Vasarą surasti atgaivą galima ir salotų lėkštėje – norint pasimėgauti maistingu ir skrandžio neapsunkinančiu valgiu tam puikiausiai tiks šis patiekalas, kurio bazei pasirūpinus didesniu vištienos kiekiu galima paruošti nebrangius, gaivius ir baltymų bei kitų naudingų medžiagų kupinus derinius visai savaitei. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai dalinasi penkiomis vasariškų salotų su vištiena receptų idėjomis, kurioms išskirtinio skonio suteiks šviežių sezoninių daržovių, vaisių, uogų bei žalumynų gausa.
Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad vasarą riebesni valgiai neretai atsitraukia į antrą planą, o rankos šaldytuve pačios ieško gaivių ingredientų, iš kurių galima pagaminti lengvus patiekalus, pavyzdžiui, salotas su vištiena.
„Nors salotos su vištiena daugumai nėra naujiena, vis dėl to toks patiekalas yra išties puikus pasirinkimas tiems, kurie šiltomis vasaros dienomis nori pasigaminti gaivių ir lengvai paruošiamų valgių. Visą savaitę prekybos tinkle pasirūpinus didesniu kiekiu šviežios viščiukų broilerių filė už ypač mažą kainą galima paruošti skirtingus salotų patiekalus kelioms dienoms į priekį ir taip sutaupyti laiko bei pinigų – reikia tik gerai planuoti apsipirkimus ir išugdyti įprotį kiekvieną savaitę nepraleisti progos pasinaudoti savaitinio leidinio mažų kainų pasiūlymais. Kaip paskata išskirtiniams salotų su vištiena deriniams šiuo metu gali būti ir gausus šviežių gardėsių – vaisių, daržovių, uogų ar žalumynų – derlius“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Prekybos tinklo atstovė priduria, kad šviežio derliaus produktai, kurių šiuo metu galima rasti kone kiekvieno namuose, papildys salotas naudingomis medžiagomis. Įvairios uogos, vaisiai ar daržovės aprūpins organizmą energija, vitaminais ir suteiks salotoms taip norimą gaivų akcentą, o skirtingai paruošta vištiena – praturtins organizmą reikalingais baltymais ir suteiks sotumo. I. Trakimaitė-Šeškuvienė dalinasi „Maximos“ kulinarijos meistrų penkiomis receptų idėjomis, kurios nustebins savo išskirtiniais skoniais.
Vištienos salotos su braškėmis ir ožkos sūriu
Išskirtinio skonio salotoms paruošti reikės:
- 300 g šviežios viščiukų broilerių filė;
- 150 g braškių;
- 100 g mėgstamų žalumynų;
- 100 g ožkos sūrio;
- alyvuogių aliejaus;
- 1 v. š. medaus;
- druskos, pipirų (pagal skonį).
Gaminimas. Šviežią viščiukų broilerių filė dėkite į dubenį, įpilkite alyvuogių aliejaus, šiek tiek druskos, pipirų. Aliejaus ir prieskonių mišiniu ištrinkite vištienos krūtinėlę iš visų pusių. Dubenį su vištienos krūtinėle dėkite į iki 220 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20–25 min., kol mėsa iškeps. Leiskite vištienai atvėsti ir tada supjaustykite griežinėliais.
Ruoškite padažą: sumaišykite alyvuogių aliejų su medumi ir prieskoniais bei dėkite gautą masę į šaldytuvą ir laikykite iki patiekiant. Tada į lėkštę dėkite mėgstamus žalumynus, braškes, supjaustytą vištieną. Ant viršaus patrupinkite ožkos sūrio ir viską apipilkite padažu, išmaišykite.
Vištienos salotos su persikais ir feta
Paruošti vištienos salotas su persikais ir feta prireiks:
- 400 g šviežios viščiukų broilerių filė;
- 4 vnt. persikų;
- 100 g špinatų lapelių;
- 100 g gražgarstės (ar kitų mėgstamų žalumynų);
- 100 g fetos sūrio;
- saujos šilauogių;
- 1 v. š. medaus;
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus.
Gaminimas. Supjaustykite šviežią viščiukų broilerių filė vidutinio dydžio gabalėliais, pabarstykite mėgstamais prieskoniais ir dėkite kepti įprastoje ar grilio keptuvėje apie 4–5 min. kiekvieną filė pusę. Iškepusią mėsą perkelkite į indą.
Į tą pačią keptuvę sudėkite ketvirčiais supjaustytus persikus, įpilkite pusę šaukšto alyvuogių aliejaus ir leiskite persikams kepti keičiant puses apie 2 minutes. Atskirame indelyje sumaišykite likusį alyvuogių aliejų su medumi.
Į didelį dubenį sudėkite žalumynų lapus. Ant jų išdėliokite vištieną ir persikų gabalėlius, apipilkite paruoštu padažu, taip pat pašlakstykite keptuvėje po kepimo likusiomis sultimis. Sudėkite kubeliais pjaustytą fetą, papuoškite šilauogėmis.
Salotos su vištiena ir lęšiais
Reikės:
- 100 g šviežios viščiukų broilerių filė;
- 50 g juodųjų lęšių;
- žaliosios citrinos;
- 1 vnt. pomidorų;
- 50 g mėgstamų žalumynų;
- 1 vnt. svogūno.
Gaminimas. Puode užvirkite 200 ml vandens ir suberkite lęšius.
Tuomet į puodą įstatykite indą, skirtą virti garuose, ir sudėkite žaliosios citrinos skilteles, vištienos krūtinėlę. Viską uždenkite dangčiu ir garinkite apie pusvalandį.
Išvirtus lęšius, vištieną, supjaustytą pomidorą, svogūną ir žalumynus sudėkite į lėkštę ir pagardinkite mėgstamu padažu.
Vištienos salotos su bulvėmis ir kukurūzais
Salotoms paruošti reikės:
- 5 vnt. vidutinių bulvių;
- 350 g šviežios viščiukų broilerių filė;
- 300 g mėgstamų salotų lapų;
- 1 vnt. saldžiosios paprikos;
- 200 g konservuotų kukurūzų;
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
- 2 v. š. citrinos sulčių;
- druskos, pipirų (pagal skonį).
Gaminimas. Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje ir supjaustę kubeliais sudėkite į gilų indą. Tuomet suberkite susmulkintus mėgstamų salotų lapus, supjaustytą papriką, kukurūzus. Paruoškite padažą: sumaišykite aliejų, citrinos sultis ir prieskonius – juo apšlakstykite salotas.
Vištieną, apkeptą keptuvėje, supjaustykite juostelėmis ir taip pat sudėkite į dubenį. Salotas ir vištieną dar kartą pamaišykite ir mėgaukitės!
Sluoksniuotos virtos vištienos salotos su ananasu
Joms pagaminti reikės:
- 400 g šviežios viščiukų broilerių filė;
- 1 skardinė konservuotų ananasų;
- 100 g mėgstamo kietojo sūrio;
- 1 v. š. alyvuogių aliejus;
- druskos, pipirų (pagal skonį);
- petražolių (papuošimui).
Gaminimas. Vištieną išvirkite, atvėsinkite ir supjaustykite plonais kubeliais arba suplėšykite šakute bei sudėkite į indą. Sutarkuokite sūrį, gabaliukais supjaustykite ananasus, viską sumaišykite su alyvuogių aliejumi. Salotas išskirstykite į nedidelius vienos porcijos indelius ar stiklines. Skanaus!