Vėžys yra apgaulinga liga, kuri neaplenkia ne tik vyresnio amžiaus žmonių, bet net ir pačių jauniausių. Ekspertai teigia, kad ateityje per savo gyvenimą su vėžiu susidurs kas antras pasaulio gyventojas. Nors liga ir nemaloni, tačiau jos išvengti tikrai įmanoma. Oksfordo mokslininkai atliko didelio mąsto tyrimą, kurio metu paaiškėjo stebinantys faktai apie vėžį skatinantį maisto produktą.
Atskleista netikėtą tiesą
Mėsos vartojimas Lietuvoje yra plačiai paplitęs, o patiekalai ir maisto produktai su mėsa paprastai vartojami beveik kasdien. Dažniausiai, manoma, kad mėsoje gausu vitaminų ir kitų naudingų medžiagų ir tai yra tiesa, tačiau per dažnas mėsos vartojimas turi ir neigiamą pusę.
Oksfordo mokslininkai išanalizavo mėsos vartojimo poveikį trims labiausiai paplitusiems vėžiniams susirgimams: krūties vėžiui po menopauzės, prostatos vėžiui ir storosios žarnos vėžiui. Tyrimui vadovavęs mokslininkas Cody Watling teigia: „Tyrimo rezultatai parodė, kad vegetariška, peskatariška ar mažu mėsos kiekiu pasižyminti mityba yra susijusi su mažesne vėžinių susirgimų rizika.“
Tyrimo dalyviai
Mėsos poveikį žmogaus organizmui analizuojantis tyrimas buvo atliekamas net 11 metų, o jame dalyvavo 472 377 žmonių. Dalyviai buvo suskirstyti į keturias grupes:
· Mėsą valgantys dažnai
· Mėsą valgantys retai
· Valgantys tik žuvį
· Vegetarai ir veganai
Tyrimo pradžioje vėžiu nesirgo nei vienas dalyvis iš 472 377, o tyrimo pabaigoje su vėžiu buvo susidūrę net 54 961 dalyviai.
Rezultatai
Tyrimui pasibaigus, mokslininkai apskaičiavo, kad vegetarai ir veganai turi 14% mažesnę tikimybę susirgti vėžiu, valgantieji žuvį – 10%, o mėsą vartojantys retai – 2%.
Po menopauzės vegetariškai besimaitinančioms moterims krūties vėžio rizika buvo 18% mažesnė, o vegetariškai besimaitinantiems vyrams, prostatos vėžio rizika buvo mažesnė net 20%. Tyrimo autoriai, nagrinėję storosios žarnos vėžio problemą, nustatė, kad mažai mėsos valgančių žmonių rizika susirgti šia liga buvo mažesnė 9%.
Apsisaugokite nuo vėžio
Vėžys klastinga ir gąsdinanti liga, tačiau tinkamai maitinantis, galima gerokai sumažinti susirgimo riziką. Mokslininkas Cody Watlink pataria: „Reikėtų vengti raudonos mėsos ir perdirbtos mėsos produktų. Verčiau mitybą paįvairinkite pilno grūdo produktais, daržovėmis ir šviežiais vaisiais. Be to, svarbu pasistengti išvengti viršsvorio ir užtikrinti stiprų organizmo imunitetą.“