„Gera diena bus tik gerai papusryčiavus“, - taip teigia VšĮ „Kretingos maistas“ Mitybos skyriaus vadovė Aldona Blyžienė. Specialistė perspėja tėvus, kad jie pasirūpintų savo vaikų pusryčiais ir jokiu būdu neišleistų savo atžalų į mokyklą nepavalgiusių.
Kodėl yra svarbu valgyti pusryčius moksleiviams?
Ryte vaikams tiesiog būtina pavalgyti. Kaip žinia, pusryčiai turi sudaryti ketvirtadalį paros maisto normos. Po nakties mūsų kūnui yra būtina gauti energijos. Išleidus vaiką į mokyklą nepavalgiusį, jam bus sunku susikaupti per pamokas, o kūnas bus mažiau atsparus stresui, žiemos šalčiui ir ligoms. Vaikui, kuriam nuolat gurgia pilvukas bus sunkiau susikaupti ir sutelkti dėmesį pamokų metu, dėl to gali suprastėti mokymosi rezultatai. Nepavalgęs pusryčių namuose, vaikas tikriausiai nesulauks pietų mokykloje ir paprasčiausiai nubėgs nusipirkti kokį greitą ir nesveiką užkandį ar saldėsį į artimiausią kioskelį.
Kokie yra tinkami pusryčiai?
Ryte geriausia yra valgyti subalansuotus pusryčius. Sveiki pusryčiai turėtų susidaryti iš įvairių kruopų košių, grūdėtos duonos sumuštinio, vaisių sulčių arba žolelių arbatos ir šviežių vaisių. Taip pat galima rinktis liesą varškę, jogurtą. Kas rytą valgant tokius pusryčius organizmas gaus augančiam vaiko organizmui reikalingų maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų, o paruošimui nereikės daug laiko, tam užteks 10 – 15 minučių. Nesvarbu į kelintą klasę eina Jūsų vaikas, taip subalansuoti pusryčiai tiks ir mažesniems ir vyresnio amžiaus vaikams, skirtis turėtų tik porcijų dydis pagal amžių ir fizinį aktyvumą.
Ar tokie pusryčiai atitinka sveikos mitybos reikalavimus?
Toks pusryčių pasirinkimas yra sudarytas pagal sveikos mitybos piramidę ir atitinka vaikams rekomenduojamas mitybos normas. Jeigu vaikui košė neskani, ją galima pagardinti riešutais, medumi, įvairiausiais vaisiais ir uogomis bei jų tyrelėmis ar jogurtu. Svarbu nepiktnaudžiauti ir nepersaldinti košės cukrumi ar kitais saldžiais gaminiais. Iš pradžių vaikams gali nepatikti košės, bet iš patirties galiu pasakyti, kad vaikai jas pamėgsta per savaitę. Svarbu, kad tėveliai patys rodytų pavyzdį savo atžaloms.
Darantis sumuštinius reikia atkreipti dėmesį į duoną, kurią naudojame. Sveikiausia yra viso grūdo duona, joje išlieka kur kas daugiau skaidulinių ir mineralinių medžiagų bei vitaminų nei baltoje ar iš kvietinių miltų duonoje. Kaip žinia, grūdiniai produktai yra sveikos mitybos piramidės pagrindas. Taip pat reikia didelį dėmesį skirti tam, ką dedate ant duonos. Jeigu pusryčiams pateikiate sumuštinius su dešra, sūriu, mėsa, žuvimi, tai prie jų nepamirškite pateikite šviežių daržovių.
Ryžių košė su moliūgu
Sudėtis:
Ryžių kruopų 80 g,
Moliūgo 200 g,
Pieno 120 g,
Žiupsnelis joduotosios druskos,
Sviesto 15 g.
Paruošimas: moliūgas nulupamas ir išėmus sėklidę smulkiai supjaustomas. Paruoštas moliūgas suberiamas į pieno ir vandens mišinį. Užvirus suberiamos kruopos ir verdama ant lengvos ugnies maišant kol išvirs. Košė pagardinama žiupsneliu druskos.
Jeigu vaikas nemėgsta moliūgo ši košytė gali būti paruošiama su šutintomis morkomis, kurios imamos vietoj moliūgo. Morkų reikėtų paimti 100 g.
40-50 % žmogaus kūno šilumos gali būti išvėdinta per galvą (be kepurės), nes galvoje yra labai daug kraujagyslių
Kitas faktas
Komentarai