Niekam ne paslaptis, kad keptoje mėsoje yra pavojingų sveikatai kancerogenų, darančių įtaką ribonukleino rūgščiai (RNR). Pastaroji saugo svarbią informaciją apie pirminę baltymų struktūrą. Amerikos mokslininkams iš Oregono universiteto pavyko išsiaiškinti, kad kepto maisto daromą žalą gali padėti sumažinti špinatai.
Ši teorija pagrįsta laboratoriniais bandymais su graužikais. Testai parodė, kad špinatų vartojimas sumažina auglių atsiradimo riziką nuo 32 iki 58 %.
Kaip aiškina specialistai, iki šiol buvo įprasta manyti, kad vėžį išprovokuoja DNR pokyčiai, stimuliuojantys nesuvaldomą ląstelių augimą. Tai, žinoma, tiesa, tačiau yra tam tikrų veiksnių, kurie gali daryti įtaką šiam procesui: dieta, toksinai, gyvenimo būdas ir panašiai. Visa tai veikia ir RNR, o ribonukleino rūgštis atsakinga už tai, kurios DNR dalys bus išreikštos, o kurios – nuslopintos.
Ekspertų teigimu, bandymų metu buvo stebimos 679 RNR. Jeigu kas nors pasisukdavo ne taip, prasidėdavo vėžys. Laimei, šie pokyčiai yra grįžtami. Špinatai padėjo su jais susidoroti.
Mėgstantiems keptą maistą reikėtų valgyti ir špinatus
» Rašyti komentarą