Kraujo savybė – krešėjimas, mus apsaugo susižeidus, kad nenukraujuotume. Visgi neretai pasitaiko atvejų, kuomet žmogaus kraujas yra per tirštas ir jame gali susidaryti pavojingi gyvybei krešuliai. Laimei, prevenciškai, kad išvengtume kraujo krešulių, visuomet galime vartoti natūralius maisto produktus, kurie skystina kraują.
Maisto produktai, kurie skystina kraują:
- Ciberžolė. Ciberžolė yra prieskonis, suteikiantis patiekalams geltoną spalvą, be to, jis jau seniai naudojamas kaip vaistas liaudies medicinoje. Remiantis jau 2012 m. atliktais tyrimais, viena iš pagrindinių ciberžolės veikliųjų medžiagų – kurkuminas, veikia kaip antikoaguliantas – cheminė medžiaga, stabdanti kraujo krešėjimą, todėl padeda išvengti krešulių susidarymo.
- Imbieras. Imbiere yra nemažai salicilato – natūralios cheminės medžiagos, randamos daugelyje augalų. Acetilsalicilo rūgštis, sintetiškai gaunama iš salicilato ir paprastai vadinama aspirinu, gali padėti išvengti insulto ir širdies priepuolio. Taigi galite drąsiai vartoti imbierą kaip aspirino pakaitalą. Maistas, turintis sudėtyje didelį kiekį salicilato, pavyzdžiui: imbieras, avokadas, čili pipirai ir vyšnios, taip pat gali neleisti kraujui per daug sutirštėti.
- Cinamonas. Cinamono sudėtyje yra gausu kurkumino, kuris skystina kraują. Šis prieskonis taip pat gali sumažinti kraujospūdį ir palengvinti artrito bei kitų uždegiminių ligų simptomus.
- Kajeno pipirai. Kajeno pipirai turi galingą kraują skystinantį poveikį dėl didelio salicilatų kiekio. Jie gali būti vartojami švieži arba lengvai sumalami ir sudžiovinami kaip prieskonis maistui. Kajeno pipirai taip pat gali sumažinti kraujospūdį ir pagerinti kraujotaką.
- Produktai, kuriuose gausu vitamino E. Atlikti tyrimai parodė, kad vitaminas E yra lengvas antikoaguliantas, kuris skystina kraują. Vitamino E gausu šiuose produktuose: augaliniuose aliejuose, riešutuose – migdoluose, žemės riešutuose, lazdyno riešutuose, saulėgrąžų sėklose, žaliose lapinėse daržovėse – špinatuose, brokolyje.
Komentarai