Mokslininkai kuria naujus maisto produktus, integruodami į juos sveikesnes sudėtines dalis

Mokslininkai kuria naujus maisto produktus, integruodami į juos sveikesnes sudėtines dalis

Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja, kad širdies sveikata besirūpinančių žmonių mityboje turėtų būti kuo mažiau sočiųjų ir transriebalų rūgščių ir kuo daugiau polinesočiųjų (omega-3 ir -6) ir mononesočiųjų riebalų rūgščių.

Širdies ir kraujotakos sutrikimus skatinančius sočiuosius riebalus žmogus didžiąja dalimi gauna valgydamas gyvulinės kilmės riebalus – grietinę, sviestą, riebų sūrį ir t.t. Teigiamai sveikatą veikiančių polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebalų daugiausiai gaunama su saulėgrąžų, dygminų, kukurūzų, alyvų aliejais arba šių aliejų pagrindu pagamintais produktais. Vienas tokių - „Flora pro.activ“ tepusis riebalų mišinys, kuriame naudojami polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebalų turintys aliejai. Šiemet tarptautinė bendrovė „Unilever“ šį produktą pristatė Lietuvos rinkai.

Pastaraisiais metais Amerikos ir Europos šalių mokslinėse laboratorijose buvo atliekami tyrimai analizuojant augaluose esančių elementų – sterolių – savybes. Tyrimai parodė, kad vartojant augalinių sterolių, galima natūraliomis priemonėmis sumažinti cholesterolio kiekį. Per parą su maistu gaunant 2-2,5 g sterolių, cholesterolio kiekis gali sumažėti iki 10 procentų. Paprastai per parą su maistu žmogus apytiksliai gauna 10 kartų mažesnę sterolių dozę - tik 0,17-0,2 g. Augalinių sterolių nedideliais kiekiais yra augaliniuose aliejuose, riešutuose, sėklose, vaisiuose, grūduose ir daržovėse.

Tačiau mokslininkai jau rado būdų išgauti sterolius iš augalų ir sukoncentruoti didesnius jų kiekius, tokiu būdu sukurdami galimybę panaudoti teigiamas augalų savybes sveikatos tikslams. Farmacijos bendrovės ėmė gaminti maisto papildus su steroliais, o maisto pramonė – produktus, papildytus augaliniais steroliais.

„Flora pro.activ“ yra geresnis pasirinkimas nei gyvuliniai riebalai, nes pagamintas iš nehidrintų augalinių riebalų, taigi neturi transriebalų, o sočių riebalų kiekis yra net 4 kartus mažesnis nei gyvulinės kilmės produktuose.

Augaliniai steroliai, su maistu patekę į žarnyną, ima konkuruoti su cholesteroliu ir užima tas jungtis, per kurias iš žarnyno į kraują pasisavinamas cholesterolis. Tokiu būdu sumažinamas „blogojo“ cholesterolio (MTL) pasisavinimas. Išsikovoję savo pozicijas steroliai cholesterolio pasisavinimą gali sumažinti net iki 50 procentų.

Mokslo tyrimais įrodyta, kad „Flora pro.activ“ sudėtyje esantis augalinių sterolių kiekis „blogojo“ cholesterolio sumažina iki 10 proc., kasdien suvalgant reikiamą 2-2.5g augalinių sterolių kiekį.

Pagal 2009 m. spalio 21 d. priimtą Europos Komisijos Reglamentą maisto produktų gamintojams leista vartoti teiginius, susijusius su sterolių vartojimu ir cholesterolio kiekio kraujyje mažinimu.

Europos Komisija 2012 m. gegužę patvirtino 222 teiginius apie maisto produktų maistingumą ir sveikatingumą. Šiame sąraše yra patvirtinti teiginiai, leidžiantys produkto gamintojams kalbėti apie teigiamą augalinių sterolių įtaką cholesterolio mažinimui. Mokslininkų rekomendacijomis pagrįstas leidžiamų naudoti teiginių sąrašas taikomas visoje ES.

„Unilever“ kompanijos gaminamo produkto „Flora pro.activ“ sudėtyje esančių augalinių sterolių poveikis cholesterolio mažinimui yra pagrįstas 40 klinikinių studijų įvairiose pasaulio šalyse.



„Flora pro.activ“ sėkmingai parduodamas daugiau nei 30 šalių. Nepriklausomais tyrimais produkto teigiamą poveikį cholesterolio lygiui kraujyje jau patvirtino Europos Sąjungos kontroliuojančios institucijos, taip pat Norvegijos, Islandijos, Izraelio, JAV, Šveicarijos Brazilijos, Australijos, Naujosios Zelandijos, Japonijos ir kitų šalių atsakingos valstybinės institucijos.

Augalinių sterolių teigiamą poveikį kovojant su cholesteroliu patvirtino ir garsios pasaulio medikų organizacijos – Tarptautinė aterosklerozės asociacija, JAV, Australijos, Belgijos, Italijos ir kitų šalių medikų asociacijos.

Augalinių sterolių teigiamą poveikė mažinant cholesterolio lygį patvirtino Europos maisto ir saugos tarnyba (European Food and Safety Authority/EFSA) bei JAV Maisto ir vaistų administracija (US Food and Drug Administration).

Lietuva yra tarp pirmaujančių Europos šalių pagal padidinto cholesterolio kiekį gyventojų kraujyje. „Flora pro.activ“, sukurtas pagal naujausius pasaulio mokslo atradimus, leis Lietuvos gyventojams efektyviau kovoti su civilizacijos rykšte – cholesteroliu.

Komentarai (2)

Algirdas 2014-04-06 12:40
Tai reikia skaityt ir suvokt ka skaitai Cholesterolini, tai gi aiškiai pasakyta,kad„Flora pro.activ“ yra geresnis pasirinkimas nei gyvuliniai riebalai, nes pagamintas iš nehidrintų augalinių riebalų, taigi neturi transriebalų, o sočių riebalų kiekis yra net 4 kartus mažesnis nei gyvulinės kilmės produktuose
cholesterolinis 2014-01-30 17:18
Reklama.Visai neseniai buvo teigiama priesingai,kad margarine kaip tik yra daug transriebalu...

Ar žinote, kad...

Pasaulio sveikatos organizacijos specialistai prognozuoja, kad 2030 m. dažniausiai pasitaikanti liga pasaulyje bus depresija: šis sutrikimas pralenks net širdies ir kraujagyslių sistemos ligas.

Kitas faktas