Nebenaudojamos medicininės priemonės

Nebenaudojamos medicininės priemonės

Mums labai pasisekė, kad gyvename laikais, kai šios medicininės priemonės jau nebenaudojamos...

Skarifikatorius, 1874-ieji. Kadaise šiuo daiktu buvo daromi skiepai nuo raupų. Iš pradžių juo būdavo įpjaunami jau infekuotų žmonių pūliai, o po to daromi pjūviai vaikams.

Gimdymo kėdė, XVIII a. pradžia. Taip gimdė ne viena moterų karta. Ant atlošo pavaizduota ikona, kad gimdyvė galėtų tuo pačiu pasimelsti.

Švirkštas su gyvsidabriu ir tvarsčiai, 1545-ieji. Šis įdomus egzempliorius rastas nuskendusiame laive „Marija Roza“. Anksčiau tokiais gydydavo sifiliu sergančius jūreivius.

Lancetas, 1850-ieji. Gana populiari to meto procedūra buvo kraujo nuleidimas. Trikampiais šio įrankio ašmenimis vena būdavo spaudžiama tol, kol imdavo tekėti kraujas.

Nėštumo testas, 1980-ieji. Tokie naudoti palyginti neseniai. Šiuo testu buvo galima namų sąlygomis pasitikrinti, ar šlapime nėra nėštumo hormono hCG. Rinkinį sudarė antiserumas, lateksas, mėgintuvėliai ir indeliai maišymui.

Trepanacijai skirtų įrankių rinkinys, 1771-ieji. Kaukolės atvėrimo operacijos anksčiau buvo daromos, pavyzdžiui, sergantiems epilepsija, taip pat nuo migrenos, depresijos ir kitų negalavimų. Manyta, kad taip padedama atsikratyti ligą sukėlusio demono.

Lova psichiatrinių klinikų pacientams, 1840-ieji. Šis daiktas turėjo padėti susidoroti su itin neklusniais ir nesuvaldomais psichiniais ligoniais. Kad būtų patogiau palaikyti švarą, vietoje paklodžių dažnai buvo klojami šiaudai. Tokios lovos naudotos iki XX a pradžios.

Žnyplės dantų šalinimui, 1860-ieji. Sraigtas būdavo įsukamas į skaudamą dantį, dantis išraunamas su visomis šaknimis. Ir be jokių nuskausminamųjų!

Pjūkliukas kaulams pjauti, 1860-ieji. Instrumentas naudotas JAV pilietinio karo metu. Chirurgai galėdavo tiesiog mūšio lauke apsukti nukentėjusiojo koją elastingu pjūklu ir nupjauti pažeistą dalį.

Komentarai

Ar žinote, kad...

Lietuvoje kasmet užregistruojama per 100.000 sezoninio gripo atvejų.

Kitas faktas