Įsibėgėjus karantinui į turgų žmonės atvažiuoja ir dėl to, kad dabar tai viena iš nedaugelio progų bent keliais žodžiais persimesti su pažįstamais pardavėjais.
„Bet džiaugiamės, kad dauguma lankytojų atsakingi ir laikosi atstumo, naudojasi dezinfekciniu skysčiu ir kitomis apsaugos priemonėmis. Stengiasi neužtrukti ilgai, kad nesudarytų eilių. Žmonės suprato, kad reikėtų lankytis rečiau, pirkti po daugiau, tačiau ir šviežio maisto kartas nuo karto nepamiršti“, - sakė D. Lengvenienė.