Mitybos specialistė pataria neužsisėdėti tarp keturių sienų: „Tas pats maistas, valgomas lauke, atrodo skanesnis“

@ Shutterstock

Mėgautis lauko malonumais – ir smagu, ir sveika. Gryno oro nauda organizmui yra nenuginčijama, tai patvirtins ir bet kuris gydytojas. Tiesa, didžiąją dienos dalį leidžiant uždarose erdvėse, pamirštame, kaip svarbu daryti pertraukas ir bent trumpam iškišti nosį į lauką, prisėsti ant greta darbo ar namų esančio suolelio, pievutės. Tokią praktiką mitybos specialistai netgi prilygina terapijai ir rekomenduoja paversti ne išimtimi, o įpročiu.

Ar iš tikrųjų lauke valgomas maistas – skanesnis?

Kaip pasakoja Deimantė Rapalytė, ne vienerius metus konsultuojanti žmones dėl mitybos ypatumų, valgant lauke gerokai sumažėja streso hormonų kiekis, pagerėja nuotaika ir koncentracija.

„Be to, labiau susitelkiama į gamtos grožį, o ne kompiuterio ar telefono ekraną, darbai bent trumpam nustumiami į šoną. Natūralu, jog taip atsipalaidavus, sustiprėja pojūčiai, todėl net ir tas pats maistas, valgomas lauke, atrodo skanesnis“, – priduria D. Rapalytė.

Lietuvos gyventojų įpročių tyrimas atskleidė, jog jau pagamintą maistą lauke valgome kur kas rečiau nei galėtume. Kartą per savaitę tokį malonumą šiltuoju metų laiku sau pasidovanoja vos 17 proc. apklausoje dalyvavusių respondentų, kiti tai daro tik išimtinėmis progomis. Pavyzdžiui, 12 proc. maistu lauke mėgaujasi rečiau nei kartą per 3 mėnesius. Maža to, net 20 proc. respondentų nurodė, jog to nedaro beveik niekada arba niekada.


Buvimas lauke prilyginamas terapijai

Komentuodama tokius rezultatus, mitybos specialistė D. Rapalytė teigia, jog žmonės iš savęs atima dalį geros savijautos potencialo. „Atsiranda vis daugiau mokslininkų atliktų tyrimų bei studijų, rodančių, kad gamta veikia mus geriau net už kai kuriuos vaistus ir gali būti puiki prevencinė priemonė, užkertanti kelią daugeliui ligų. Pavyzdžiui, škotų mokslininkai jau kurį laiką pacientams skiria gamtos terapiją, siekiant subalansuoti tiek mitybą, tiek bendrą gyvenimo ritmą ir harmoniją“, – pasakoja specialistė.

Pašnekovė sako, jog konsultuodama su įvairiomis mitybos problemomis susiduriančius žmones, taip pat rekomenduoja ne tik gryno oro terapiją, bet ir kai kurių valgymų perkėlimą į lauką. „Vis dažniau skatiname keisti įpročius ir atrasti laiko pabuvimui lauke. Tai yra puiki išeitis tiems, kurie nuolat skuba ar praleidžia daug laiko tarp keturių sienų. Taip pat toks aplinkos, kurioje valgoma, pakeitimas atpalaiduoja, sužadina apetitą ir pakrauna gera energija“, – mintimis dalijasi D. Rapalytė.

Laisvą minutę reikia išnaudoti kokybiškai

Siekiant išsiaiškinti valgymo lauke priežastis, tyrimo rezultatai atkleidė net keletą teigiamų pusių, dėl kurių lietuviams patinka pietų pertraukas ar kitus valgymus perkelti į lauką. Net 67 proc. apklaustųjų nurodė, jog tokiu būdu jie gali vienu metu sujungti dvi gyvybiškai svarbias veiklas – ir pavalgyti, ir pakvėpuoti grynu oru. Taip pat daugiau nei pusė apklaustųjų (61 proc.) įvardijo, jog valgymas lauke jiems padeda atitrūkti nuo rutinos, dar kitiems – skatina apetitą (39 proc.), leidžia mėgautis laisve ir nebūti apribotiems keturių sienų (35 proc.).

» Rašyti komentarą