Mangai – tai ovalios ar apvalios formos kaulavaisiai. Jų minkštimas geltonas arba oranžinis, sunokusios slyvos konsistencijos, kvapnus, su silpnu sakų prieskoniu, saldžiarūgštis. Vaisiaus viduje – stambus, tvirtai su minkštimu suaugęs kauliukas.
Mangų vaisiai turi 11–20 % angliavandenių, šiek tiek baltymų, 0,2–0,5 % organinių rūgščių ir net 80 % vandens. Tai puikus vitamino C, A, E ir B grupės vitaminų (B6, B3 – niacino, B5 – pantoteno rūgšties ir kitų, teigiamai veikiančių nervų sistemą, ypač patyrus stresą) šaltinis. Manguose gausu mineralinių medžiagų: vario, magnio, mangano, kalio, cinko ir kt.
Vaisiai valgomi švieži, dedami į desertus, šerbetus, tortus, uogienes, iš jų spaudžiamos sultys, gaminami gaivieji gėrimai. Mangus galima konservuoti, šaldyti ir džiovinti, virti uogienę.
Odai. Mango vaisius – jaunystės eliksyras odai: jis suteikia elastingumo ir stangrumo. Vitaminas C ir fermentai stabdo raukšlių atsiradimą, skatina kolageninių skaidulų susidarymą.
Širdžiai ir kraujagyslėms. Kalis būtinas širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai. Šviežios mango sultys padeda stiprinti kraujagyslių sieneles, siūloma jas vartoti aterosklerozės profilaktikai. Vienas didelis mangas – visos paros kalio dozė.
Regėjimui. Mangas – puikus karotino (provitamino A), kuris organizme virsta retinoliu, būtinu geram regėjimui, šaltinis.
Inkstams. Kadangi mangas turi daug vandens ir mineralinių medžiagų, jis puikiai valo inkstus ir normalizuoja jų veiklą.
Nervų sistemai. Manguose esama daug gliukozės, kuri gerai veikia centrinę nervų sistemą. Stiklinė šviežių sulčių, išgerta iš ryto, suteiks žvalumo visai dienai. Energinė mango vertė: 100 g – tik 70 kcal.
Vėžio profilaktikai. Manguose gausu antioksidantų – medžiagų, kovojančių su laisvaisiais radikalais, galinčiais sukelti vėžį.
Pūslelinė. Šakute sumaigykite truputį prinokusio mango minkštimo, sumaišykite su dviem lašais mentolio aliejaus. Košelę dėkite ant perštinčios lūpos vietos ir palaikykite 10–15 minučių. Kartokite 2–3 kartus per dieną. Uždegimą aktyviai slopina antivirusinė medžiaga – magneferinas.
Šerpetojanti oda. Drėkinamasis kremas: sumaišykite du šaukštus susmulkinto mango minkštimo su šaukšteliu medaus, įpilkite šaukštelį alyvuogių aliejaus ir užsitepkite ant veido. Po 15 minučių nuplaukite šiltu vandeniu ir nuvalykite veidą toniku.
Antistresinis kokteilis. 3 šaukštus mango minkštimo sumaišykite su šaukštu grikių medaus ir puse stiklinės šilto pieno. Išgerkite mažais gurkšneliais.
Tulžies pūslės akmenligė. Sumaišykite vienodomis dalimis šviežias morkų ir mangų sultis. Gerkite visą mėnesį po šaukštą 3–4 kartus per dieną likus pusvalandžiui iki valgio.
Mangai: ko apie juos nežinome?
» Rašyti komentarą
» Komentarai
2021-05-12 10:00
Visada vengdavau ragauti Mango vaisiu, taciau paragavus, paskanavus tiek energijos suteike! O šviezio vaisiaus skonis zymiai skaniasnis, nei dziovinto
2021-02-22 10:44
Džiovinti mangai geriau už visus saldumynus
2020-01-15 17:39
Aciu už puikia informacija,aš juos valgau, man jie labai skanus
2017-12-07 17:33
Jau galima rasti ir tikrų, tik parduoda dėžutimis, ne prekybos centruose
2024-06-27 13:01