Vasara mus lepina daugeliu nuostabių dalykų: šiltu oru, maudynėmis ežere ir jūroje, piknikais gamtoje, žydinčia gamta ir, be abejo – uogomis. Uogos – viliojančiai spalvingos ir skanios, yra vienos puikiausių geros sveikatos sąjungininkių, tinkančios pagardinti daugelį patiekalų ir valgomos vienos. Įvairių rūšių uogos, praturtintos vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis, teigiamai veikia skirtingus organus: smegenis, širdį, kepenis, inkstus, odą, gali padėti reguliuoti kraujospūdį, mažina riziką sirgti vėžiu, ir tuo jų nauda dar nesibaigia.
Padeda palaikyti normalią smegenų veiklą
Tyrimų metu mokslininkai apžvelgė 16 010 moterų, vyresnių nei 70 metų, duomenis. Ištirta, kad moterys, per savaitę suvalgančios maždaug dvi porcijas braškių ar vieną porciją mėlynių, laikui bėgant patiria mažiau nuotaikos svyravimų nei jų bendraamžės, kurios nevalgo uogų. Daugiausiai uogų suvartojusios moterys, pažintinių smegenų funkcijų prastėjimą atidėjo maždaug dvejiems su puse metų.
Mažina riziką sirgti cukriniu diabetu
Ištyrus apie 500 tūkst. suaugusiųjų kinų, kurie kasdien vartojo vaisius ir uogas, pastebėta, kad jie turėjo 12 proc. mažesnę tikimybę susirgti diabetu, palyginti su tais, kurie nevalgė šių produktų kiekvieną dieną.
Nors uogos yra saldžios, jose daug skaidulų, dėl to, diabetu sergantys žmonės, gali jas drąsiai įtraukti į mitybos racioną. Pavyzdžiui, puodelyje aviečių yra 15 g angliavandenių ir 8 g skaidulų, o puodelyje gervuogių 14 g angliavandenių ir 8 g skaidulų.
Mažina riziką susirgti Parkinsono liga
Nustatyta, jog žmonės, suvalgantys mažiausiai dvi porcijas uogų per savaitę, turi 23 proc. mažesnę tikimybę susirgti Parkinsono liga nei jų bendraamžiai, kurie nevalgo uogų. Tyrimai taip pat parodė, kad vyrai, tikimybę susirgti Parkinsonu, gali sumažinti iki 40 proc., jeigu valgo uogas, nes jose gausu flavonoidų, kurie veikia kaip prevencinė priemonė nuo lėtinių neurologinių ligų.
Sumažina uždegimus ir užkerta kelią širdies ligų vystymuisi
Uogose yra daug flavonoidų, antioksidacinių augalų junginių, kurie siejami su mažesne širdies ligų išsivystymo tikimybe. Pastebėta, kad uogų įtraukimas į mitybos racioną, gali padėti moterims sumažinti širdies priepuolio riziką. Be to, uogų vartojimas padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį ir sistolinį kraujospūdį, kūno masės indeksą ir cukraus kiekį kraujyje, remiantis atlikta 22 atsitiktinių imčių, kontroliuojamų tyrimų metaanalize. Uogose esantys antioksidantai padeda užtikrinti sveiką ląstelių funkcionavimą ir apsaugo nuo uždegimo.
Padeda numesti svorio ir palaikyti normalią kūno masę
Uogose yra didelis skaidulų ir skysčių kiekis, todėl šis maistas greitai suteikia sotumo jausmą. Jos taip pat turi mažai kalorijų, todėl galima drąsiai valgyti, laikantis dietos. Viename puodelyje aviečių yra 64 kalorijos, gervuogių – 65 kalorijos, mėlynių – 86 kalorijos, o braškių – 48 kalorijos.
Normalizuoja kraujospūdį
Mokslininkai nustatė, kad valgant šiek tiek daugiau nei 1 puodelį laukinių mėlynių kiekvieną dieną visą mėnesį, galima žymiai pagerinti kraujagyslių išsiplėtimą, o tai savo ruožtu padeda sumažinti per didelį sistolinį kraujospūdį.
Mažina riziką sirgti vėžiu
Flavonoidais praturtintos uogos, tokios kaip: mėlynės ir avietės, yra puiki vėžio prevencinė priemonė. Įrodyta, kad uogos gali apsaugoti nuo virškinimo trakto, krūties, kepenų, prostatos, kasos ir plaučių, vėžio. Uogos sumažina organizme vykstančius uždegimus, apsaugo ląsteles nuo DNR pažeidimų, sukeliančių vėžį, ir sustabdo piktybinių ląstelių plitimą.
Pagerina virškinimą
Uogos yra daug skaidulų ir prebiotikų turintis maistas, kurios tampa puikiu žarnyno kuru, taip padėdamos išlaikyti sveiką mikrobiomą. Mikrobioma nulemia sklandžiai veikiančią imuninę sistemą, apsaugo nuo ligų sukėlėjų.
Padeda kovoti su šlapimo takų infekcijomis
Spanguolės yra uogos, labiausiai susijusios su šlapimo takų sveikata. Įrodyta, kad spanguolėse esantys antocianinai, turi apsauginių savybių nuo E. coli bakterijų padermės, kuri prisideda prie šlapimo takų infekcijų. Nustatyta, kad moterims, kurios yra labiau linkusios sirgti šlapimo takų infekcijomis, valgydamos spanguoles, gali sumažinti riziką sirgti šiomis infekcijomis net iki 26 proc.