Daržovės – vienmečiai, dvimečiai ir daugiamečiai žoliniai augalai. Tai vienintelis maisto produktas, kuriame nėra cholesterino (cholesterolio). Žmogaus organizmas nesugeba sukaupti didesnių biologiškai aktyvių maisto medžiagų atsargų – jas reikia visą laiką papildyti, todėl daržovių turime valgyti kasdien. Kai kurios iš jų pasižymi ir gydomuoju poveikiu. Daržovės populiarios liaudies medicinoje, nes jau nuo senų laikų žmonės pastebėjo teigiamą daržovių poveikį sveikatai...
Bulvės
- Liaudies medicinoje viršutinių kvėpavimo takų katarai gydomi šviežiai išvirtų ir sutrintų bulvių garais. Bulvė ištraukia karštį.
- Ant sutinusios vietos, nudegimo uždėkite šviežiai patarkuotos bulvės – pažeista vieta sugis greičiau.
- Žalių bulvių sultys skatina peristaltiką, todėl tinka vidurių užkietėjimui, virškinimo trakto opoms gydyti.
- Padidėjusiam rūgštingumui slopinti tinka bulvių sultys. Geriama 2–3 kartus per dieną po 0,5 stiklinės žalių šviežiai spaustų sulčių, patartina vartoti pusvalandį prieš valgį.
Burokėliai
- Užkietėjus viduriams padeda virti burokėliai. Jų ląsteliena intensyvina žarnyno veiklą.
- Liaudies medicinoje burokėliai vartojami nuo inkstų, kepenų ligų, esant prastai medžiagų apykaitai.
Kopūstai
- Šios daržovės naikina kai kurias ligas sukeliančias bakterijas, kadangi turi fitoncidų. Kopūstuose gausu vitamino U. Tai puikus vaistas nuo opaligės, reguliuojantis medžiagų apykaitą, saugantis nuo aterosklerozės.
Rūgštynės
- Patartina gerti rugštynių sultis sergantiems geltlige, kepenų, tulžies, šlapimo puslės ligomis.
Salotos
- Jose gausu vitaminų (karotino, B1, B2, P, E, C ir kt.), mineralinių medžiagų (kalio, geležies, mangano, kalcio, aliuminio, cinko, vario ir kt.)
Špinatai
- Gausu geležies, kalio, kalcio, todėl ypač tinka sergantiems mažakraujyste, tuberkulioze. Tinka tuomet, kai sutrikusi skydliaukės veikla, nes juose yra daug jodo.
Pupos
- Liaudies medicina siūlo dėti sutrintų pupų kompresus, kad greičia pratrūktų votys.