Beveik visų mitybos piramidžių pagrindą sudaro kokios nors kruopos... Bet ar visos jos tokios sveikos, kaip esame pratę manyti?
Dietologų atsakymas į šį klausimą griežtas ir vienareikšmis: ne. Anot jų, yra kruopų, kurias mūsų kraštų gyventojams išvis derėtų išmesti iš valgiaraščio, yra tokių, kurias geriau būtų valgyti kuo rečiau. Taip pat esama kruopų, kurias patariama valgyti pusryčiams visiems, nenorintiems priaugti svorio.
Kruopos kruopoms nelygu
Dėl to, kad kai kurie iš mūsų pučiasi tiesiog akyse ir niekaip negali atsikratyti nereikalingų kilogramų, paprastai būna kaltas persivalgymas, mano dietologai. Nuolatinis alkio jausmas verčia mus užkandžiauti dažnai ir po truputį. Tačiau tas ir specialistų rekomenduojamasis „dažnai“ ilgainiui virsta į „be pertraukų“, o sąvoka „po truputį“ ir šiaip yra pernelyg sąlyginė. Galutinė išvada – reikia tiesiog mažiau valgyti. Bet kaip?
Kruopos dažniau nei kiti produktai pasirenkami šiai svarbiai misijai. Bet nesigilinant, kurios tam tinka ir kurios – visai ne. Pusryčiams valgant greitai paruošiamus avižinius dribsnius, pietums – grikių dribsnius kaip garnyrą prie pagrindinio patiekalo, o vakarienei kertant sušius, nes juose juk irgi yra kruopų, vargiai pavyks išsaugoti figūrą ar tuo labiau numesti svorio.
Kad kruopos būtų naudingos, jos turi būti kuo mažiau apdorotos. Grikiai, rudieji ir raudonieji (o dar geriau – rudieji) ryžiai, avižos (gali būti suplotos), soros, perlinės kruopos – tokios košės ir garnyrai padeda lieknėti. Jei tik grūdai nepaversti greitai paruošiamais – užpylei karštu vandeniu ir po kelių minučių valgai, – produktais, nesusmulkinti iki miltų (bet kokie kvietiniai, ruginiai, ryžių ir grikių miltai metantiesiems svorį yra tabu), nesumaišyti su cukrumi ir saldžiais sirupais, o ryžiai – neišbalinti.
60 sekundžių - tiek laiko paprastai reikia kraujo ląstelei apkeliauti visą organizmą
Kitas faktas
Komentarai